مطالب ملکی

مزاحمت ملکی چیست🏠قانون مجازات اسلامی دراینباره چه می گوید⚖️

مزاحمت ملکی یکی از مهم ترین جرایم ملکی است که پرونده های زیادی را در محاکم قضایی به خود اختصاص داده است. در نظر داشته باشید که مزاحمت ملکی دارای تفاوت های زیادی با ممانعت از حق و تصرف عدوانی است که در مقاله به طور کامل در خصوص آن ها اطلاعات جامعی را در اختیار شما قرار می دهیم. در صورت بروز مزاحمت ملکی، فرد نمی تواند از منافع ملک خود به طور کامل برخوردار شود. در ادامه مقاله سعی داریم در خصوص اینکه مزاحمت ملکی چیست؟ توضیحاتی را ارائه دهیم. پس تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.

مزاحمت ملکی چیست؟

در توضیح اینکه مزاحمت ملکی چیست؟ باید عرض کنیم که در شهرهای بزرگ معمولا تمامی افراد در آپارتمان ها زندگی می کنند. شاخصه زندگی آپارتمانی این است که افراد در مکانی مشترک زندگی کرده ولی دارای حق و حقوق مشخصی هستند. در بسیاری از موارد ممکن است برخی از افراد به حقوق شما تعدی نمایند. در این صورت مزاحمت ملکی رخ داده است.

برای مثال در آپارتمان، محل انباری و پارکینگ شما به طور کامل مشخص است؛ بنابراین کسی حق مزاحمت در این خصوص را ندارد. حال تصور کنید که فردی اجازه ندهد که شما از حق خود برای جای پارک استفاده کنید. در این صورت است که قانون به شما این حق را می دهد که در محاکم قضایی دعوای مزاحمت ملکی را مطرح کرده و به حقوق قانونی خود برسید.

قانون مجازات اسلامی درباره مزاحمت ملکی چه می گوید؟

در قانون حق و حقوقی برای افراد در نظر گرفته شده است. هر یک از افراد می توانند بدون مزاحمت به حقوق قانونی خود و منافع حاصل از آن دست پیدا کرده و از آن بهره مند شوند. در صورتی که شخصی باعث شود تا حق شما از دسترسی به اموال و املاک تان از میان برداشته شود، قانون این حق را به شما داده است تا علیه او دعوایی را اقامه نمایید و حقوق از دست رفته خود را مطالبه کنید.

دادگاه در این صورت به دعاوی مطرح شده رسیدگی می کند و ادعاهای هر دو طرف را به طور کامل مورد ارزیابی قرار می دهد تا به این شکل حق را به صاحب آن بسپارد. در نظر داشته باشید که قانون آیین دادرسی مدنی در ماده 160 خود به مزاحمت ملکی اشاره دارد و تعریف دقیقی را از آن ارائه می دهد. برای درک بهتر از این دعوی لازم است به مطالعه این ماده قانونی بپردازیم.

در توضیح اینکه مزاحمت ملکی چیست؟ باید بگوییم که قانون آیین دادرسی مدنی آن را چنین تعریف کرده است که اگر شخصی مانع از حق دیگری در تصرف بر متصرفاتش شود، دچار مزاحمت ملکی شده است و فرد از نظر قانونی می تواند برای تحقق حقوق از دست رفته اش به دادگاه مراجعه نموده و طرح دعوی کند. مجازات هایی بر اساس قانون برای مزاحم ملکی در نظر گرفته شده است.

در نظر داشته باشید که در ماده 690 از قانون مجازات اسلامی در خصوص مزاحمت ملکی سخن به میان آمده و نکات مهمی در خصوص هتک حرمت منازل مسکونی بیان شده است. در واقع بر اساس این ماده قانونی، مزاحم ملکی به یک ماه تا یک سال حبس محکوم می شود. برای پیگیری این دعوی در محاکم قضایی بهتر است از یک وکیل معتبر و خبره کمک بگیرید.

قانون مجازات اسلامی درباره مزاحمت ملکی چه می گوید؟

انواع مزاحمت ملکی کدام اند!

این مسئله را در نظر داشته باشید که در واقع مزاحمت ملکی به عملی گفته می شود که در آن فرد مزاحمت باعث سلب آرامش و آسایش مالک در خصوص ملک شخصی اش می شود. در قانون انواع مزاحمت ملکی مورد بررسی قرار گرفته است. شما می توانید مزاحمت ملکی را از جنبه های حقوقی و کیفری مورد بررسی قرار دهید. در ادامه به توضیح آن ها خواهیم پرداخت:

مزاحمت ملکی حقوقی: در توضیح اینکه مزاحمت ملکی چیست؟ به اینجا رسیدیم که در واقع در مزاحمت ملکی فرد متخلف اجازه نخواهد داد که متصرف قانونی ملک از منافع و حق خود بهره مند شود. در این صورت است که فرد می تواند در دادگاه دعوای حقوقی را علیه او اقامه کرده و به حقوق قانونی خود در این خصوص دست پیدا کند. ممکن است دادگاه فرد را به رفع مزاحمت و جزای نقدی محکوم نماید.

مزاحمت ملکی کیفری: در توضیح مزاحمت ملکی کیفری باید بگوییم که در این نوع از مزاحمت به نوعی فرد از این عمل مجرمانه قصد و غرض خاصی را داشته است. در صورتی که سوء نیت فرد برای دادگاه به اثبات برسد، دادگاه علاوه بر رفع مزاحمت صورت گرفته، فرد مزاحم را به جزای نقدی و حتی حبس نیز محکوم خواهد کرد. در واقع برای این دعاوی مجازات تعیین شده است.

در صورتی که تمایل دارید دعوای حقوقی یا کیفری را در خصوص مزاحمت ملکی اقامه نمایید لازم است با یک وکیل معتبر و مجرب مشاوره کرده و نظر او را در اینباره بخواهید. وکیل به واسطه دانش حقوقی بالا و نیز سابقه طولانی مدتی که در این مسیر دارد، می تواند به شما بهترین راهکار برای پیگیری پرونده را معرفی کند. بدون استفاده از تجربیات وکیل شانس شما برای پیروزی کاهش می یابد.

اثبات مزاحمت ملکی به چه صورت انجام می شود؟

در خصوص نحوه اثبات مزاحمت ملکی باید بگوییم که دادگاه این حق را به افراد داده است تا اگر ادعایی مبنی بر این موضوع دارند که دیگران در حق آن ها از ملک مشخصی دچار مزاحمت شده اند به مراجع قضایی مراجعه کرده و از قانون تقاضای رفع مزاحمت و مجازات فرد متخلف را داشته باشد. قانون آیین دادرسی مدنی همان طور که اشاره شد در این باره توضیحاتی داده است.

فردی که به عنوان شاکی در دعاوی مزاحمت ملکی حاضر شده است باید سه نکته مهم را برای قاضی پرونده به اثبات برساند. در ادامه به این سه مورد که فرد نیاز به اثبات آن ها دارد اشاره خواهیم کرد:

  • در گام نخست لازم است فرد شاکی این مسئله را برای قاضی پرونده به اثبات برساند که مزاحمت در حقوق ملکی او بدون رضایت و میل او صورت گرفته است و او به هیچ عنوان راضی به این مسئله نیست.
  • در گام دوم لازم است فرد شاکی این مسئله را برای دادگاه صالح به اثبات برساند که مزاحمت ملکی بدون مجوز قانونی صورت گرفته و کاملا غیر قانونی است.
  • در سومین گام نیز لازم است در دادگاه فرد این نکته را به اثبات برساند که ملک مورد مزاحمت واقع شده، در تصرف او بوده است.

در صورتی که فرد شاکی بتواند با حضور در مراجع قضایی موارد ذکر شده در بالا را به اثبات برساند، در واقع او می تواند حقوق قانونی خود را از دادگاه ذی صلاح درخواست نماید. در نظر داشته باشید که در این صورت است که دادگاه به رفع مزاحمت، جبران خسارت های وارد شده به فرد و حتی مجازات هایی از جنس حبس حکم خواهد داد تا حقوق فرد تامین شود.

اثبات مزاحمت ملکی به چه صورت انجام می شود؟

شکایت مزاحمت ملکی را از کجا شروع کنیم؟

همان طور که در بالا نیز به آن اشاره نمودیم در توضیح مزاحمت ملکی چیست؟ به اینجا رسیدیم که این دعاوی به دو دسته حقوقی و کیفری تقسیم می شوند یعنی شما می توانید مزاحمت ملکی را علاوه بر مراجع قانونی حقوقی، از جنبه کیفری آن نیز دنبال کرده و حقوق قانونی و از دست رفته خود را با تکیه بر قانون از فرد متخلف درخواست نمایید.

در واقع اگر مزاحمت ملکی تنها از جنبه حقوقی دنبال شود به این معنا است که شما فقط خواستار رفع مزاحمت از ملک شخصی تان هستید؛ اما باید در نظر داشته باشیم که اگر مزاحمت ملکی از جنبه کیفری آن مورد بررسی قرار بگیرد، در واقع فرد خواستار رفع مزاحمت از ملک خود است. علاوه بر این، مجازات های سنگینی نیز برای فرد در نظر گرفته می شود.

مرجع قضایی صالح برای رسیدگی به دعاوی مزاحمت ملکی، در واقع همان دادگاه محل وقوع جرم است. اگر تمایل داشته باشید که جرم مزاحمت ملکی را از نظر کیفری دنبال نمایید لازم است در گام نخست به دفاتر خدمات الکترونیک قوه قضائیه مراجعه کرده و در این مراکز قانونی و حقوقی، شکایت خود را تنظیم نمایید. در این صورت است که عملا شکایت شکل گرفته است.

در صورت تنظیم شکواییه و اقامه دعاوی کیفری، محل رسیگی به پرونده به شما اعلام خواهد شد و اگر نیاز به مراجعه به محاکم قضایی باشد، این مسئله به اطلاع شما خواهد رسید. در صورتی که مزاحمت ملکی از نوع حقوقی آن باشد، مرجع صالح برای رسیدگی به آن دادگاه های عمومی خواهد بود؛ اما در صورتی که دعاوی کیفری مطرح شود، دادگاه کیفری به آن رسیدگی می کند.

پیگیری مزاحمت ملکی که در گذشته انجام شده است

ممکن است در گذشته با مزاحمت ملکی مواجه شده باشید و اکنون قصد پیگیری آن را داشته باشید. در چنین شرایطی این سوال پیش می آید که آیا مزاحمت ملکی که در گذشته رخ داده است، اکنون قابل پیگیری می باشد؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که مزاحمت ملکی که در گذشته به وقوع پیوسته است و اکنون آثار آن از بین رفته، قابل پیگیری قانونی و حقوقی نمی باشد.

در واقع در این صورت مزاحمت ملکی به طور کامل رفع شده است. برای درک بهتر این موضوع لازم است مثالی بیاوریم. تصور کنید که فردی در گذشته جای پارکینگ ماشین شما را اشغال کرده و برای ملک شما مزاحمت ایجاد کرده باشد. بر اساس مواد قانونی مختلف می تواند گفت که اگر این مزاحمت ملکی اکنون از میان برداشته شه باشد، قادر به پیگیری آن نخواهید بود.

در واقع می توان گفت که یکی از شرایط لازم برای اینکه بتوانید در محاکم قضایی دعاوی را در خصوص مزاحمت ملکی مطرح نمایید، فعلیت داشتن این جرم است. در واقع اگر آثار ناشی از آن به طور کامل رفع شده باشد، دیگر این مسئله قابل پیگیری نخواهد بود. علاوه بر این، فرد به هیچ عنوان نمی تواند مزاحمت هایی که در شرف وقوع هستند را نیز پیگیری نماید.

لازم به ذکر است که مزاحمت ملکی شامل موارد بسیاری می شود. در واقع در بیان مزاحمت ملکی چیست؟ باید بگوییم هر گونه رفتاری که باعث ایجاد مزاحمت و ممانعت از دسترسی فرد به حقوق ملکی اش شود، نوعی مزاحمت به شمار می رود و در مراجع قانونی قابل پیگیری هستند؛ اما تا زمانی که مزاحمت صورت نگرفته باشد، نمی توانید آن را پیگیری کنید.

فرض کنید که فرد بدون اراده و سوء نیت مزاحمت ملکی را مرتکب شده باشد، در این صورت است که فرد در دادگاه به رفع مزاحمت و جبران خسارت های ناشی از آن محکوم خواهد شد؛ اما در صورتی که فرد از مزاحمت های خود قصد و نیت سوء داشته باشد، دادگاه علاوه بر اینکه او را به جبران خسارت محکوم می کند، می تواند او را به حبس نیز محکوم نماید.

مزاحمت ملکی و ممانعت از حق

اکنون سعی داریم در خصوص مزاحمت ملکی و ممانعت از حق توضیحاتی را ارائه دهیم. شیوه ای از مزاحمت ملکی این است که فرد مانع از دسترسی فرد به حقوق قانونی اش در خصوص ملک شخصی شود. مالک و یا متصرف قانونی ملک این حق را دارد تا به حقوق قانونی خود در خصوص ملک مورد نظر دست پیدا کند. ممانعت از این حق می تواند در دادگاه پیگیری شود.

در دعاوی ممانعت از حق، در واقع هیچ تصرف و یا تعرضی در ملک مورد نظر صورت نخواهد گرفت. بلکه در این نوع از دعاوی، عده ای مانع از دسترسی خود مالک به اموال غیرمنقول و شخصی اش می شوند. باز هم لازم است برای مثال به آپارتمان اشاره داشته باشیم. چرا که در این مکان ها اشتراکات بسیار زیادی بین حقوق افراد مختلف وجود دارد.

تصور داشته باشید که در بعضی از آپارتمان ها، پارکینگ ها هیچ گونه مرزی ندارند و در اصطلاحات حقوقی به طور مشاع در دسترس همگان هستند. حال تصور کنید که فردی به گونه ای ماشین خود را پارک کند که مانع از دسترسی شما به حق خودتان در خصوص پارکینگ شود؛ یعنی به گونه ای ماشین را پارک کند که شما نتوانید خودروی خود را پارک کنید. در این صورت ممانعت از حق رخ داده است.

نمونه رای مزاحمت ملکی

برای درک بهتر از موضوع لازم است یک نمونه رای مزاحمت ملکی که در دادگاه صادر شده است را مورد بررسی قرار بدهیم. این رای به شرح زیر است:

شماره دادنامه: 9309970220700074 مورخ: 1393/01/31

رای بدوی

در خصوص دعوی خواهان م.ی. به طرفیت الف. ف. با وکالت آقای ع.ب. به خواسته صدور حکم بر رفع مزاحمت دادگاه با توجه به محتویات پرونده و استماع اظهارات خواهان و بررسی لوایح تقدیمی اصحاب دعوی نظر به اینکه تعریف مزاحمت مدنی آن است که نسبت به متصرفات خواهان مزاحمت ایجاد شود. بنا در مانحن فیه ایجاد سر و صدا و رفت و آمدهای حتی نامتعارف نیز از مصادیق ماده 160 قانون آیین دادرسی مدنی نمی باشد فلذا دعوای خواهان را وارد ندانسته و مستنداً به ماده 197 قانون آیین دادرسی مدنی حکم به بطلان دعوی صادر می نماید. رای صادره ظرف بیست روز پس از ابلاغ قابل درخواست تجدیدنظر در محاکم تجدیدنظر استان تهران می باشد. رئیس شعبه 2 دادگاه عمومی حقوقی شهرری – وطن دوست

نمونه رای مزاحمت ملکی

رای تجدید نظر

در خصوص تجدیدنظرخواهی آقای م.ی. به طرفیت تجدیدنظرخوانده آقای الف. ف. نسبت به دادنامه شماره 974 مورخه 92/11/15 شعبه دوم دادگاه عمومی حقوقی شهرری که به موجب آن حکم به بطلان دعوی نخستین تجدیدنظرخواه مبنی بر رفع مزاحمت صادر گردیده دادگاه نظر به اینکه آن چه از مصادیق دعوی مزاحمت می باشد مزاحمت هایی می باشد که ایجاد اختلال در تصرفات متصرف را نماید و مورد ادعا تجدیدنظرخواه از قبیل ایجاد سر و صدا و باز گذاردن درب ورودی ساختمان از مصادیق مزاحمت موضوع ماده 160 قانون آیین دادرسی مدنی نمی باشد نظر به اینکه دادنامه تجدیدنظر خواسته از حیث رسیدگی و رعایت تشریفات و انطباق مورد با مقررات وفق موازین قانونی اصدار یافته و از ناحیه تجدیدنظرخواه ایراد و اعتراض موجه و مستدلی که نقض دادنامه تجدیدنظر خواسته را ایجاب نماید به عمل نیامده و تجدیدنظرخواهی با هیچ یک از شقوق ماده 348 قانون آیین دادرسی در امور مدنی انطباقی نداشته لهذا مستنداً به ماده 358 همان قانون ضمن رد تجدیدنظرخواهی دادنامه تجدیدنظر خواسته را تایید و استوار می نماید. رای صادره قطعی است. رئیس شعبه 7 دادگاه تجدیدنظر استان تهران – مستشار دادگاه کوهکن – شریعت

چرا باید برای پیگیری پرونده های مزاحمت ملکی از وکیل استفاده کرد؟

در صورتی که تمایل به اقامه دعوای حقوقی یا کیفری در خصوص مزاحمت ملکی را دارید لازم است به این موضوع توجه داشته باشید که پیش از هر گونه تصمیم گیری در اینباره، لازم است با یک وکیل مجرب و خبره گفت و گو کرده و از او مشاوره حقوقی دریافت نمایید. علاوه بر این، برای پیگیری و سهولت در پیگیری پرونده حضور یک وکیل کاردان و معتبر الزامی است.

سابقه وکیل به منزله تجربه او است و می دانیم که هر چه تجربیات وکیل بیشتر باشد، به طور قطع با سهولت بیشتری می توانید به اهداف تعیین شده دست پیدا کرده و مزاحمت ملکی را رفع نمایید. از سوی دیگر می توانید اگر دعوای مزاحمت ملکی علیه شما اقامه شده است، به کمک یک وکیل برای حضور در دادگاه و دفاع از منافع قانونی تان مهیا شوید.

چرا باید برای پیگیری پرونده های مزاحمت ملکی از وکیل استفاده کرد؟

سخن غایی

تشکر می کنیم از شما مخاطبان سایت از وکیل بپرس بابت اینکه سایت ما را برای مطالعه مطالب حقوقی انتخاب کردید. در این مطلب هدف ما این بود تا توضیحات جامعی را در خصوص مزاحمت ملکی چیست؟ ارائه دهیم. پس از آن مزاحمت ملکی را در قانون مورد بررسی قرار دهیم تا مشخص شود که می توانید آن را از جنبه های حقوقی و کیفری مورد پیگیری قرار دهید. اکنون از شما درخواست می کنیم که اگر نظری در اینباره دارید آن را با ما و مخاطبان دیگر در میان بگذارید.

4.7/5 - (4 امتیاز)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

3 × 2 =

دکمه بازگشت به بالا