مطالب خانواده

مدت زمان توقیف اموال برای مهریه ⚖️ شرایط رفع توقیف! 🚗🏠

می دانیم که مهریه یکی از مهم ترین حقوق مالی زن در اسلام و به تبع آن در قانون ایران به شمار می رود. در واقع مرد ملزم است پس از نکاح، هر زمان که زن مهر را مطالبه کرد آن را در اختیارش قرار دهد؛ اما گاهی پیش می آید که مرد حاضر به پرداخت مهریه نیست و یا اینکه توانایی مالی پرداخت آن را ندارد. در این صورت است که زن از توقیف اموال مرد به عنوان یک ابزار برای وصول مطالباتش استفاده می کند. توقیف اموال برای وصول مهریه از طریق اداره ثبت و دادگاه های خانواده امکان پذیر است. در ادامه مقاله سعی داریم در خصوص مدت زمان توقیف اموال برای مهریه توضیحاتی را ارائه دهیم با ما در سایت از وکیل بپرس همراه باشید.

مدت زمان توقیف اموال برای مهریه

در خصوص مدت زمان توقیف اموال برای مهریه باید این نکته را تاکید کنیم که هرگز نمی توان زمان مشخصی را برای آن در نظر گرفت. چرا که مدت زمان انجام اینگونه امور حقوقی به عوامل مختلفی بستگی دارد. برای مثال نظر مستقیم مقامات قضایی، اقدام به موقع زن و نحوه رسیدگی به پرونده در اداره ثبت و یا دادگاه خانواده می تواند در اینباره نقش آفرین باشد.

برای وصول مهریه و توقیف اموال لازم است در ابتدا زن به اداره ثبت اسناد رسمی مراجعه کند. در این مرجع قضایی است که زن می تواند دادخواست تنظیم کرده و پرونده ای را تشکیل دهد. در نظر داشته باشید که پس از تشکیل پرونده و مطالبه مهریه از سوی زن، به مرد از طریق سامانه ای موسوم به سامانه ثنا اطلاع رسانی می شود و او فرصت 10 روزه برای پرداخت مهریه دارد.

با اعلام رسمی از سوی اداره ثبت به مرد، او به مدت 10 روز فرصت دارد تا تمامی مطالبات زن در خصوص مهریه را در اختیار او قرار دهد. در غیر این صورت یعنی در مواقعی که مرد توانایی مالی پرداخت مهریه را نداشته باشد و یا اینکه تمایلی به پرداخت نداشته باشد، اداره ثبت اقدام به توقیف اموال مرد می کند. در واقع اداره ثبت تنها اموالی را شناسایی می کند که سند ثبتی و رسمی دارند.

ممکن است برخی از اموال غیرمنقول مرد، فاقد اسناد رسمی باشند و به صورت قولنامه ای از سوی مرد خریداری شده باشند. در این شرایط این وظیفه زن است تا اقدام به معرفی این اموال نماید تا در صورت اثبات آن ها در اداره ثبت، مقدمات توقیف آن ها نیز در مراجع قانونی فراهم شود. البته بهتر است برای این کار حتما زن از یک وکیل مجرب و خبره کمک بگیرد.

در خصوص مدت زمان توقیف اموال برای مهریه لازم است این موضوع را نیز شرح دهیم که اداره ثبت یا دادگاه در ابتدا سعی دارد مالکیت اموال معرفی شده از سوی زن را مورد بررسی و تحقیق انجام دهد. در صورتی که برای دادگاه مشخص شود که این اموال در مالکیت مرد است، این حق در اختیار زن قرار می گیرد تا برای توقیف آن ها اقدام کند.

در صورت توقیف اموال، مرد می تواند با مراجعه به مراجع و محاکم قانونی از توقیف شدن برخی از اموال که برای زندگی او ضرورت دارند جلوگیری نماید. از سوی دیگر ممکن است مرد هیچ گونه اموال ثبتی و یا قولنامه ای را در اختیار نداشته باشد. در چنین شرایطی قانون این حق را به زن می دهد تا یک سوم تا یک چهارم حقوق مرد را تا زمان وصول مهریه توقیف نماید.

همان طور که اشاره کردیم زمان مشخصی برای توقیف اموال وجود ندارد. زمانی که زن موفق به دریافت حکم توقیف اموال شد، می تواند در خصوص لیست اعلام شده ازسوی محاکم قضایی اقدام کند. این اموال در توقیف باقی می مانند تا زمانی که مرد بتواند کلیه مطالبات زن را پرداخت نماید. در صورت عدم موفقیت مرد به پرداخت مهریه، این اموال برای وصول دین مهریه به فروش می رسند.

رفع توقیف اموال برای مهریه

شرایط رفع توقیف اموال برای مهریه

در قسمت قبل تلاش کردیم تا اطلاعات جامعی را در خصوص مدت زمان توقیف اموال برای مهریه به شما ارائه دهیم و اکنون لازم است توضیحاتی را در خصوص رفع توقیف اموال برای مهریه ارائه دهیم. در واقع به این موضوع پی بردیم که توقیف اموال یک ابزار فشار به مرد از سوی مراجع قانونی است تا مطالبات مالی خود در خصوص مهریه را به زن پرداخت نماید.

اموال منقول و غیر منقول مرد در تصرف باقی می مانند. در صورتی که مرد حقوق مالی زن در خصوص مهریه را به او پرداخت نماید، این اموال از توقیف خارج می شوند و مرد می تواند به آن ها دخل و تصرف داشته باشد؛ اما اگر مرد از پرداخت خودداری کند، ممکن است این اموال به فروش برسند. البته مرد می تواند با تنظیم دادخواست اعسار، عدم توانایی مالی خود را به اثبات رسانده و مهریه را قسطی کند.

راه های زیادی برای رفع توقیف در اختیار مرد قرار گرفته است. برای مثال موقعیتی را تصور کنید که چند منزل و یا زمین مسکونی به درخواست زن از مرد توقیف شده است. در چنین شرایطی مرد می تواند با مراجعه به محاکم قضایی، این موضوع را به اثبات برساند که ارزش واقعی اموال توقیف شده بسیار بیشتر از مقدار مهریه در نظر گرفته شده برای زن است.

در چنین شرایطی مرد می تواند بخشی از اموال خود را از توقیف خارج نماید. البته این مسئله به میزان زیادی به اموال توقیف شده بستگی خواهد داشت. در قسمت قبل نیز این موضوع را مورد تشریح قرار دادیم که پس از تنظیم دادخواست مطالبه مهریه در اداره ثبت، این مسئله از طریق سامانه ای موسوم به سیستم ثنا به اطلاع مرد می رسد.

مرد 10 روز فرصت دارد تا برای رفع توقیف اموال خود اقدام به پرداخت مهر کند. البته لازم است به این نکته تاکید داشته باشیم که پیچیدگی های مربوط به رفع توقیف اموال برای مهریه بسیار بالا است و بهتر است پیش از هر گونه اقدام در اینباره حتما از یک وکیل مجرب و خبره مشاوره حقوقی دریافت نمایید. به طور کلی برای رفع توقیف اموال منقول و غیرمنقول دو راه وجود دارد:

  • ارزش گذاری اموال: در این روش لازم است مرد با کمک یک وکیل در مراجع قضایی حاضر شده و اموالی را که از او توقیف شده است را ارزش گذاری کند. در خصوص مدت زمان توقیف اموال برای مهریه باید عرض کنیم که اگر مشخص شود که ارزش اموال توقیف شده بسیار بیشتر از مبلغ مهریه است، مرد می تواند بخشی از اموال را از توقیف خارج کند.
  • مستثنیات دین: مستثنیات دین شامل آن دسته از اموالی می شود که مرد به آن ها برای ادامه دادن به زندگی خود نیاز دارد. برای مثال فرض کنید که مرد تنها یک منزل در اختیار داشته و این موضوع را برای دادگاه به اثبات برساند که جایی برای زندگی ندارد. در این صورت است که قاضی پرونده با بررسی جوانب امر، دستور به رفع توقیف اموال مربوط به مستثنیات دین می کند.

لیست اموال قابل توقیف برای مهریه

در توضیح اینکه توقیف اموال برای مهریه چقدر طول میکشد؟ به اینجا رسیدیم که قانون این حق را در اختیار زن قرار داده است تا اقدامات لازم برای توقیف اموال منقول و غیر منقول مرد را انجام دهد. زن می تواند تمامی اموال مرد مانند زمین، خودرو، آپارتمان، خانه ویلایی، مطالبات مرد از دیگران، سهام، توقیف سپرده بانکی، حقوق و… را توقیف نماید.

ممکن است این تصور غلط نیز در شما شکل گرفته باشد که زن می تواند تنها بخش خاصی از اموال شوهر مانند خانه و ماشین را از او توقیف نماید. این در حالی است که قانون به زن این اختیار را داده است تا هر آن چیزی که به غیر از مستثنیات دین است را از اموال مرد توقیف نماید. مستثنیات دین شامل آن دسته از اموالی است که مرد برای ادامه زندگی به آن ها نیازمند است.

اموال منقول مرد شامل حساب بانکی، حقوق، سکه و… می شود. اموال غیر منقول مرد نیز شامل منزل، آپارتمان، ویلا و… خواهد شد. قانون حق توقیف تمامی این اموال را به زن داده است؛ بنابراین در خصوص لیست اموال قابل توقیف برای مهریه شامل هر آن چیزی می شود که مرد از اموال منقول و اموال غیر منقول در اختیار دارد. البته مستثنیات دین از این بحث خارج است.

مرد می تواند با مراجعه به محاکم قضایی برخی از اموال را به عنوان مستثنیات دین در نظر گرفته و این موضوع را برای قاضی و دادگاه به اثبات برساند که برای زندگی معمولی به آن ها نیازمند است. در این صورت است که مرد می تواند از توقیف آن ها جلوگیری کرده و یا آن ها را رفع توقیف نماید. برای مثال ابزار کار یک مرد جزو مستثنیات دین او محسوب می شود.

در واقع زن می تواند علاوه بر اموال منقول و غیر منقول، حقوق مرد را نیز توقیف نماید. در واقع زن اگر همچنان در زوجیت مرد به سر ببرد می تواند یک سوم از حقوق او را توقیف کند؛ اما اگر از مرد طلاق گرفته باشد و برای توقیف اموال اقدامات لازم را انجام دهد تا زمانی که مرد دوباره ازدواج کند می تواند یک چهارم از اموال او را در اختیار داشته باشد.

بر اساس توضیحاتی که در این خصوص دادیم، متوجه شدیم که لیست خاصی برای توقیف وجود ندارد. برای مثال چنین نیست که زن تنها بتواند بخش مشخصی از اموال مرد را توقیف نماید. او می تواند به تمامی اموال منقول و غیر منقول مرد در صورت اثبات مالکیت آن ها دست پیدا کرده و آن ها را تا زمانی که مرد مهریه را پرداخت نکرده، توقیف نماید.

لیست اموال قابل توقیف برای مهریه

آیا زن میتواند ماشین و خودرو را برای مهریه توقیف کند؟

حالا که در خصوص مدت زمان توقیف اموال برای مهریه توضیحاتی را ارائه دادیم لازم است به این سووال پاسخ دهیم که آیا زن از نظر قانونی می تواند ماشین مرد را برای وصول مهریه توقیف نماید؟ در پاسخ به این سوال باید ذکر کنیم که در گذشته و بنا به آن چیزی که از رای دادگاه به دست می آید، ماشین شخصی مرد جزو مستثنیات دین او محسوب می شد.

در واقع قانون این را در نظر می گرفت که مرد برای ادامه زندگی معمولی خود به آن نیاز دارد؛ اما لازم است این نکته را تاکید کنیم که اکنون ماشین و خودروی شخصی مرد جزو اموال او به شمار می رود و مستثنیات دین نیست. این بدان معنا است که قانون این حق را به زن می دهد تا در صورت تمایل به توقیف اموال مرد، ماشین او را نیز توقیف نماید.

در صورتی که مالکیت ماشین برای اداره ثبت به اثبات برسد، به پلیس راهور برای توقیف خودرو اعلام خواهد کرد. در این صورت است که پلیس می تواند در هر مکان یا زمانی برای توقیف خودروی شخصی زوج اقدامات لازم را به انجام برساند. البته باز هم لازم است این موضوع را مورد بحث قرار دهیم که اگر ارزش خودرو بیشتر از مهریه باشد، مرد می تواند برای رفع توقیف آن اقدام نماید.

پس از اینکه استعلام و مالکیت ماشین به واسطه پلیس راهور انجام شد، زوجه باید با مراجعه به دادگاه جلوی نقل و انتقال خودرو را بگیرد و درخواست صدور قرار تامین خواسته و صدور توقیف اموال غیر منقول مرد برای دریافت مهریه را کند. در این صورت است که سند خودروی شوهر توقیف می شود. در این شرایط امکان نقل و انتقال ماشین وجود نخواهد داشت.

پس از صدور رای دادگاه روند رسیدگی به پرونده توسط اداره ثبت به انجام می رسد. در این شرایط است که مرد ملزم می شود تا با حضور در دادگاه، ثابت کند که خودروی شخصی وی جزو مستثنیات دین محسوب می شود. در صورتی که این مسئله برای قاضی پرونده اثبات شود، خودرو رفع توقیف خواهد شد. البته بهتر است برای این کار از وکیل خبره کمک بگیرید.

بعد از توقیف اموال برای مهریه چه باید کرد؟

پس از بررسی تمامی جوانب توقیف اموال لازم است به این سوال پاسخ دهیم که بعد از توقیف اموال برای مهریه چه باید کرد؟ در قسمت های قبل اشاره داشتیم که زن می تواند با مراجعه به اداره ثبت و یا دادگاه خانواده، اقدامات لازم برای توقیف اموال مرد را انجام دهد. در واقع این یک راه قانونی برای آن دسته از بانوانی است که تمایل دارند مهریه خود را دریافت کنند.

در این صورت اگر زن موفق به توقیف اتموال مرد شد لازم است اقداماتی را به انجام برساند که در ادامه به برخی از آن ها اشاره خواهیم کرد:

  • در گام نخست لازم است پس از توقیف اموال، زن به دادگاه یا اداره ثبت مراجعه کرده و لیست اموال توقیف شده را دریافت نماید. حسن این کار در این است که زن می تواند تمامی اموال منقول و غیر منقول توقیف شده را به دقت مورد بررسی قرار داده تا اگر مالی از مرد جا مانده بود، برای معرفی آن به اداره ثبت و اثبات مالکیت آن اقدامات لازم را انجام دهد.
  • پس از توقیف اموال فرصتی در اختیار مرد قرار می گیرد تا مطالبات زن در خصوص مهریه را پرداخت نماید؛ اما اگر فرصت در نظر گرفته شده به پایان رسید و مرد همچنان از پرداخت مهریه امتناع کرد و یا اینکه نتوانست اعسار خود را در دادگاه به اثبات برساند، لازم است دادگاه اقدامات لازم را برای مزایده اموال غیر منقول مرد انجام دهد.
  • خود زن نیز می تواند در مزایده صورت گرفته شرکت کرده و هر کدام از اموال را که خواست بخرد. در نظر داشته باشید که غالبا این مزایده به صورت حضوری برگزار می شود و پس از اینکه اموال کاملا به فروش رسید، از محل درآمدهای حاصل از آن مهریه زن به طور کامل تسویه خواهد شد.
  • در صورتی که پس از فروش اموال توقیف شده مشخص شود که مبلغ آن کمتر از میزان مهریه زن است، زن می تواند باز هم باقی مانده مهریه خود را از مرد مطالبه نماید. در این صورت است که زن باید با مراجعه به محاکم قضایی دادخواست مطالبه مابقی مهریه را تنظیم نماید. در این شرایط پرونده مورد بررسی قرار گرفته و بقیه مهریه نیز از مرد دریافت می شود.

از سوی دیگر، اگر به عنوان یک مرد اموال شما برای وصول مهریه توقیف شده است، لازم است اقدامات زیر را انجام دهید:

  • پیش از هر گونه تصمیم گیری و در گام نخست لازم است فرد با یک وکیل مجرب و خبره مشورت کرده و وکیل را در جریان آخرین تغییرات مربوط به پرونده قرار دهد. وکیل به عنوان متخصص در زمینه مسائل حقوقی با تمامی قوانین مختص به مهریه و طلاق آشنایی کامل دارد و می تواند در صورت لزوم بهترین راهکار را در اختیار موکل خود قرار دهد.
  • مرد می تواند به کمک وکیل به دادگاه درخواست اعسار بدهد. از سوی دیگر لازم است برای اثبات اعسار و عدم توانایی در پرداخت مهریه، مدارکی نیز به دادخواست پیوست شود. در صورتی که در دادگاه با درخواست اعسار مرد موافقت شود، مهریه برای او قسط بندی می شود. در این صورت است که مرد ملزم می شود در زمانی مقرر مهریه زن را به صورت اقساطی پرداخت کند.
  • یکی دیگر از اقداماتی که لازم است مرد توقیف اموال انجام دهد، اثبات مستثنیات دین است. در واقع فرد به کمک وکیل می تواند برخی از اموالی که برای زندگی او مورد نیاز است را از توقیف آزاد کرده و حق دخل و تصرف مرد در آن ها را به دست آورد. برای مثال مرد می تواند در مواردی آن دسته از ابزاری که برای شغل او ضروری هستند را از توقیف خارج کند.
  • ارزش گذاری اموال نیز یکی دیگر از اقداماتی که فرد می تواند پس از توقیف اموال انجام دهد. در این روش فرد لازم است به کمک وکیل خود ارزش واقعی اموال توقیف شده را به اطلاع اداره ثبت یا دادگاه برساند. در این صورت اگر مشخص شود که اموال توقیف شده ارزشی بالغ بر مهریه دارند، برخی از این اموال از توقیف خارج خواهد شد.

چرا باید برای توقیف یا رفع توقیف اموال برای مهریه از وکیل استفاده کنیم؟

حال که در خصوص مدت زمان توقیف اموال برای مهریه توضیحات جامعی را ارائه دادیم، وقت آن رسیده است که لزوم مراجعه به وکیل در این دعاوی را تاکید نماییم. در نظر داشته باشید که مطالبه مهریه یکی از پیچیده ترین دعاوی مطرح شده در محاکم قضایی به شمار می رود. اگر قصد مطالبه مهریه یا توقیف اموال برای وصول مطالبات خود را دارید لازم است از یک وکیل خبره کمک بگیرید.

از سوی دیگر، اگر به عنوان مرد، بر اثر نپرداختن مهریه در آستانه توقیف اموال هستید لازم است روی کمک های یک وکیل ماهر حساب باز کنید تا به این شکل بتوانید با ارزش گذاری اموال، اثبات مستثنیات دین و یا ارسال درخواست اعسار به دادگاه و قسط بندی مهریه از بروز خسارت های بیشتر جلوگیری نمایید؛ اما لازم است به سراغ بهترین وکلا از میان انبوه حقوقدانان باشید.

چرا باید برای توقیف یا رفع توقیف اموال برای مهریه از وکیل استفاده کنیم؟

سخن غایی

از شما مخاطبان و همراهان گرامی بابت اینکه سایت از وکیل بپرس را برای دریافت اطلاعات حقوقی انتخاب کردید تشکر می کنیم. در این مقاله تلاش کردیم تا اطلاعات جامعی در خصوص مدت زمان توقیف اموال برای مهریه به شما ارائه دهیم. از یک سو، لیست اموالی که زن می تواند آن ها را توقیف نماید را بررسی کردیم و از طرف دیگر، به مجموعه ای از اقدامات اشاره کردیم که پس از توقیف اموال، انجام آن الزامی است. اکنون از شما می خواهیم که پیشنهادات و نظراتتان را با ما و سایر مخاطبان در میان بگذارید. همچنین چنانچه مقاله ما در نظر شما مفید واقع شده به مقاله ما امتیاز دهید.

3.6/5 - (9 امتیاز)

مرضیه

مرضیه اسلامی طراح و نویسنده سایت با 2 سال سابقه فعالیت در حوزه محتوا نویسی و بازنویسی متون حقوقی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

1 × 3 =

دکمه بازگشت به بالا