عواقب اجرا گذاشتن مهریه در قانون جدید⚖️مدت زمان آن⌛
مهریه یکی از جوانب مهم در فرهنگ بسیاری از جوامع است. در برخی جوامع، مهریه میتواند به عنوان نشانهٔ احترام و تعهدات میان زن و مرد باشد. اما در برخی موارد، اجبار به پرداخت مهریه میتواند منجر به فشارهای مالی، تضعیف ارزش زنان، و حتی تشویش روابط خانوادگی شود. مهریه زن بلافاصله بعد از عقد نکاح قابل دریافت میباشد و زن میتواند آن را مطالبه کند، اما بهتر است قبل از اینکه برای دریافت مهریه به صورت قانونی اقدام شود، این موضوع را با مرد در میان بگذارد. از عواقب اجرا گذاشتن مهریه ایجاد اختلاف بین زوجین میباشد و چنانچه زن به صورت قانونی برای دریافت مهریه اقدام نماید، مرد باید مهریه را پرداخت کند. از دیگر عواقب اجرا گذاشتن مهریه تداوم درگیری قانونی و مشکلات حقوقی می باشد. برای مطالبه مهریه قبل از هر اقدامی باید با قوانین و مقررات مطالبه مهریه آشنایی داشته باشید و بهتر است در این زمینه از یک وکیل یا مشاور کمک بگیرید با ما همراه باشید تا از عواقب اجرا گذاشتن مهریه اطلاعات بیشتری به دست بیاورید.
عواقب اجرا گذاشتن مهریه از طریق ثبت و دادگاه
پرداخت مهریه بعد از عقد بر عهده مرد میباشد و هر زمانی که زن آن را درخواست نماید، مرد موظف است که آن را پرداخت کند، اما گاهی به دلایلی مرد حاضر به پرداخت مهریه نیست و زن مجبور میشود از طریق قانونی حق خود را دریافت کند. زن میتواند از طریق ثبت یا دادگاه مهریه خود را به اجرا بگذارد و مطمئناً اجرا گذاشتن مهریه عواقبی برای مرد به همراه خواهد داشت. در گذشته، برای تنظیم دادخواست، مهریه زن میتوانست به دادگاه خانواده مراجعه کرده و درخواست تنظیم دادخواست در مورد مهریه و توقیف اموال شوهر را مطرح کند. در این حالت، قبل از ابلاغیه، اموال شوهر توقیف میشد و زمانی برای انتقال آنها وجود نداشت. اما در سال ۱۳۹۹ با صدور بخشنامهای، تغییراتی در رویه تنظیم دادخواست ایجاد شد که باعث ایجاد زمان کافی برای نقل و انتقال اموال توسط شوهر شده است.
برای تنظیم دادخواست از طریق ثبت، ابتدا زن باید دادخواست اجرا گذاشتن مهریه را در دفتر ثبت اسناد و املاک به ثبت برساند. سپس، پس از ثبت دادخواست، مرد برای دریافت نامه تاییدیه باید به محضرخانهای که عقد در آن صورت گرفته است، مراجعه کند. در محضر خانه، نامه تاییدیه برای مرد نیز تهیه و ارسال میشود تا از این موضوع مطلع شود. بعد از دریافت نامه تاییدیه، مرد مجدداً به دفتر ثبت اسناد و املاک مراجعه کرده و اطلاعاتی درباره توقیف اموال خود دریافت میکند. سپس، اجراییهای برای وی ارسال میشود و برای اجرا مهلتی به او داده میشود. زمانی که جواب ابلاغیه مشخص شد، مرد میتواند به مراحل اجرایی اقدام کند.
در واقع مطلع شدن شدن مرد از این امر باعث میشود که زمان کافی برای انتقال اموال وجود داشته باشد و معاملاتی به منظور قصد فرار از دین انجام گیرد و در صورتی که شکایتی از طرف زن صورت گیرد، برای وی نتیجهای نخواهد داشت زیرا طبق رای وحدت رویه زمانی معامله فرار از دین و شکایت در مورد آن نتیجهای در بر خواهد داشت که رای قطعی محکومیت صادر شده باشد. چنانچه زن از طریق ثبت نتیجه دریافت نکند و نتواند اموال شوهر را توقیف کند، نامه تاییدیه از دفتر ثبت دریافت کرده و باید به دفاتر خدمات قضایی مراجعه کرده و دادخواست مهریه را ثبت نماید.
هزینه بالای دادرسی در دادگاه یکی از عواقب اجرا گذاشتن مهریه میباشد، زیرا در این روند باید معادل سه و نیم درصد مهریه در ابتدا توسط زن پرداخت شود و در صورتی که زن از تمکن مالی کافی برخوردار نباشد، میتواند درخواست اعسار از پرداخت هزینه دادرسی مهریه را دهد و در صورتی که این موضوع به اثبات برسد، میتواند از مزایای آن بهرهمند شود. همچنین طولانی و زمانبر بودن پروسه رسیدگی در دادگاه به درخواست مهریه یکی دیگر از عواقب اجرا گذاشتن مهریه در دادگاه میباشد، زیرا با ارائه دادخواست مهریه، ممکن است جلسه اول دادگاه تا چند ماه طول بکشد تا تشکیل شود و با توجه به طولانی بودن این پروسه زمان کافی برای انتقال اموال وجود خواهد داشت.
چنانچه زن اموالی برای توقیف، پیدا کند که با توجه به طولانی بودن پروسه رسیدگی در دادگاه این احتمال بسیار پایین میباشد، اما میتواند از طریق تامین خواسته این اموال را توقیف کرده و زمانی که رای قطعی صادر شد، به فروش این اموال اقدام کند و مهریه را دریافت کند. از عواقب اجرا گذاشتن مهریه برای مرد، ممنوع الخروج بودن او میباشد و به دلیل اینکه این پروسه زمانگیر است ممکن است برای مرد آزاد دهنده باشد. در نهایت و با توجه به موارد ذکر شده در صورتی که پروسه درخواست مهریه از طریق اداره ثبت اقدام شود، نسبت به دادگاه آسانتر و سریعتر خواهد بود.
به اجرا گذاشتن مهریه چقدر طول می کشد؟
به اجرا گذاشتن مهریه زمان زیادی نیاز ندارد، اما رسیدگی به این دادخواست در دادگاه طولانی میباشد و گاهی تا چند سال نیز زمان میبرد، بنابراین زن میتواند در صورت امتناع زوج از پرداخت مهریه حکم جلب او را از طریق دادگاه دریافت کرده و از این طریق او را تحت فشار قرار دهد، تا سریعتر مهریه را دریافت نماید.
برای اینکه روند رسیدگی و اجرا گذاشتن مهریه سریعتر صورت گیرد، بهتر است از وکلای متخصص کمک بگیرید، زیرا آنها از تجربه کافی در این زمینه برخوردار بوده و باعث میشود روند دادرسی پرونده با سرعت بیشتری انجام گیرد. در صورتی که مرد از تمکن مالی کافی برخوردار باشد، باید مهریه را پرداخت نماید و در صورت اثبات عدم تمکن مالی، مهریه قسط بندی میشود.
پشیمانی از اجرا گذاشتن مهریه
پشیمانی از اجرا گذاشتن مهریه به معنای نداشتن تمایل به ادامه روند حقوقی جهت دریافت مهریه است. این موضوع ممکن است به دلایل مختلفی اتفاق بیافتد، از جمله تغییر در شرایط زندگی یا تصمیم به قطع روابط حقوقی به منظور ارتباط با شخص دیگر است. این نوع پشیمانی معمولاً منجر به توقف یا لغو فرآیند قانونی برای دریافت مهریه میشود.
وقتی زن از اجرای مهریه پشیمان میشود، پرونده مهریه دیگر مورد پیگیری قرار نخواهد گرفت و او نیازی به پرداخت هزینه دادرسی ندارد. اما، اگر اموالی از شوهر توسط دادگاه توقیف شده، در آن صورت هزینه اداره ثبت پرداخت میشود. بهطور کلی، نیم درصد از این اموال به عنوان هزینه اداره ثبت پرداخت میشود.
عواقب اجرا گذاشتن مهریه در صورت اعسار مرد
اعسار مهریه توسط مرد به معنای عدم پرداخت مهریه به زن است. این اتفاق ممکن است به دلایل مختلفی اتفاق بیافتد که از جمله مشکلات مالی می باشد. در صورتی که مهریه به اجرا گذاشته شود و مرد از تمکن مالی کافی برخوردار نباشد و درخواست اعسار دهد و این اعسار در دادگاه به اثبات برسد، مهریه قسط بندی میشود که این تقسیط با توجه به حقوق و میزان درآمد مرد میباشد و در صورتی که اقساط به موقع پرداخت نشود، زن میتواند حکم جلب وی را از دادگاه درخواست دهد.
در صورتی که در شرایط مرد تغییراتی ایجاد شد، میتواند به دادگاه درخواست تعدیل اقساط را دهد. در صورت عدم اجرای رای توسط مرد و همچنین عدم ارائه درخواست اعسار توسط او، زن میتواند درخواست حکم جلب مرد را به دادگاه ارائه دهد و او را جلب نماید که این مورد از شدیدترین عواقب اجرا گذاشتن مهریه از طریق دادگاه میباشد.
هزینه به اجرا گذاشتن مهریه
همان گونه که در بالا ذکر کردیم از دو طریق میتوان مهریه را به اجرا گذاشت، چنانچه از طریق اداره ثبت برای اجرا گذاشتن مهریه اقدام شود، باید نیم عشر از مهریه به اداره ثبت پرداخت شود، که معادل یک بیستم مهریه میباشد و زمانی که مهریه از طرف مرد پرداخت شد، این هزینه باید پرداخت شود البته چنانچه در هنگام تنظیم درخواست نوشته شود که هزینه دادرسی برعهده مرد است بعد از احرای حکم این هزینه از مرد دریافت خواهد شد.
در صورتی که از اداره ثبت نتیجه ای دریافت نشود و اجرا گذاشتن مهریه از طریق دادگاه صورت گیرد اگر مهریه کمتر از ۲۰ میلیون تومان باشد باید معادل دو و نیم درصد از مهریه به دادگاه پرداخت شود، اما چنانچه مهریه بیشتر از ۲۰ میلیون تومان باشد، سه و نیم درصد از آن باید به دادگاه پرداخت شود. در هنگام اجرا گذاشتن مهریه در دادگاه، در ابتدا باید هزینه دادرسی توسط زن پرداخت شود و تنها در صورتی که درخواست اعسار دهد و این موضوع در دادگاه به اثبات برسد، میتواند تا زمان دریافت مهریه هزینه دادرسی را پرداخت نکند، البته هزینه به اجرا گذاشتن مهریه در دادگاه نیز از مرد قابل دریافت میباشد.
آشتی بعد از اجرای مهریه
مهریه در اسلام به عنوان یکی از حقوق زن در قرارداد ازدواج تعیین شده است. این حق برای زن حتی در صورتی که زن و مرد در کنار هم زندگی میکنند و مشکلی ندارند، وجود دارد. بنابراین، زن همواره حق دارد که مهریه خود را دریافت کند. این حق برای زن مستقل از وجود اختلافات یا آشتی با شوهر است و مرد موظف است مهریه را به زن پرداخت کند.
در هر زمانی میتوان برای دریافت مهریه اقدام کرد، زمانی که دادخواست اجرای مهریه توسط زن تنظیم میشود، حتی در زمان آشتی نیز میتواند برای دریافت آن اقدام نماید و حق طبیعی زن میباشد. در شرایطی دیگر گاهی ممکن است درخواست مهریه به دلیل اختلافات و لجبازی بین زن و مرد صورت گیرد، اما پس از اجرای مهریه و قبل از اتمام رسیدگی به پرونده، زوجین با یکدیگر آشتی کنند و از ادامه فرآیند قانونی صرفنظر شود. این موضوع میتواند به دلیل تغییر شرایط، مذاکرات میان زوجین یا توافقات جدید بین آنها باشد.
نقش وکیل در دعوی مهریه
نقش وکیل در دعوی مهریه میتواند بسیار مفید باشد. وکیل میتواند به زن و مرد در تدوین و ارائه درخواست جهت امور مهریه کمک کند، همچنین اطلاعات لازم را فراهم آورده و در فرآیند قانونی کمک کند. وکیل میتواند نقش مشاورهای و نمایندگی قانونی را در مقابل دادگاه بر عهده بگیرد و تمام مراحل از تهیه اسناد و مدارک تا حضور در دادگاه را انجام دهد. از طرف دیگر، وکیل میتواند به زن و مرد در مذاکره با طرف مقابل و رسیدن به توافقات میان دو طرف کمک کند.
وکیل به عنوان یک مشاور حقوقی، شما را در خصوص حقوق و تکالیف شما در مورد مهریه راهنمایی میکند. او به شما درک دقیقی از حقوق و مسائل قانونی مربوط به مهریه ارائه میدهد. با این وجود، انتخاب وکیل مجرب و با تجربه در این زمینه بسیار مهم است تا به بهترین نتیجه ممکن دست یابید.
کلام غایی
اغلب افراد بر این تصورند که فقط در هنگام طلاق میتوان مهریه را مطالبه کرد، اما باید بدانید بعد از عقد در هر زمانی زن میتواند برای دریافت مهریه اقدام کند، و محدودیتی در این زمینه نخواهد داشت. در اغلب موارد زمانی که بین زوجین تنش و اختلافی ایجاد میشود، زن برای اجرا گذاشتن مهریه اقدام میکند، از عواقب اجرا گذاشتن مهریه میتوان به افزایش تنش و اختلافات و پرداخت های دادرسی اشاره کرد، همچنین اجرا گذاشتن مهریه عواقبی برای مرد به همراه دارد که از این عواقب میتوان به ممنوع الخروج کردن و توقیف اموال مرد اشاره کرد. و در صورتی که در مدت تعیین شده مرد مهریه زن را پرداخت نکند اموال توقیف شده از طریق مزایده به فروش میرسد و مهریه زن از این طریق پرداخت میشود. در واقع عواقب اجرا گذاشتن مهریه برای مرد بیشتر از زن است.