نحوه شکایت از کارفرما در سایت اداره کار | سامانه ثبت شکایت⚖️
شکایت از کارفرما به مراجعه به مراکز مختلف، مانند اداره کار یا دیگر نهادهای مرتبط، به منظور اعلام مشکلات یا تخلفات مرتبط با محیط کار و حقوق کارگران اشاره دارد. این شکایات ممکن است در زمینههای مختلفی از جمله حقوق و دستمزد، شرایط کاری، تبعیض و سایر مسائل مرتبط با استخدام باشد. اهداف اصلی شکایت از کارفرما شامل حفظ حقوق کارگران، تضمین شرایط کاری مناسب، و ایجاد تعادل و عدالت در روابط کاری است. نحوه شکایت از کارفرما در سایت اداره کار در سالهای اخیر تغییراتی یافته است و به صورت آنلاین و اینترنتی می باشد و از حالت سنتی خارج شده است. در این مقاله همراه ما باشید تا به معرفی، شکایت وزارت کار و افرادی که قصد دارند از کارفرما شکایت کنند را شرح دهیم.
نحوه شکایت از کارفرما در اداره کار|سامانه ثبت شکایت از کارفرما
افرادی که قصد دارند در خصوص یکی از دستگاههای زیر نظر وزارت کار، تعامل اجتماعی شکایت خود را ثبت نمایند، لازم است درسامانه ثبت شکایت اداره کار وامور اجتماعی ثبت نام کنند. بدین منظور ابتدا باید در گوگل آدرس prkar.mcls.gov.ir/Login سرچ شود و با کلیک کردن بر روی گزینه ثبت نام، کد ملی و شماره همراه را وارد کنند، برای ادامه بر روی گزینه آبی رنگ کلیک کرده و در صفحهای که باز میشود، نام و نام خانوادگی و تصویر امنیتی را وارد کنید.
یک رمز ورود برای خود انتخاب کنید، زمانی که این اطلاعات را کامل کردید، به شماره همراه، کد فعال سازی ارسال میشود که باید در کادر مربوطه کد فعال سازی ارسالی وارد شود، سپس سایر مواردی که لازم میباشد را در کادرهای ستارهدار قرمز وارد کنید، اما نیازی به وارد کردن سری سریال شناسنامه نیست با تکمیل پروفایل کاربری در پایان میتوانید با انتخاب نهاد و موضوع مورد شکایت، به ثبت شکایت اداره کار بپردازید در این مرحله میتوانید به درج شرح شکایت نیز بپردازید. برای شکایت از نهاد مورد نظر می توان نمونه نحوه شکایت از کارفرما را مشاهده کنید و مواردی که در آن رعایت شده است را در نظر داشته باشید.
نحوه شکایت از کارفرما بدون قرارداد کار
طبق ماده ۷ قانون کار چنان چه بدون قرارداد کتبی، وظیفه کاری انجام گرفته باشد شکایت از کارفرمابدون قرارداد نیز امکانپذیر است و برای این منظور باید به اداره کار به صورت حضوری مراجعه شود و یا اینکه به سامانه جامع روابط کار به صورت اینترنتی مراجعه شود و فرد شاکی باید شرایط و مدارک لازم برای طرح شکایت، از قبیل استشهادیه مثبت، قرارداد کار و اهلیت قانونی داشته باشد و نیاز به پرداخت هیچ هزینه جهت شکایت نیست.
در واقع برای شکایت از کارفرما، قرارداد کاری حتماً نباید به صورت کتبی باشد، بلکه به صورت شفاهی نیز توسط قانونگذار به رسمیت شناخته میشود، اما اگر قرارداد کاری به صورت رسمی مکتوب شده باشد نقش مهمی در اثبات ادعای مدعی خواهد داشت و باعث هموارتر ساختن مسیر پیگیری خواهد شد. در هر صورت با توجه به اینکه ممکن است انعقاد قرارداد کار مکتوب برای برخی از کارگران میسر نباشد، در مواردی که قرارداد کار مکتوبی وجود ندارد با توجه به پیچیدگیهایی که شکایت اداره کار در این موارد دارد، بهتر است از نحوه شکایت بدون قرارداد کار از کارفرما اطلاعاتی داشته باشند تا باعث ضایع شدن حقوق کارگر نشود.
برای شکایت از کارفرما بدون قرارداد کار به کدام مرجع باید مراجعه شود؟
نحوه شکایت از کارفرما در سایت اداره کار در بالا توضیح داده شده و مراجعی برای رسیدگی دعاوی وجود دارد که در موارد قانونی شکایت از کارگر از کارفرما را مورد بررسی قرار میدهد و در صورتی که قرارداد کاری نیز وجود نداشته باشد، امکان رسیدگی به شکایت در مراجع ذیل وجود خواهد داشت. از این مراجع میتوان به موارد زیر اشاره کرد
- شورای اسلامی برای ایجاد صلح و سازش بین کارگر و کارفرما: اولین مرجعی که برای رسیدگی شکایت وجود دارد، شورای اسلامی کار میباشد که علاوه بر شورای اسلامی کار، انجمنهای صنفی نیز برای انجام این کار موظف میباشد و زمانی که شورای اسلامی کار وجود نداشته باشد، باید به شورای صنفی مراجعه شود.
- هیئت تشخیص کار بین کارگر و کارفرما: چنانچه شورای اسلامی کار یا انجمنهای صنفی کارگران قادر به ایجاد صلح و سازش بین کارگر و کارفرما نبوده و طرفین به توافق نرسند، پرونده به هیئت تشخیص کار بین کارگر و کارفرما ارجاع داده خواهد شد و اعضای این هیئت نماینده کارگران، مدیران و نماینده وزارت کار میباشد، در واقع رای صادره از هیئت تشخیص کار بین کارگر و کارفرما، قابل تجدید نظر در هیئت حل اختلاف کار بین کارگر و کارفرما میباشد.
- هیئت حل اختلاف کار بین کارگر و کارفرما: برای رسیدگی به آرای هیئت تشخیص کار بین کارگر و کارفرما و تجدید نظرها، مرجعی به نام هیئت حل اختلاف کار بین کارگر و کارفرما وجود دارد، که رای صادره توسط این هیئت ظرف مدت ۱۵ روز اجرا خواهد شد، سه نفر از نماینده کارگران، سه نفر نماینده دولت و سه نفر نماینده کارفرمایان از اعضای این هیئت میباشد.
دلایل شکایت از کارفرما
علاوه بر لزوم داشتن قرارداد کتبی و مورد تایید، کارفرما موظف است، به کارگران خدمات و مزایای دیگری نیز ارائه دهد. این موارد معمولاً در قرارداد کاری یا توافقات دیگر ممکن است ذکر شوند. مهم است که جزئیات این موارد در قرارداد کاری یا توافقات مکتوب با کارفرما صریحاً ذکر شود. برخی از این مزایا و خدمات میتوانند شامل موارد زیر باشند:
- ارائه بیمههای تامین اجتماعی، درمانی یا بیمه زندگی به کارگران: بیمه تامین اجتماعی یکی از مواردی است که شامل حال افراد حقوق بگیر میشود و کارفرما باید نسبت به ثبت بیمه اقدام نماید و به صورت ماهانه این ثبت صورت گیرد، تا افراد بعد از بازنشستگی بتوانند حقوق بازنشستگی دریافت نمایند، به منظور اطمینان از ثبت شدن بیمه نسبت به احراز سابقه بیمه باید اقدام شود، بدین منظور کلیه سوابق کاری خود را مورد بررسی قرار دهید و مقایسه کنید که در این ماهها بیمه برای شما رد شده است یا خیر. با انجام این کار در مورد پرداخت یا عدم پرداخت بیمه اطلاعات کامل را به دست خواهید آورد.
- محاسبه و پرداخت عیدی، سنوات و مرخصی سالیانه: در صورت عدم پرداخت عیدی، سنوات و مرخصی، کارمندان و کارگران میتوانند جهت ثبت شکایت از کارفرما اقدام کنند، عدم دریافت موارد فوق موضوع این شکایت خواهد بود و رابطهای با حقوق نخواهد داشت، در این نوع پرونده، مدارک لازم پرداختیهای کارفرما میباشد و قرارداد کاری و فیشهای حقوقی برای شکایت از کارفرما نیاز میباشد.
- شکایت به دلیل اخراج و مدارک مورد نیاز: یکی دیگر از مواردی که میتوان برای شکایت از آن اقدام نمود، اخراج کارگر و کارمند میباشد، و چنانچه بدون دلیل توسط کارفرما، کارمند یا کارگر اخراج شود شکایت از کارفرما امری ضروری به شمار میآید، برای احقاق حقوق کارگر یا کارمند میتواند با ارائه یک سری مدارک به ثبت شکایت بپردازد. اگر کارفرما دلیل منطقی برای اخراج داشته باشد و این موضوع توسط مرجع رسیدگی کننده ثابت شود، کارگر و کارمند اخراج شده تنها میتواند حقوق و سنوات باقی مانده را دریافت کند. چنانچه کارمند کارفرما برای اخراج کارگر دلیل مشخصی نداشته باشد، نمیتواند تا پایان قرارداد کاری اقدام به اخراج کارگر کند. از جمله مباحث نسبتا پیچیده اخراج کردن کارمند و پروندههای مربوط به آن میباشد که برای پیگیری نیاز به زمان بیشتری دارد.
از دیگر دلایل می توان به موارد ذیل اشاره کرد
- ارائه پاداشها، افتخارات یا امتیازات اضافی بر اساس عملکرد یا دیگر معیارها.
- ارائه فرصتهای آموزش و تربیت برای بهبود مهارتها و توسعه حرفهای.
- فراهم کردن تجهیزات و وسایل کاری ضروری.
- تعیین شرایط پرداخت اضافه کاری به کارگران.
- مدارک لازم برای شکایت از کارفرما در اداره کار
- به موجب قرارداد کاری، کارفرما قبول میکند برای مدت معینی در قبال انجام کار کارگران، حقوقی و مزایایی را برای آنها در نظر داشته باشد، در واقع یک توافق میان کارگر و کارفرما میباشد که باعث دریافت مزد در قبال انجام کار میشود که این قرارداد به صورت کتبی یا شفاهی است. برای این که از نظر قانونگذار قرارداد کار به رسمیت شناخته شود، میتواند این قرارداد به صورت شفاهی یا کتبی باشد، اگر قرارداد به صورت کتبی نباشد و مدارک لازم برای اثبات ادعا وجود داشته باشد، مورد تایید قانونگذار خواهد بود. اما انجام این کار در صورتی باعث دریافت نتایج مثبت خواهد شد، که در مراجع مربوطه رسیدگی انجام گیرد و شرایط و مدارک لازم اثبات به اندازه کافی بر ادعای شاکی باشد.
- یکی از مواردی که برای طرح دعوا و شکایت از کارفرما مطرح میباشد، اهلیت قانونی شاکی میباشد و منظور از اهلیت این است که فرد مورد نظر دارای عقل و بلوغ باشد، در غیر این صورت باید انجام شکایت توسط نماینده قانونی یا قیم و ولی شخص صورت گیرد. برای شکایت از کارفرما در اداره کار، ممکن است نیاز باشد مدارک و اسناد مختلفی را ارائه دهید.
مدارک لازم برای شکایت از کارفرما
- نسخه معتبر و اجارهنامه یا هر نوع قرارداد کاری که بین شما و کارفرما بسته شده است.
- نسخههای جاری و گذشته از فیش حقوقی خود، که جزئیات دقیق حقوق و مزایای شما را نشان دهد.
- هر نوع اطلاعات حاکمیتی مانند شماره ملی و شماره بیمه اجتماعی.
- یک خلاصه مختصر از تاریخچه شکایت شما و هر گونه تبادل نامه یا اطلاعات مرتبط.
- هر گونه مدرک، شواهد یا تصاویری که مشکلات یا تخلفات کارفرما را تصدیق کنند.
- قبل از تنظیم شکایت، مطمئن شوید که مطالعه دقیقی از قوانین مربوط به حقوق کارگران در منطقهتان داشته باشید.
تلفن شکایات وزارت کار
نحوه شکایت از کارفرما در سایت اداره کار کمی متفاوت است، شماره تماس شکایات وزارت کار در زمینههای مختلف روابط کار شماره ۲۵۰۰ میباشد، که از ساعت ۸ صبح تا ۸ شب در تمام ایام هفته میتوانید با این شماره تماس بگیرید و شکایت خود را مطرح کنید. در مواردی از قبیل عدم پرداخت حقوق، اخراج غیر قانونی، عدم رعایت قوانین کار میتوانید با تلفن وزارت کار تماس بگیرید، تا اپراتور به ثبت شکایت شما بپردازد همچنین چگونگی پیگیری شکایت در اداره کار نیز توسط اپراتور به شما توضیح داده خواهد شد، کارگران و کارفرمایان میتوانند به صورت حضوری یا کتبی نیز علاوه بر تلفن وزارت کار به ادارات تعاون، کار و رفاه اجتماعی شکایت خود را ارائه دهند، برای تماس با وزارت کار ابتدا شماره ۰۰۹۸ را شماره گیری کنید و برای تهران کد ۰۲۱ را وارد کرده، سپس شماره ۲۵۰۰ را شماره گیری نمایید و به اپراتور اطلاعات خواسته شده را ارائه دهید.
هزینه شکایت از کارفرما بدون قرارداد کار چقدر میباشد؟
یکی از سوالاتی که در ذهن کارگران وجود دارد، میزان هزینه برای شکایت از کارفرما میباشد و گاهی بر این باورند که هزینه انجام شکایت بالا بوده و از این موضوع صرف نظر میکنند، اما باید گفت که هیچ گونه هزینه ای برای شکایت از کارفرما بدون قرارداد کار نباید پرداخت شود و در صورتی که در سامانه جامع روابط به صورت شخصی به ثبت شکایت بپردازند، هیچ هزینهای لازم نیست اما برای مراجعه به کافی نت تنها باید کارمزد کافی نت پرداخت شود.
لازم به ذکر است در صورتی که به صورت اینترنتی قصد شکایت از کارفرما را دارید و در سامانه جامع روابط کار ثبت نام نکرده باشید، برای ثبت نام در این سامانه نیاز به پرداخت مبلغی میباشد که از طریق کارت بانکی دارای رمز دوم این پرداخت میسر است.
اهمیت حضور وکیل جهت پیگیری شکایت از کارفرما در اداره کار
گاهی کارگران به دلیل اینکه از روند مطالبه خواستههای خود آگاهی لازم را ندارند، از حق حقوق خود دفاع نمیکنند. در واقع این افراد نمیدانند باید از طریق چه مرجعی برای شکایت از کارفرما اقدام شود، حتی در زمانی که حق قانونی از کارگر سلب شده باشد و برای رسیدن به حق قانونی، شاکی اسناد و مدارک کافی را دارد، اما عدم آگاهی باعث شده است که برای ارائه آنها به اداره کار اقدامی صورت نگیرد.
برای این افراد بهترین راهکار کمک گرفتن از وکیل اداره کار میباشد، یک وکیل قانونی با توجه به اطلاعات کاملی که در این زمینه دارد، پیگیری پرونده و نحوه شکایت از کارفرما را از صفر تا صد بر عهده گرفته و نیازی به حضور کارگر در دادگاه و یا اداره کار نمیباشد و بهتر میتواند جهت تنظیم شکایت تصمیم گیری کرده و اقدامات لازم را انجام دهد.
سخ غایی
نحوه شکایت از کارفرما در سایت اداره کار به صورت اینترنتی و آنلاین امکانپذیر میباشد، تنها نیاز به ارائه مدارکی در این زمینه به منظور ثبت شکایت و پیگیری آن میباشد. در واقع مرجع مورد نظر به منظور پیگیری شکایت شما و ثابت شدن ادعا نیاز به مدارکی دارد و در صورت عدم ارائه این مدارک امکان احقاق حقوق وجود نخواهد داشت. برای شکایت از کارفرما در اداره کار نیاز به مدارکی از قبیل کپی قرارداد کاری، سوابق پرداخت، سوابق ساعت کار، شهادت شاهدان میباشد، البته مدارکی که ارائه داده میشود با توجه به نوع ادعای شما متفاوت میباشد و هرچه این مدارک کاملتر باشد، باعث افزایش شانس موفقیت شما خواهد شد.