انتقال اموال قبل از دادخواست طلاق ⚖️✔️
افراد راههای بیشماری را برای فرار از دین و پرداخت نکردن مهریه در پیش می گیرند و طبق آمار دادگاههای خانواده در درازای زمان شاهد انواع فریب ها و فرار از دست قانون توسط مردها را شهادت داده اند. از جمله شایع ترین این اقدامات انتقال اموال قبل از درخواست طلاق است. بر اساس قانون مدنی انتقال اموال اگر به قصد فریب محاکم و فرار از زیر دین باشد، با تشخیص نیت زوج حمل بر عدم پرداخت مهریه، حکم ابطال معامله صادر می گردد و زوجه حق دارد دادخواست مطالبه مهریه را تقدیم دادگاه نماید. با ما همراه باشید تا به بحث های گسترده ای در این خصوص بپردازیم تا شاید به بخشی از سوالات حقوقی شما پاسخ داده باشیم.
معامله ای که هدف از آن فرار از دین است!
معامله به قصد فرار از دین زمانی صورت می گیرد که حکم قطعی از دادگاه برای محکومیت بدهکار صادر شده و بدهکار برای اینکه بدهی و دین خود را به طلبکار پرداخت نکند، معامله ای را منعقد می کند که طی آن می تواند این معامله به صورت صوری باشد و یا با معامله ای واقعی، مال خود را به کسی دیگر واگذار می کند تا بدین صورت مالی به طلب کار داده نشود و طلب کار به طلب خود نرسد.
اما برای تحقق جرم معامله به قصد فریب، شرایطی لازم است اینکه حتما دین و بدهی وجود داشته باشد و حکم قطعی از دادگاه صادر شده باشد. بنابراین تا زمانی که حکم قطعی از دادگاه صادر نشده باشد، هر معامله ای که بدهکار انجام داده باشد معامله به قصد فرار از دین تلقی نمی شود.
نکته ی بعدی در معامله به قصد فریب و فرار از دین جنبه ی مالی داشته باشد و اینکه به ضرر طلب کار منعقد شده باشد یعنی باعث شود در معامله طلب کار ضرر کند وبه حق خود نرسد. رسیدگی به جرم معامله به قصد فرار از دین در صلاحیت دادسرای محل وقوع جرم است. در واقع همان محلی که معامله به قصد فرار از دین منعقد شده دادسرای همان محل صلاحیت رسیدگی خواهد داشت.
و در رابطه با مجازات، اگر با وجود شرایطی که ذکر شد معامله به قصد فرار از دین واقع شد، مجازاتی که برای معامله به قصد فرار از دین تعیین شده، حبس تعزیری درجه 6 است و همچنین معادل نصف مبلغ محکوم به خواهد بود که بدهکار محکوم به آن خواهد بود.
لازم به ذکر است که در جریان انتقال اموال قبل از دادخواست طلاق انتقال گیرنده هم اگر آگاه باشد و بداند که بدهکار این معامله را به قصد فرار از دین منعقد کرده، شریک جرم با بدهکار خواهد بودو وی نیز به مسترد کردن مال محکوم می شودو همچنین به مجازات تعزیری محکوم خواهد شد.
معامله به قصد فرار از دین ارکانی دارد و به راحتی در محکمه و دادگاه پذیرفته نمی شود. اینطور نیست که صرف طرف مقابل دارایی خود را انتقال می دهد و فرد با مطرح کردن دعوا معامله را باطل کند. فرض بر این باشد که فرد دینی را از کسی داشته باشد و از طرف مقابل در قبال دین چک و یا هر نوع ضمانتی را داشته باشد و متوجه انتقال اموال قبل از دادخواست طلاق به دیگری شده باشد و بحث در اینجاست که انتقال کی و چه زمانی بوده است که این موضوع برای دادگاه حائز اهمیت است.
اگر قبل از اینکه حکم قطعی بر علیه شخص گرفته شده باشدو اموال را منتقل کرده باشدفرد خیلی سخت می تواند معامله قصد فرار از دین رادر دادگاه اثبات کنید و حکم بگیرید. در نظر گرفته شود که فرد مقروض چنین ملک و اموال دیگری داشته باشد که عملا این دعوا منتفی است و فرض ما در این بحث بر یک نوع مال باشد و بعد از گرفتن حکم و قطعی شدن ان و بعد از قطعیت ملک یا مال منتقل کرد، احتمال اینکه در حقیقت طرح معامله به قصد فرار از دین به نتیجه برسد، و ابطال سند رای بگیرد خیلی بیشتر خواهد بود.
در حالتی دیگر که معامله به قصد فرار از دین انجام شده و بعد اموال شخص مقروض در گرو شخص دیگری قرار گرفته باشد در اینجا مخاطب ما که دعوای وی به عدم استماع روبرو شده بود و شخص مدعی علاوه بر طرف مقابل، شخص گرو گیرنده نیز باید خوانده دعوا قرار بدهد چرا که شخص گرو گیرنده ذینفع بوده و در هر حالتی یا به ضرر وی و یا به نفع او خواهد بود پس باید طرف دعوا قرار بگیرد پس اگر معامله ای به قصد فرار از دینی می خواهید مطرح بکنید که بعد از آن اموال شخص به فرد دیگری واگذار شده است، شخص حقیقی باید خوانده دعوا قرار بگیرد وگرنه دعوا با احتمال زیاد با عدم استماع روبرو خواهد شد.
معاملات صوری به قصد فرار از مهریه
معامله صوری، معامله ای است که در این نوع معامله هیچ گونه پولی رد و بدل نشده است و معامله به شکل قانونی صورت نگرفته است. و همچنین نیت خریدار نیز نیت واقعی نبوده است. و حال اینگونه معامله ها در جریان فرار از مهریه می باشد و این در مواقعی رخ می دهد که اختلافات زن و شوهر جدی می شود و دادخواست پرداخت مهریه و مطالبه آن توسط زوجه پیش می آید و این بیشتر زمانی اتفاق می افتد که ابلاغیه دادگاه و اداره ثبت برای پرداخت مهریه صادر می گردد.
اشتباهاتی که در اکثر مواقع در مطالبه ی مهریه از سوی زوجه دیده می شود، عدم توقیف اموال زوج است به بیان اینکه اموال زوج را توقیف نمی کنند و معتقد هستند که این ارتباطی با مسئله ی مطالبه مهریه زوجه ندارد. و زمانی که زوجه مهریه خود را مطالبه و درخواست می کند، و با عدم پرداخت زوج روبرو شوند دچار دغدغه ای می شوند که آیا حالا که همسر اموال خود را به فرد دیگری واگذار یا منتقل کرده، می تواند از همسر شکایت کند یا خیر؟
طبق ماده 218 قانون مدنی معامله به قصد فرار از دین، زوجه می تواند تحت عنوان فرار از دین از زوج خود شکایت کند. و همچنین فرد مقابل زوج که اموال به نام او واگذار شده، اگر از نیت و ماهیت این معامله اطلاع داشته باشد، قابل مجازات است.
در موارد متعددی مشاهده شده که شوهر طی معاملاتی به قصد فرار از مهریه، تمام اموالش را انتقال می دهد و در این بین تکلیف زن چیست؟ در این جا باید بدانید که زوجه با شکایت یا دادخواست بطلان معامله علیه شوهر و خریدار را مطرح کند. و یکی از راههایی که وجود دارد، استعلام از بانک که مبلغی رد و بدل نشده باشد، آن معامله باطل خواهد بود.
در ادامه و در چنین شرایطی معامله صوری و فراز از دین محسوب می شود که طبق قانون مدنی این نوع معامله باطل است و زوجه می تواند با دلایلی از جمله اینکه:
1. هیچ پولی بابت انجام معامله رد و بدل نشده است.
2. بدهکار یا زوج، اموال خود را به یکی از خویشاوندان خود، یا یکی از دوستان صمیمی خود انتقال دهد. نسبت به مطالبه مهریه دادخواست طراحی کرده و به دادگاه تسلیم نماید.
3. فروختن مال به ارزانترین قیمت
4. موضوع معامله در تصرف انتقال دهنده است. مثلا ماشین هنوز در اختیار انتقال دهنده باشد.
5. قرارداد شرایط درستی ندارد و عجولانه تنظیم شده باشد.
6. مراحل انتقال سند خیلی سریع انجام شده باشد.
7. همزمان بودن معامله با موعد مطالبه طلب
به منظور اثبات صوری بودن معامله مواردی از قبیل تاریخ معامله بسیار مهم است. چه اینکه اگر تاریخ معامله انجام گرفته نزدیک به تاریخی باشد که طلبکار برای طلب خود دعوایی را علیه بدهکار طرح کرده باشد می تواند دلیل محکمی برای صوری بودن معامله باشد.
بر اساس ماده 218 مکرر قانون مدنی طلبکار یا زوجه باید دادخواست خود را تقدیم دادگاه کند و اعلام نماید که مدیون به منظور فرار از دین قصد فروش اموال خود را دارد. در این صورت دادگاه می تواند قرار توقیف اموال او را تا میزان مهریه و بدهی صادر کند.
توقیف اموال صوری از سوی زوج
خیلی از خانم ها بعد از به اجرا گذاشتن مهریه و قبل از اینکه اجراییه دفتر ثبت ازدواج صادر شود و به زوج ابلاغ شود، زوج سریعا اموال خود را منتقل می کند و از دسترس خارج می کند. و تا فرا رسیدن زمان اجرای ثبت اسناد رسمی، و اقدام به توقیف اموال زوج، هیچ مالی برای توقیف باقی نمی ماند.
رای وحدت رویه دیوان عالی کشور که اخیرا ابلاغ شده است، بیان گر این است که وقتی می توانید این انتقال مالکیت ها و در واقع انتقال اموال را فرار از دین محسوب می شود که زوجه رای محکومیت زوج را به پرداخت مهریه داشته باشید. پس بنابراین زوجه به یک سردرگمی می رسد و درواقع هیچ مالی ندارد تا به توقیف آن اقدام کند و بعد از آن که برای مراحل اجرای ثبت مراجعه کند و مراحل دادگاهی را طی کند، باید به این بسنده کند که مهریه تسقیط شود و یا توافقی با زوج انجام دهد.
اما راهکاری در این بین وجود دارد که افراد از آن غافل شده اند و آن اینکه زوجه بر اساس یک سند ازدواج می تواند قبل از به اجرا گذاشتن مهریه، درخواست صدور قرار تامین خواسته یا توقیف اموال را به تنهایی از دادگاه بخواهد و سریعا اموال زوج را توقیف کنید. با این تفاوت وقتی زوجه اموال زوج را توقیف می کند، می تواند ادامه مراحل ثبت را دنبال کند و بعد توقیفی که از اجرای ثبت صادر می شود، توقیف دادگاه ملغی می شود و اجرای ثبت اموال زوج را توقیف می کند.
پس بهترین راهکار برای توقیف اموال صوری این است که زوجه درخواست صدور قرار تامین خواسته را به تنهایی و بدون مطالبه مهریه و دادگاه این قرار را بدون هیچ خسارت احتمالی صادر می کندو حتی هزینه دادرسی هم بسیار پایین می باشد و با تعرفه سال جاری مابین هفتادو هشت تا صد هزار تومان می باشد. و اموال زوج توقیف می شود و بعد می تواند نسبت به مطالبه مهریه اقدام کند.
توقیف اموال صوری شامل دارایی هایی می شود که کسی به دلیل بدهی و عدم پرداخت از سوی وی، به حکم قانون توقیف اموال یا ضبط اموال و در معنی دیگر گروکشی صادر می شود. این توقیف برای بدهکار مهریه را نیز شامل می شود. گاها در محاکم خانواده دیده می شود که زوج برای فرار از پرداخت مهریه معامله ای صوری انجام می دهد و تمام اموال و دارایی خود را به یکی از نزدیکان و آشنایان خود واگذار می کند.
اگر دادگاه در صورت بررسی اموال زوج جهت پرداخت حق و حقوق زوجه با انتقال اموال زوج مواجه گردد و زوجه به علت این انتقال شکایتی را تقدیم دادگاه کند در این صورت دادگاه به بررسی جوانب انتقال می پردازد و با نظر کارشناسی در این مورد اگر معامله صوری زوج تایید شود، و معامله به قصد فرار از دین صورت گرفته باشد، این معامله صوری تلقی می شود و با دادخواست ابطال از سوی زوجه باطل می گردد. و متذکر می شویم که اگر انتقال اموال و معامله صوری بعد از دادخواست مهریه صورت گرفته باشد، و با تطابق تاریخ معامله صوری بودن معامله اثبات شود، قانون راه آسان تری برای ابطال معامله خواهد داشت.
طبق قانون اموالی که قابل توقیف هستند بدین شرح می باشد:
– بازداشت وجه نقد شخص ثالث و حساب های بانکی
– درخواست کسر از حقوق – درخواست شناسایی اموال مدیون
– درخواست بازداشت خودرو – درخواست بازداشت ملک
– درخواست بازداشت سهم الارث از ملک – درخواست بازداشت تلفن
– درخواست بازداشت سهام – درخواست بازداشت سر قفلی ملک
– درخواست بازداشت سهام خاص – درخواست بازداشت دیه
حال در ادامه مبحث توقیف اموال در مهریه، برای اینکه به خوبی بتوانیم موضوع توقیف اموال را توضیح دهیم، ابتدا بررسی می کنیم که زوجه برای توقیف اموال زوج به کجا مراجعه می کند و چه درخواستی را تنظیم می کند. زوجه برای به اجرا گذاشتن مهریه و توقیف اموال به دفتر اجرای ثبت مراجعه می کند و برای هر کدام به صورت جداگانه درخواست تنظیم می کند. در صورتی که اطلاع دقیقی از اموال زوج داشته باشد ابتدا داخواستی مبنی بر استعلام اموال به دادگاه تقدیم می کند و بعد از استعلام، مجددا به اداره اجرای ثبت مراجعه می کند.
انتقال اموال قبل از دادخواست طلاق از طرف مرد
مرد این حق را دارد که قبل از مطالبه ی مهریه از سوی همسرش و قبل از دادخواست آن، نسبت به انتقال اموال خویش اقدام نماید و هیچ مانع قانونی در این کار مشاهده نمی شود. اما در صورتی که این معامله بعد از دادخواست مطالبه مهریه باشد، قانون با راهی کاملا ساده، نسبت به ابطال معامله اقدام می کند. حال باید توجه داشت که تصمیم نهایی درباره اثبات معامله به صوری بودن و انتقال اموال به جهت فرار از دین، به عهده محاکم و دادگاه است و نظر کارشناسان مربوطه در این امر بسیار حائز اهمیت است.
اولین و مهمترین مورد بعد از اقدام به طلاق مشخص شدن تکلیف مهریه است. چه در طلاق توافقی و چه در طلاق یک طرفه، باید تکلیف مهریه مشخص شود و بعد کارهای طلاق انجام بگیرد. اما اینکه این طلاق از طرف مرد باشد، و توافقی بین زوجین صورت نگرفته باشد، مرد ملزم به پرداخت مهریه خواهد شد.
در اغلب موارد مشاهده شده است که مرد با فکر عدم پرداخت مهریه به زوجه، برای فرار از دین تقلی می کند و به نوعی قصد دارد از پرداخت مبلغ مهریه فرار کند. در این بین زوج تمام اموال و دارایی های خود را به فرد دیگری واگذار می کند . حال این نقل و انتقالات چه به صورت صوری باشد یا واقعی، هیچ فرقی برای حال موضوع ندارد و در هر صورت نیت برای فرار از دین محسوب می شود.
در ادامه با دادخواست طلاق از سوی مرد و در مرحله ی پرداخت مهریه، چنانچه دارایی و اموال زوج برای پرداخت مهریه کافی نباشد، بدهکار محسوب می شود و با تایید عدم امکان پرداخت، تقاضای تسقیط یا اعسار را از دادگاه می کند. مرد با این اقدام اگر در بررسی های انجام شده توسط دادگاه و کارشناسان مربوطه مبنی بر صوری بودن معامله که قصد فرار از دین زوج اثبات شود، مجرم شناخته می شود و حکم ارتکاب جرم وی از سوی دادگاه صادر می گردد.
حال در این بین فرد مقابل زوج یعنی کسی که نقل و انتقالات و اموال مرد به ایشان واگذار شده است، در صورت اطلاع داشتن از مساله، شریک جرم شناخته می شود. زمانی که انتقال اموال قبل از دادخواست طلاق از سوی مرد رخ داده باشد، قاضی با وجود دانستن صوری بودن معامله، این اقدام را مورد تایید قرار می دهد و برای تشخیص نهایی و بررسی های مجدد به کارشناسان و دادگاه نهایی ارجاع می دهد.تا اقدامات دقیق و تخصصی تری در این خصوص انجام گیرد.
چگونگی اثبات انتقال اموال قبل از دادخواست طلاق از طرف مرد
برای دادگاه کاملا واضح است که معاملاتی که برای فروش یا هر نوع انتقالی که تمام دارایی های زوج را در بر میگیرد و نیز این معامله با یکی از بستگان و دوستان نزدیک مرد صورت گرفته است، شک برانگیز بوده و بر قوت اثبات اینکه این معامله می تواند به جهت فرار از دین و مهریه باشد، قوت می بخشد و در این بین اثبات انتقال اموال قبل از دادخواست طلاق از طرف مرد برای دادگاه ساده و راحت می باشد.
همچنین با اثبات دلایلی دیگر به اثبات صوری بودن معامله و انتقال دارایی زوج قبل از دادخواست طلاق، این موضوع را روشن می کنیم. یکی از این دلایل مبلغی است که از طرف فروشنده بابت معامله پرداخت نگردیده است و در صورت پرداخت نیز متناسب با معامله نباشد. و دلیل بعدی همیشه در انتقالات صوری خریداران از وابستگان نزدیک و درجه یک زوج می باشند. و نیز در تاریخ سند عادی مغایرتی با واقع تنظیم شده است.
در مواردی مشاهده شده است که بعد از معامله مدارک اصلی مال مورد معامله هنوز در نزد فروشنده است و این نکات ریز از چشمان تیزبین قانون و کارشناسان مربوطه به دور نمی ماند و اثباتی بی نظیر برای معانله صوری به شمار می رود.
و در آخر حضود شاهدانی جهت شهود برای انجام معامله است که باید برای خرید و فروش شهادت بدهند. تا اقدام زوج به انتقال اموال قبل از دادخواست طلاق را اثبات نماید.
آیا پنج ماه قبل از به اجرا گذاشتن مهریه سند زده شده باشد، فرار از دین به حساب می آید؟
سوالاتی پرتکرار در مبحث انتقال و دارایی ها از سوی مرد بیشمار است. یکی از این سوالات این است که آیا اگر زوج پنج ماه قبل از به اجرا گذاشتن مهریه انتقال دارایی ها را انجام داده باشد و یا بهتر است بگوییم معامله ای را انجام داده و سند زده باشد، باز هم فرار از دین محسوب می شود؟ و اموال زوج توقیف می گردد؟ در پاسخ به این سوال صراحتا قانون جواب منفی دارد. و گفته می شود که خیر. انجام این معامله به قصد فرار از دین نمی باشد.
همان طوری که زوجه دارای حق و حقوقی است و قانون به این حقوق ارزش قائل است و مهریه را جزو حقوق زن محسوب کرده است. در این بین نیز حقوقی را برای زوج در نظر گرفته است و آن هم اموال و دارایی های وی می باشد و در هیچ قانونی و در هیچ کشوری کسی حق دخل و تصرف در اموال شخصی فرد را ندارد و زوج در قبال اموال و دارایی های خود حق قانونی و شرعی دارد. بنابراین طبق قانون مدنی اگر زوج انتقال اموال قبل از دادخواست طلاق، را پنج ماه قبل از به اجرا گذاشتن مهریه سند زده باشد، فرار از دین محسوب نمی شود.
سخن غایی
انتقال اموال قبل از دادخواست طلاق زمانی صورت می گیرو که زوج قصد فرار از دین را دارد و برای فریب زوجه و دادگاه تماماموال و دارایی های خود را به غیر انتقال می دهد و طی یک معامله صوری ادعای ناتوانی از پرداخت مهریه زوجه را دارد. و به عبارت دیگر معامله ای به قصد فرار از دین انجام می دهد. این گونه اقدامات در دادگاه و به حکم قانون از سوی افراد مشکوک به جرح و تعدیل در اموال به شمار می آید و به زیان طلبکار است و به جهت فرار از دین می باشد. چنانچه قصد فرار از دین و صوری بودن معامله از سوبی دادگاه تایید شود و نظر کارشناسی انتقال مال به جهت فرار از مهریه صادر شود، امری بسیار سخت و دشوار برای زوج خواهد بود چرا که علاوه بر مجرم شناخته شدن زوج، حکم ابطال معامله نیز صادر می گردد. تشکر که تا انتهای این مقاله همراه ما بودید در صورت رضایت از این مقاله از شما کاربران تقاضا داریم به آن متیاز دهید این امر موجب گرفتن انرژی و تلاش بیشتر نویسنده در نوشتن مطالب می شود.