مطالب خانواده

عده طلاق چیست؟ ⚖️ مدت زمان عده طلاق چقدر است؟ ⌛

طلاق یک روند قانونی و حقوقی برای پایان دادن به زندگی مشترک بین زن و مرد به شمار می‌آید که دارای مراحل و روال خاص به خود است که باید از سوی زوجین رعایت شود. از سوی دیگر باید این نکته را در نظر داشته باشید که زن و مرد در انواع طلاق دارای تکالیف و مسئولیت‌هایی هستند که باید آنها را به طور کامل به انجام برسانند تا مراحل طلاق از نظر قانونی و شرعی طی شود و زندگی مشترک به پایان برسد. یکی از تکالیف زن در طلاق، نگه داشتن عده است که دارای شرایط و قوانین خاص خود می‌باشد. اینکه در هر یک از انواع طلا زن باید چه میزان از عده را نگه دارد مبحثی است که در این مقاله به آن اشاره خواهیم کرد. در این مطلب سعی داریم مطالب مهمی را در خصوص عده طلاق بیان نماییم پس از شما درخواست می‌کنیم تا پایان در کنار ما باشید.

برای ادراک بهتر موضوع طلاق کلیک کنید!

عده طلاق چیست؟

در خصوص عده طلاق لازم است به این نکته اشاره داشته باشیم که در بسیاری از موارد قوانین کشور از شرع مقدس اسلام استخراج شده‌اند و دارای شرایط و قواعد خاص به خود می‌باشند. قوانین ازدواج و طلاق نیز از این جمله قوانین به شمار می‌روند که در قوانین مدنی و قانون حمایت از خانواده اشاره‌های بسیار زیادی به آنها شده است.

زن و مرد برای طی نمودن مراحل دادرسی در خصوص طلاق لازم است تکالیف و مسئولیت‌هایی را که بر عهده دارند به طور کامل انجام دهند تا از این بابت مشکلی ایجاد نشود. نگه داشتن عده از سوی زن پس از طلاق یکی از مهم‌ترین تکالیف زوجه به شمار می‌رود که در شرع مقدس اسلام و قوانین کشور تاکید بسیار ویژه‌ای به آن شده است.

در واقع می‌توان گفت که نگه داشتن عده از سوی زن به این معنا است که او در مدت زمان مشخصی پس از طلاق می‌بایست از همبستر شدن با مردها و ازدواج مجدد جلوگیری کند. در واقع زن در مدت عده هیچ گونه حقی برای برقراری رابطه جنسی یا ازدواج مجدد با فرد دیگری نخواهد داشت و این موضوع را می‌توان یکی از مهمترین مسئولیت‌های زن به شمار آورد.

نگه داشتن عده طلاق از سوی زن دلایل بسیار زیادی دارد که از جمله مهم‌ترین آنها می‌توان به مشخص شدن پدر فرزند در صورت باردار بودن زن اشاره نمود. از سوی دیگر علم روانشناسی به این نتیجه رسیده که زن مدتی پس از طلاق می‌بایست از وارد شدن به رابطه‌ای دیگر جلوگیری کند تا دچار صدمات احتمالی نشود و شاید یکی دیگر از فلسفه‌های نگه داشتن عده همین موضوع باشد.

از نظر شرعی و قانونی طلاق را می‌توان به دسته‌بندی‌های مختلفی تقسیم کرد که هر یک از آنها دارای عده مشخصی برای زن می‌باشد. در واقع در هر یک از انواع طلاق ممکن است مدت زمان عده متفاوت باشد. از سوی دیگر می‌بایست به این نکته اشاره داشته باشیم که نگه داشتن عده از سوی زن می‌تواند باعث تکالیفی برای مرد مانند پرداخت نفقه شود.

عده طلاق

مدت زمان عده طلاق چقدر است؟

به طور کلی باید اشاره داشته باشیم که در عده طلاق عوامل مختلفی دخیل خواهد بود. از جمله مهم‌ترین مواردی که می‌تواند در مدت زمان عده طلاق اثر بگذارد می‌توان به نوع طلاق یعنی رجعی یا بائن بودن آن اشاره نمود. از سوی دیگر لازم است به این نکته اشاره داشته باشیم که سن زن یعنی رسیدن او به سن یائسگی نیز می‌تواند در این مسئله موثر باشد.

از سوی دیگر باید به این نکته اشاره داشته باشیم اینکه در تکمیل مراحل دادرسی در خصوص طلاق مشخص شود که زن باردار است یا خیر نیز می‌تواند مدت زمان نگه داشتن عده از سوی او را دستخوش تغییراتی کند. طلاق را از نظر اینکه مرد می‌تواند در ایام عده به زن رجوع کند یا خیر می‌توان به دو دسته طلاق رجعی و طلاق بائن تقسیم بندی نمود.

برای اینکه بتوانیم در خصوص عده طلاق اظهار نظر کنیم می‌بایست درباره طلاق رجعی و طلاق با این اطلاعات جامعی را از نظر حقوقی به دست آوریم. طلاق رجعی به گونه‌ای از طلاق‌ها گفته می‌شود که در آن این حق در اختیار مرد قرار داده شده است که در ایام عده به همسر خود رجوع کند. در صورتی که مرد در ایام عده به همسر خود رجوع نماید بدون نیاز به ازدواج مجدد می‌تواند زندگی با او را از سر بگیرد.

در واقع در چنین شرایطی است که مرد می‌تواند با رجوع خود به زن یعنی با بوسیدن یا هرگونه عمل و سخن دیگری که بویی از رجوع بدهد زندگی خود را ادامه داده و طلاق را منتفی کند. مدت زمان عده در طلاق رجعی برابر با سه ماه قمری می‌باشد؛ اما باید اشاره داشته باشیم که طلاق بائن و قوانین مربوط به آن کاملاً مخالف با آن چیزی است که درباره طلاق رجعی آموختیم.

یعنی در طلاق بائن هیچگونه حقی برای مرد در جهت رجوع به زن در ایام عده طلاق وجود ندارد. مدت زمان عده طلاق بائن برابر با سه بار دیدن عادت ماهیانه می‌باشد. از سوی دیگر لازم است به این نکته اشاره داشته باشیم که عده زن باردار برابر با زمانی است که او وضع حمل نماید یعنی او باید تا زمان وضع حمل خود عده خود را به طور کامل نگه دارد.

نکته دیگری که لازم است در این خصوص به آن اشاره داشته باشیم این است که یائسه بودن زن نیز می‌تواند بر روی عده اثر بگذارد. بر این اساس می‌توان گفت عده‌ای که باید زن یائسه نگه دارد از نظر قانونی برابر با دو ماه قمری می‌باشد البته شما در تمامی مراحل طلاق می‌توانید برای کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص با یک وکیل مجرب و خبره مشورت کنید.

عده طلاق

عده طلاق سه طهر است یعنی چه؟

در پاسخ به این سوال که عده طلاق سه طهر است یعنی چه؟ منظور از این جمله این است که عده طلاق در واقع به معنای ممانعت از ازدواج یا همبستر شدن با یک مرد دیگر به مدت سه بار دیدن عادت ماهیانه توسط زن می‌باشد؛ یعنی زن می‌بایست در این مدت از ازدواج کردن مجدد خودداری نماید و در این مدت نیز مرد ملزم به پرداخت نفقه به زن می‌باشد.

البته ممکن است زن یائسه باشد یا اینکه مسن بوده و به سن یائسگی رسیده باشد که در این صورت عادت ماهیانه نمی‌بیند و به جای آن باید سه ماه قمری را به عنوان عده نگه دارد. در واقع می‌توانیم بگوییم که واژه طهر به معنای پاک شدن است یعنی زن می‌بایست از خونریزی قاعدگی سه بار پاک شود تا از نظر قانونی و شرعی به او مجوز لازم برای ازدواج داده شود.

در نظر داشته باشید که عده یک حکم اسلامی به شمار می‌رود که به منظور این مسئله تعیین شده است که مشخص گردد زن پس از طلاق دادن آیا باردار می‌باشد یا خیر. چرا که در صورت باردار بودن زن لازم است در خصوص فرزندی که در شکم دارد تعیین و تکلیف شده و حقوق او نیز به طور کامل مشخص گردد تا از این بابت مشکلی در آینده فرزند شکل نگیرد.

این مسئله را در نظر بگیرید که عده زن می‌تواند بسته به شرایط مختلف متفاوت باشد برای مثال زنی که یائسه است یا هرگز قاعدگی ندیده می‌بایست به جای سه طهر، سه ماه قمری از ازدواج کردن خودداری نماید همچنین عده طلاق برای زنی که باردار است تا زمان زایمان و وضع حمل او ادامه خواهد داشت و در تمامی این مدت مرد ملزم است که حقوق مالی او در خصوص نفقه را پرداخت نماید.

در نظر داشته باشید که زن در ایام عده از برخی از اقدامات منع شده است برای مثال او نباید با مرد دیگری نزدیکی کرده و یا وارد رابطه ازدواج شود. در نظر داشته باشید که ایام عید بهترین زمانی است که زن می‌تواند از نظر عاطفی زندگی مشترک سابق خود را فراموش کرده و مهیای ادامه زندگی خود شود و این مسئله از اهمیت بسیار زیادی برخوردار می‌باشد.

عده طلاق توافقی چقدر است؟

در خصوص عده طلاق توافقی باید به این نکته اشاره داشته باشیم که طلاق توافقی نوعی از طلاق است که در آن زن و مرد همزمان برای پایان دادن به زندگی مشترک و جدایی به توافقات کامل رسیده و در خصوص آن رضایت کامل دارند. در واقع می‌توان گفت که رضایت زن و مرد برای طلاق توافقی یکی از شرایط اصلی وقوع آن به شمار می‌رود.

در واقع برخلاف طلاق‌های یک طرفه مانند طلاق از طرف مرد و طلاق از طرف زن که تنها مرد یا زن برای جدایی از همسرشان موافقت دارند و دیگری کاملاً مخالف است، در طلاق توافقی هم مرد خواهان پایان زندگی مشترک می‌باشد و هم زن و سعی می‌کنند در خصوص حقوق مالیشان به توافقات کامل دست پیدا کنند.

زن و مرد از نظر قانونی و شرعی دارای حقوق مالی و حقوق غیرمالی هستند از جمله مهم‌ترین حقوق مالی زن می‌توان به مهریه و نفقه اشاره کرد. از جمله مهم‌ترین حقوق غیرمالی زن نیز شامل مواردی مانند حضانت فرزندان می‌شود که بر اساس قانون زن می‌تواند تا ۷ سالگی حضانت فرزند خود را در اختیار داشته باشد.

در طلاق توافقی دو طرف موظف هستند که بر سر تمامی حقوق مالی و غیرمالی خود به توافقات کامل دست پیدا کرده و آن را در توافقنامه ذکر نمایند. چرا که برای انجام شدن طلاق توافقی نیاز به توافقنامه است. بهتر است زوجین برای تنظیم توافقنامه از یک وکیل مجرب کمک گرفته و در جلسات دادگاه خانواده آن را در اختیار قاضی پرونده قرار دهند.

در ماده ۱۱۵۱ قانون مدنی در خصوص عده طلاق در انواع جدایی زن و شوهر سخن به میان آمده است. بر اساس این ماده قانونی می‌توان گفت که عده طلاق توافقی برابر با سه طهر است و از این نظر با انواع دیگر طلاق تفاوتی نخواهد داشت. در طلاق توافقی که یک نوع طلاق خلع یا مبارات به شمار می‌رود در واقع زن مالی را به عنوان بذل در اختیار مرد قرار می‌دهد تا او راضی به طلاق شود.

برای مثال ممکن است زن مهریه خود یا قسمتی از آن را به مرد بذل نماید تا در نهایت مرد نیز از حق طلاق خود استفاده کرده و زن را طلاق دهد و به پایان دادن زندگی مشترک راضی شود. اگر زن در ایام عده به بذل که در اینجا مهریه است رجوع نماید این اختیار نیست به مرد داده شده تا به زن رجوع کرده و طلاق منتفی شود. در این صورت است که زن و مرد می‌توانند مجدداً با یکدیگر زندگی کنند.

عده طلاق

عواقب نگه نداشتن عده چیست؟

لازم است به این نکته اشاره داشته باشیم که اگر زن عده نگه ندارد علاوه بر اینکه از نظر شرعی مرتکب یک گناه بزرگ شده از نظر قانونی نیز با آثار حقوقی متعددی روبرو خواهد شد. می‌دانیم که از نظر قانونی زن موظف به نگه داشتن عده است یعنی او باید تا سه بار دیدن عادت ماهیانه از هرگونه ازدواج یا رابطه جنسی ممانعت به عمل آورد.

به این نکته اشاره داشتیم که نگه داشتن عده طلاق برای زن این مزیت را به دنبال دارد که اگر باردار باشد تکلیف فرزند و پدر فرزند او مشخص شود. از سوی دیگر لازم است به این نکته اشاره داشته باشیم که نگه داشتن عده و پرهیز از ازدواج مجدد در این ایام باعث می‌شود تا زن از نظر عاطفی خود را پیدا کرده و مهیای ازدواج مجدد برای ادامه زندگی مشترک شود.

از نظر قانونی زن در ایام عده کاملاً متاهل به شمار می‌رود و هرگونه عقد مجددی که در این زمان اتفاق بیفتد کاملاً باطل می‌باشد؛ یعنی هیچگونه نکاحی در ایام عده زن یا مرد نمی‌تواند اتفاق بیفتد و زن باید منتظر بماند تا ایام عده او به پایان رسیده و سپس برای ازدواج مجدد اقدام کند.

به هر حال اگر زن و مردی در ایام عده طلاق اقدام به وصلت نمایند نه تنها عقد آنها از نظر قانونی و شرعی باطل می‌باشد بلکه آن دو برای همیشه به یکدیگر حرام می‌شوند و این جزو عواقب نگه نداشتن عده می‌باشد. به این موضوع دقت داشته باشید که در عقد دائم و عقد موقت زن ملزم به نگه داشتن ایام عده می‌باشد و قاعده فوق الذکر در خصوص هر دو نوع عقد مستند است.

آیا در زمان عده می‌توان صیغه شد؟

یکی از مهمترین سوالاتی که افراد را با خود درگیر کرده است این موضوع می‌باشد که آیا در زمان عده طلاق می‌توان صیغه شد؟ این نکته را در نظر بگیرید که صیغه یا عقد موقت یکی از انواع ازدواج قانونی و شرعی در کشور به شمار می‌رود که تعداد زیادی از مردان و زنان تمایلی به آن داشته و در خصوص آن اقدامات لازم را به انجام می‌رسانند.

باید به این نکته اشاره داشته باشیم که زن در ایام عده طلاق ملزم است تا به مدت طهر یعنی به مدت سه بار عادت ماهیانه شدن از هرگونه رابطه جنسی یا ازدواج مجدد دور بماند. تفاوتی بین عقد دائم و عقد موقت از این بابت وجود ندارد و زن حق اینکه در ایام عده اقدام برای عقد موقت کند را ندارد.

ممکن است زن در ایام عده برای ازدواج قبلی خود که از نوع موقت یا دائم بوده است باشد که در این صورت هیچگونه حقی برای ازدواج مجدد چه از نوع ازدواج دائم و چه از نوع ازدواج موقت یا صیغه شدن را ندارد. اگر عقدی در ایام عده صورت بپذیرد چه از نوع دائم باشد چه از نوع موقت آن باطل است. در چنین شرایطی زن و مرد برای همیشه به یکدیگر حرام می‌شوند.

دلیل سه ماه عده بعد از طلاق چیست؟

اکنون سعی داریم به این سوال پاسخ دهیم که دلیل سه ماه عده بعد از طلاق چیست؟ در مواد قانونی به خصوص در ماده ۱۱۵۱ قانون مدنی اشاره شده است که زن ملزم از پس از طلاق به مدت سه بار دیدن عادت ماهیانه از ازدواج مجدد جلوگیری کند. در نظر داشته باشید که بسیاری از قوانین از شرع مقدس اسلام استخراج شده‌اند و دارای دلایل خاص به خود هستند.

شاید بتوان گفت یکی از مهم‌ترین دلایل نگه داشتن ایام عده توسط زنان این است که از اختلالات نسل به میزان قابل توجهی جلوگیری شود. در صورتی که زن باردار باشد در ایام عده این موضوع مشخص خواهد شد و تکلیف پدر فرزند متولد شده مشخص خواهد گردید و به این شکل به حقوق قانونی و اجتماعی فرزند احترام گذاشته خواهد شد چرا که اولین حق کودک این است که پدر خود را بشناسد.

از سوی دیگر اگر زن باردار باشد می‌بایست تا پایان زمان وضع حمل او از سوی مرد نفقه پرداخت شود. شاید بتوان گفت یکی دیگر از اصلی‌ترین دلایل نگه داشتن ایام عده مشخص شدن تکلیف بارداری زن و دریافت نفقه از مرد می‌باشد تا زن از حقوق مالی خود بهره‌مند شده و منافع او پایمال نگردد. در چنین شرایطی است که مرد ملزم می‌باشد نفقه فرزند خود را نیز پرداخت کند.

همچنین ممکن است مرد فوت کرده باشد و عده طلاق وجود نداشته بلکه نگه داشتن عده از سوی زن به دلیل فوت مرد باشد. در چنین شرایطی نیز نگه داشتن ایام عده به نوعی احترام گذاشتن به متوفی محسوب می‌شود و می‌تواند از بسیاری اختلافات اجتماعی در آینده جلوگیری کرده و باعث مشکلات جدی در این خصوص نگردد.

نکته دیگری که لازم است در این خصوص با آنها اشاره داشته باشیم این است که زن پس از طلاق گرفتن از همسر خود از نظر روحی دچار آشفتگی خاطر خواهد شد و همین آشفتگی خاطر باعث می‌شود تا نتواند به درستی برای آینده خود تصمیم بگیرد. نگه داشتن ایام عده باعث می‌شود تا زن از نظر روحی آماده وارد شدن به مرحله بعدی زندگی خود شده و تصمیمات عاقلانه‌تری را اتخاذ نماید.

عده طلاق

چرا باید در طلاق از یک وکیل کمک گرفت؟

انواع مختلفی از طلاق وجود دارد که پیچیدگی پرونده‌های مربوط به آنها بسیار زیاد است و اگر فرد دانش حقوقی کافی را نداشته باشد ممکن است با برخی از تصمیمات غلط عواقب ناگواری را برای خود هموار نماید؛ بنابراین لازم است پیش از هرگونه اقدام و تصمیم گیری در خصوص دعاوی طلاق با یک وکیل خبره و مجرب در این خصوص ارتباط گرفته و از او مشاوره حقوقی دریافت نمایید.

مشاوره حقوقی با یک متخصص باعث می‌شود تا اطلاعات خود را در خصوص قوانین و مقررات طلاق افزایش داده و حقوق و منافع خود را بشناسید. در این صورت است که جلوی پایمال شدن حقوق و منافع شما توسط طرف‌های دیگر دعوی را خواهید گرفت و می‌توانید منافع خود را در مدت زمان کمتری به سرانجام برسانید. از سوی دیگر با کمک گرفتن از یک وکیل مجرب در زمان و هزینه خود برای طلاق صرفه‌جویی خواهید کرد.

کلام غایی

بابت اینکه تا پایان مقاله در کنار ما بودید و با صبر و حوصله خاص توانستید مقاله را تا پایان مطالعه نمایید از شما نهایت تشکر و قدردانی را می‌کنیم. در این مطلب تلاش کردیم تا مطالب مهمی را در خصوص عده طلاق به شما منتقل نماییم تا به این شکل بتوانید اطلاعات حقوقی خود را در خصوص دعاوی طلاق و حقوق خود در آن به دست آورید. در ابتدا مدت زمانی که لازم است زن به عنوان ایام عده نگه دارد را مورد بررسی‌های دقیق قرار دادیم و پس از آن نیز به سراغ عده در طلاق توافقی رفتیم. اکنون از شما می‌خواهیم که اگر نظر یا تجربه‌ای دارید آن را با مخاطبان سایت از وکیل بپرس در میان بگذارید.

5/5 - (1 امتیاز)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

یک × 2 =

دکمه بازگشت به بالا