طلاق از طرف زن چگونه است؟⚖️سریع ترین راه طلاق از طرف زن
اگر بخواهیم طلاق را از نظر درخواست کننده تقسیم کنیم، انواع آن در دسته های طلاق از طرف مرد، طلاق توافقی و طلاق از طرف زن جای می گیرد. در سالیان قبل امکان طلاق از سوی زن فراهم نبود اما تغییرات قانونب ه گونه ای پیش رفته است که زن نیز در شرایطی خاص می تواند برای طلاق پیش قدم شود. زن برای طلاق می تواند از دو طریق قدام کند. در روش اول او باید عسر و حرج خود را در دادگاه به اثبات برساند و در روش دوم می بایست از مرد وکالت در طلاق داشته باشد. در این مقاله به طور کامل در خصوص ابعاد این نوع از طلاق اطلاعات ارائه خواهیم داد. با ما همراه باشید.
راه های مختلف برای طلاق از طرف زن
در واقع طلاق را می توان از نظر درخواست کننده به سه دسته کلی طلاق از طرف مرد، طلاق توافقی و طلاق از طرف زن تقسیم کرد. هر یک از این انواع طلاق دارای شرایط و قوانین خاص به خود هستند. زن در صورتی می تواند برای طلاق در محاکم قضایی اقدام کند که با قوانین مربوط به این نوع از طلاق آگاهی داشته و با روال قانونی آن آشنایی داشته باشد.
عدم پرداخت نفقه از طرف مرد: نفقه به معنای تامین نیازهای اولیه زندگی زن است. در قانون که در بسیاری از موارد از شرع مقدس اسلام استخراج شده است، وظیفه تامین نیازهای اولیه و متعارف زن به مانند تامین مسکن، خوراک، پوشاک و… بر عهده مرد سپرده شده است. اگر مرد از پرداخت نفقه به مدت طولانی امتناع کند، زن می تواند درخواست مطالبه نفقه بدهد.
در صورتی که زن نفقه خود را از طریق دادگاه مطالبه کند، قانون مرد را ملزم به پرداخت آن خواهد کرد. در صورتی که مرد همچنان بر عدم پرداخت نفقه به زوجه تاکید داشته باشد، دادگاه با طلاق از سوی زن موافقات خواهد کرد. در نظر داشته باشید که اگر زن نفقه دریافت نکند تامین هزینه های زندگی برای او سخت شده و اینجاست که قانون به کمک زن می آید.
اثبات عسر و حرج زن: عسر و حرج به معنای سخت شدن زندگی مشترک برای زن می باشد. اگر سختی و مشقت زن در زندگی مشترک به گونه ای باشد که ادامه زندگی برای او کاملا سخت شود، دادگاه با درخواست زن مبنی بر طلاق موافقت می کند. اعتیاد زوج، ابتلا به بیماری های صعب العلاج، رفتارهای غیر قابل تحمل و… از جمله مصادیق عسر و حرج در زندگی زن هستند.
غیب زوج: در صورتی که مرد به مدت چهار سال یا بیشتر از آن در زندگی حضور نداشته باشد زن می تواند به دادگاه درخواست طلاق بدهد. در این صورت است که دادگاه برای یافتن مرد در ابتدا به روزنامه ها آگهی می دهد و اگر پس از چند بار آگهی دادن همچنان خبری از مرد نباشد، حکم فوت فرضی مرد صادر شده و زن می تواند طلاق بگیرد.
شروط دوازده گانه ضمن نکاح: در زمان جاری شدن نکاح، شروطی در اختیار مرد قرار می گیرد که دست او باز است که آن ها را بپذیرد یا از امضا کردن آن ها خودداری نماید. در صورتی که این شروط محقق شود، زن می تواند به سبب آن ها درخواست طلاق بدهد. البته مجددا لازم است تاکید داشته باشیم که زن در صورتی می تواند از این شروط استفاده کند که مرد آن را پذیرفته باشد.
داشتن حق طلاق توسط زن: در صورتی که مرد در عقدنامه این موضوع را پذیرفته باشد که زن حق طلاق دارد زن می تواند با استناد به آن از مرد درخواست طلاق کند. البته زن می تواند پس از عقد نیز از مرد وکالت در طلاق را دریافت کند. نکته ای که در این خصوص لازم به ذکر است این می باشد که دریافت وکالت در طلاق هرگز نمی تواند حق طلاق مرد را از بین ببرد.
مراحل طلاق از طرف زن
برای طلاق از طرف زن باید با مراحل قانونی آن آشنایی پیدا کنید. چرا که این مسئله باعث می شود با دید جامع تری این روند قانونی را پشت سر گذاشته و برای آن تلاش های بی وقفه ای را انجام دهید. دقت داشته باشید که اگر با مراحل طلاق آشنایی نداشته باشید ممکن است نتوانید حقوق قانونی خود را احقاق کنید.
مهم ترین مراحل طلاق از طرف زن عبارت است از:
- اولین گام که باید برای شروع دعاوی طلاق به انجام برسانید، نام نویسی در سامانه تصمیم می باشد.
- شرکت در جلسات مشاوره مهم ترین مرحله ای است که باید پس از نام نویسی در سامانه تصمیم پشت سر بگذارید.
- در این مرحله لازم است موکل یا وکیل او در دفاتر خدمات الکترونیکی قوه قضائیه حضور پیدا کرده و دادخواست مربوط به این نوع از طلاق را تنظیم نمایند. دقت داشته باشید که تنظیم دادخواست اولین قدم برای اقامه دعاوی حقوقی به مانند طلاق در محاکم قضایی است. به دلیل تخصصی بودن تنظیم دادخواست، بهتر است برای این کار از یک وکیل مجرب و خبره کمک بپگیرید.
- در این مرحله دادرسی انجام می شود؛ یعنی قاضی پرونده به دقت خواسته های فرد را مورد مطالعه قرار می دهد. اگر چنانچه دلایل زن برای طلاق قابل قبول بود، قاضی پرونده با درخواست طلاق از سوی وی موافقت کرده و در نهایت گواهی عدم امکان سازش را صادر می کند.
- زوجین در این مرحله اگر اعتراضی به رای دادگاه داشته باشند می توانند در خصوص آن تجدید نظر کنند تا در رای صادر شده بازنگری شده و رای تازه ای صادر شود.
- فرجام خواهی نیز از مراحل طلاق از طرف زن است. در این مرحله و پس از تجدید نظر خواهی اگر زوجین به رای صادر شده همچنان اعتراضی داشته باشند، از دیوان عالی کشور می خواهند تا مجددا به اعتراض آن ها رسیدگی کند.
- پس از جاری شدن حکم طلاق، زن و مرد شش ماه فرصت خواهند داشت که به یکی از مراکز ثبت ازدواج و طلاق مراجعه کرده و صیغه طلاق بین آن ها جاری شود.
حقوق زن در طلاق از طرف زن
معمولا در زمان نکاح حقوقی برای زن و مرد در نظر گرفته می شود. باید اشاره داشته باشیم که طلاق در قانون حق مرد است که البته اشاره کردیم که در قانون جدید طلاق از طرف زن این حق در اختیار زوجه نیز قرار گرفته است که به شرط اثبات عسر و حرج و یا در اختیار داشتن وکالت در طلاق از مرد طلاق بگیرد. رد مقابل قانون حقوقی را نیز باری زوجه در نظر گرفته است.
از جمله مهم ترین حقوق زن در طلاق از طرف زن می توان به مهریه، نفقه، اجرت المثل، نحله و… اشاره کرد؛ اما لازم است زن رد خصوص کیفیت این حقوق اطلاعات کافی داشته باشد تا بتواند در محاکم قضایی آن ها را محقق کند. البته اگر زن از مرد کراهت داشته باشد می تواند مهریه یا بخشی از آن را به مرد بخشیده و از دادگاه درخواست طلاق خلع یا توافقی کند.
به این موضوع توجه داشته باشید که تقریبا در هر شرایطی مرد ملزم است تا مهریه زن را در اختیار او قرار دهد. چرا که سبب مهریه نکاح است. در صورتی که زن در زمان طلاق باکره باشد، نیمی از مهریه به او تعلق می گیرد و در غیر این صورت مرد ملزم می شود تا تمامی مهریه را در اختیار زوجه قرار دهد. در طلاق توسط زن نیز منوال پرداخت مهریه به همین صورت است.
در بالا نیز اشاره داشتیم که نفقه از جمله حقوق مالی زن در اسلام و به تبع آن در قانون به شمار می رود و مرد ملزم است تا پایان مدت زمان عده، نفقه زن را به او پرداخت کند؛ اما در صورتی که طلاق زن از مرد به دلیل عدم پرداخت نفقه باشد، او به دلیل خودداری های مرد از این حق خود محروم می شود ولی می تواند به استناد همین مورد از دادگاه درخواست طلاق نماید.
اگر مرد با طلاق از طرف زن مخالف باشد، چه خواهد شد؟
اشاره داشتیم که در طلاق از طرف زن این زوجه است که برای طلاق اقدامات لازم را به انجام می رساند. از سوی دیگر می دانیم که در قانون حق طلاق با مرد است و زن تنها در مواردی می تواند با در اختیار داشتن دلایل محکمه پسند از دادگاه درخواست طلاق نماید. حال سوالی که در اینجا مطرح می شود این است که اگر مرد مخالف طلاق از سوی زن باشد چه می شود؟
در صورتی که مرد با این طلاق مخالفت داشته باشد، دادگاه به بررسی پرونده مشغول می شود. اگر برای دادگاه و قاضی پرونده محرز شود که زن دلایل محکمه پسند برای طلاق از طرف زن را در اختیار دارد با جدایی زوجین موافقت می کند. این روال حتی در صورتی که مرد مخالف این نوع از طلاق نیز باشد، اجرا می گردد. در واقع اگر زن دلیل محکمی داشته باشد، مخالفت مرد بی اثر است.
مرد تنها در صورتی می تواند با این نوع از طلاق مخالفت کند که زن نتواند دلایل محکمه پسندی را برای جدایی از زوج به دادگاه ارائه دهد. در این صورت دادگاه به نظر مرد توجه کرده و اجازه جدایی به زن نمی دهد. البته لازم است در اینجا به این موضوع اشاره داشته باشیم که در طلاقی که از طرف زن برای آن اقدام می شود با پیچیدگی بالایی همراه هستیم و بهتر است از یک وکیل مجرب استفاده شود.
دلایل محکمه پسند طلاق از طرف زن
در قانون طلاق اشاره شده است که حق طلاق با زوج است. در واقع مرد هر زمان که تمایل داشت می تواند برای جدایی از همسرش اقدامات لازم را به انجام برساند. البته باید این موضوع را در نظر داشته باشیم که مرد پیش از طلاق دادن زن لازم است تمامی حقوق مالی او مانند مهریه، نفقه، اجرت المثل، نحله و… را به او پرداخت نماید. این حقوق به عنوان عوامل بازدارنده محسوب می شوند.
در گذشته هیچ حقی برای زن جهت طلاق گرفتن در نظر گرفته نشده بود. در واقع زن تحت هیچ شرایطی نمی توانست از مرد جدا شود و طلاق و اذن به آن تنها در دست مرد بود؛ اما تغییرات جدید قانون در سال های اخیر باعث شده است تا زن بتواند تحت شرایطی خاص برای طلاق از شوهرش پیش قدم شده و مراحل آن را به درستی پشت سر بگذارد.
در واقع به دلایلی که زن می تواند با استناد به آن ها از نظر قانونی برای طلاق اقدام کند، دلایل محکمه پسند گفته می شود. در طلاق از طرف زن لازم است زوجه دلایل متقنی را برای اثبات عسر و حرج خود به دادگاه ارائه دهد. چرا که در غیر این صورت قاضی پرونده با درخواست طلاق از سوی زوجه موافقت نخواهد کرد و زن به خواسته های خود نخواهد رسید.
از جمله مهم ترین دلایل محکمه پسند که زن می تواند در دادگاه از آن ها کمک بگیرد، محقق نشدن شروط دوازده گانه ضمن عقد نکاح است. در زمان عقد مرد به انجام برخی از امور ملزم می شود. در واقع لازم است مرد در انجام این شروط تاکید داشته باشد. به هر دلیل اگر این شروط توسط مرد محقق نشوند، زن می تواند با استناد به آن ها درخواست طلاق بدهد.
از سوی دیگر اگر مرد به مدت شش ماه از پرداخت نفقه خودداری کند، زن می تواند در دادگاه دادخواست مطالبه نفقه بدهد. در صورتی که مرد مجددا از پرداخت حقوق مالی زن در خصضوص نفقه امتناع کند، دادگاه با درخواست طلاق از سوی وی موافقت خواهد کرد. از سوی دیگر ابتلای مرد به بیماری های بدون درمان نیز از مهم ترین دلایل محکمه پسند به شمار می آید.
به طور کلی اگر زندگی زن به عسر و حرج برسد، قانون این حق را به زن می دهد تا با استناد به این دلیل محکمه پسند برای جدایی از مرد اقدام نماید. عدم پرداخت نفقه، غیبت مرد به مدت 4 سال، سوء رفتار مداوم مرد، محکومیت زوج به پنج سال حبس، نابارور بودن مرد، ازدواج مجدد مرد بدون رضایت زن و… از جمله این دلایل هستند که در قانون به آن ها اشاره شده است.
طلاق از طرف زن چقدر طول میکشد؟
پیش از این در خصوص طلاق و انواع آن سخن به میان آوردیم و اکنون زمان آن رسیده است تا این موضوع را بررسی کنیم که طلاق از طرف زن چقدر طول میکشد؟ بسیاری از خانم هایی که تمایل به جدایی دارند و در صدد پایان دادن به زندگی مشترک هستند با این سوال مواجه هستند و می خواهند از این موضوع کسب اطلاع کنند که چقدر زمان برای انجام کامل آن نیاز است.
در شرایطی که زن بتواند برخی از اصول را به درستی انجام دهد و با روند قانونی طلاق آشنایی داشته باشد به طور قطع روال طلاق در مدت زمان کمتری به انجام می رسد؛ اما لازم است در اینجا به این نکته تاکید داشته باشیم که هرگز نمی توان مدت زمان مشخصی را برای طلاق از طرف زن در نظر گرفت و به طور قطعی آن را به مخاطبان اعلام کرد.
در ابتدا لازم است زن مدت زمانی را صرف تهیه مدارک و مستندات کند. از سوی دیگر لازم است زن در دفاتر خدمات الکترونیکی قوه قضائیه حاضر شده و در آنجا دادخواستی را تنظیم نماید. در نظر داشته باشید تمامی این مراحل زمان بر می باشد و لازم است زن مدت زمان قابل توجهی را برای آن ها صرف نماید. بی اطلاعی زن از این روند بر مدت زمان طلاق می افزایدد.
اگر چه نمی توان به طور دقیق زمانی را برای طلاق اعلام کرد، اما می توان به طور تقریبی اعلام کرده که این نوع از طلاق معمولا سه ماه تا یکسال به طول خواهد انجامید. دقت داشته باشید که روند دادرسی در خصوص پرونده های مختلف با یکدیگر متفاوت می باشد؛ بنابراین ممکن است این زمان در هر یک از پرونده های قضایی با دیگری کاملا متفاوت باشد.
البته مدت زمان اعلام شده در خصوص پرونده هایی بود که مرد یا زن به آن اعتراضی نداشته باشند. هر اعتراضی که به رای دادگاه صورت بگیرد می تواند روند و مدت زمان طلاق را یک سال به عقب انداخته و آن را طولانی تر کند. مدت زمان طلاق از طرف زن در مقایسه با طلاق از طرف مرد و طلاق توافقی طولانی تر است و باید در آن حتما از یک وکیل مجرب استفاده کرد.
هزینه طلاق از طرف زن چقدر است؟
هزینه های مربوط به این نوع از طلاق برای بسیاری از خانم ها دارای اهمیت است. در واقع برای بسیاری این سوال پیش می آید که اگر زن برای طلاق اقدام کند، هزینه مربوط به آن بر عهده کیست؟ همچنین ممکن است سوال افراد در این خصوص باشد که هزینه های طلاق شامل چه مواردی می شود و در کدام مراحل لازم است زن هزینه پرداخت کند؟
زمانی که زن برای طلاق درخواست بدهد لازم است تمامی هزینه های مربوط به ثبت دادخواست در دفاتر خدمات الکترونیکی قوه قضائیه را پرداخت نماید. در واقع این هزینه ها بر عهده زن است و زن به شرط پرداخت این هزینه ها است که می تواند دعوای مدنظرش را اقامه کند. البته منظور از این هزینه ها، تعرفه های قضایی است که خواهان باید آن را پرداخت نماید.
در صورتی که زن از وکیل برای رسیدگی به پرونده های مربوط به طلاق از طرف زن استفاده کند لازم است هزینه ای جدا را برای حق الوکاله حقوقدان مورد نظر کنار بگذارد. دقت داشته باشید که هزینه مربوط به استخدام وکیل در بسیاری از پرونده های حقوقی و کیفری به صورت توافقی مشخص می شود و می توانید در این خصوص با وکیل خود گفت و گو کنید.
از سوی دیگر لازم است زوجین در جلسات مشاوره حضور پیدا کنند که این موضوع نیز با پرداخت هزینه هایی همراه است. اگر زوجه در مسیر دادرسی، اعتراضی به رای دادگاه داشته باشد، باید هزینه های مربوط به تجدیدنظرخواهی و فرجام خواهی را نیز پرداخت نماید. از سوی دیگر لازم است زن هزینه های مربوط به دفترخانه طلاق را نیز پرداخت کند.
چرا باید در طلاق از طرف زن از وکیل استفاده کرد؟
در نظر داشته باشید که در میان انواع روش های طلاق، در طلاقی که از سوی زن برای آن اقدام می شود شاهد پیچیدگی و حساسیت های بیشتری هستیم. چرا که در قانون حق طلاق به مرد داده شده است و همان طور که اشاره کردیم زن تنها در شرایطی خاص می تواند درخواست طلاق بدهد و همین موضوع نشان می دهد که اثبات دلایل محکمه پسند در دادگاه تا چه اندازه دشوار است.
لازم است از یک وکیل مجرب و خبره استفاده کرده و به تجربیات او اعتماد داشته باشید. وکیل در طی سال های متمادی با پرونده های مشابه دست و پنجه نرم کرده است و همین مسئله سبب می شود تا تجربیات زیادی برای ارائه به شما در اختیار داشته باشد. از سوی دیگر می دانیم طلاق از طرف زن یک پروسه زمان بر است که با استخدام وکیل می توانید آن را در مدت زمان کمتری به سرانجام برسانید.
کلام آخر
از همراهی شما مخاطبان عزیز و گرامی با سایت از وکیل بپرس تشکر و قدردانی می کنیم. در این مقاله تلاش کردیم ابعاد مختلف طلاق از طرف زن را مورد بررسی قرار دهیم. در ابتدا راه های مختلف برای این نوع از طلاق را بررسی نمودیم و پس از آن نیز در خصوص مراحل آن اطلاع رسانی کردیم. سپس به سراغ دلایل محکمه پسند برای اقدام در خصو این طلاق رفتیم و در پایان نیز هزینه های جاری در طلاق را مورد بررسی قرار دادیم. اکنون از شما می خواهیم که نظرات و تجربیات خود را با مخاطبان مجله حقوقی از وکیل بپرس به اشتراک بگذارید.