مطالب کیفری

خیانت در امانت چیست؟🚫قانون جدید مجازات خیانت در امانت⚖️

خیانت در امانت را می توان یکی از مهم ترین جرایم کیفری به شمار آورد که تعداد زیادی از پرونده های موجود در مراجع قضایی به آن اختصاص داده شده است. خیانت را می توان به معنای شکستن پیمان و نقض تعهدات صورت گرفته دانست. در واقع در صورت وقوع جرم خیانت در امانت و اثبات آن در دادگاه، فرد متحمل مجازت های سنگینی خواهد شد. لازم است پیش از هر گونه اقدام در این خصوص، اطلاعات جامعی را به دست آورید. در این مقاله سعی داریم به این سوال پاسخ دهیم که خیانت در امانت چیست؟ پس با ما همراه باشید.

انواع خیانت در امانت چیست؟

خیانت در امانت مال قیمی: در واقع مال قیمی شامل آن دسته از اموالی می شود که پس دادن آن تنها با بازگرداندن همان مال اتفاق می افتد و این امکان وجود ندارد که این مال با مال دیگری جایگزین شود. در مال قیمی هیچ گونه ماده قانونی و یا حکم شرع برای شناخت وجود ندارد. در چنین شرایطی تنها قاضی با در نظر گرفتن عرف جامعه می تواند قیمی بودن مال را تعیین کند.

در خصوص خیانت در امانت در مال قیمی لازم است این نکته را تاکید کنیم که تصرف و یا تغییر ایجاد کردن در آن نیز خیانت محسوب می شود و با مجازات هایی همراه است. در این صورت است که فرد با مراجعه به یکی از مراجع قضایی سعی می کند که با تنظیم شکواییه دعوایی را علیه دیگری اقامه نموده و حقوق قانونی خود در این باره را از طریق قانونی مطالبه نماید.

خیانت در امانت در مال مثلی: در واقع در مال مثلی می توانید با جایگزین آن ها را پرداخت نمایید. در واقع این دسته از اموال در نقطه ای مقابل اموال قیمی قرار گرفته اند. برای مثال در خصوص مال مثلی باید بگوییم که محصولات کشاورزی و پول جزو این دسته قرار گرفته اند. در واقع فرد ملزم است مقدار پول را برگرداند و نیازی به بازگرداندن همان پول ها نیست مگر اینکه شرط شده باشد.

این نوع از خیانت زمانی اتفاق می افتد که فرد امانت گذار مال خود را مطالبه می کند اما فرد امین به هر دلیلی از بازگرداندن آن خودداری و امتناع می کند. از سوی دیگر باید در خصوص امانت گذاشتن پول به این نکته توجه داشته باشید که محاسبه ضرر در آن به منزله تصاحب می باشد و می تواند به عنوان جرم خیانت در امانت تلقی شود

خیانت در امانت شامل چه اقداماتی می شود؟

پیش از اینکه در خصوص خیانت در امانت چیست؟ توضیحاتی را ارائه داده و مجازات های مربوط به آن را نیز مورد بررسی قرار دهیم لازم است اشاره کنیم که هر اقدامی خیانت در امانت نیست. قانون برای خیانت در امانت قالب های چهارگانه ای را در نظر گرفته است و تنها می توانیم آن دسته از اقداماتی را مساوی با این جرم بدانیم که دارای ویژگی های قانونی مربوط به آن باشد.

این موارد شامل تصاحب، استعمال، گم کردن و تلف کردن می شود که قانون درباره آن ها شرایطی را مورد بررسی قرار می دهد. در ادامه سعی داریم در خصوص هر یک از ویژگی های چهار گانه توضیحات دقیقی را به شما ارائه دهیم:

تصاحب: در واقع تصاحب به معنای این است که فرد با مالی که در اختیار دارد به شکلی رفتار کند که انگار این مال از آن او است و مال او محسوب می شود. برای مثال در شرایطی ممکن است فرد مال به امانت گرفته را بفروشد و یا اینکه آن را به دیگری هدیه بدهد. در صورتی که فرد آن را مطالبه کرد، فرد توانایی پس دادن آن را نداشته و از این کار امتناع کند.

در واقع تصاحب مال از سوی فرد می بایست با عمل او نشان داده شود. از سوی دیگر لازم است به این نکته دقت داشته باشید که خیانت در امانت به هیچ عنوان به استمرار از نظر زمانی نیاز ندارد و در همان ابتدا که فرد اقدام به تصاحب نماید، جرم خیانت در امانت صورت گرفته است و فرد می تواند با مراجعه به دادگاه از فرد خائن شکایتی را تنظیم نماید.

استعمال: در توضیح اینکه خیانت چیست؟ باید بگوییم که استفاده از مال به امانت گذاشته شده به جز آنچه برای فرد شرح داده شده است درست نیست و نوعی از خیانت به شمار می رود. برای درک بهتر این موضوع لازم است مثالی را به شما ارائه دهیم. تصور کنید که فردی ماشین شخصی خود را به دیگری امانت داده است تا از همدان به تهران برود. ولی او به جای آن مسافت طولانی تری را طی می کند.

در خصوص استعمال که یکی از ارکان خیانت در امانت به شمار می رود، لازم است فرد از اقدام خود سوء قصد داشته و این کار را با نیت سوء انجام داده باشد. در واقع لازم است فرد برخلاف شرط صورت گرفته بین دو نفر عمل نماید. از سوی دیگر لازم است به این نکته دقت کنید که لازم نیست حتما در اثر استعمال، مال از بین برود. به هر حال استعمال مال به منزله خیانت در امانت است.

تفاوت خیانت در امانت با سرقت و کلاهبرداری

اتلاف: در اتلاف فردی از روی سوءاستفاده از امانت و به صورت کاملا عمدی مالی را از بین می برد و آن را نابود می سازد. این موضوع نیز یکی از مصادیق خیانت در امانت است و قانون در خصوص آن اشاراتی داشته است. علاوه بر این، لازم نیست حتما فرد تمام مال به امانت گذاشته شده را تلف نماید. اگر تلف شدن و نابودی در حق قسمتی از مال نیز صورت گرفته باشد، خیانت در امانت محسوب می شود.

برای مثال تصور کنید که فردی خودروی شخصی خود را به دیگری به امانت داده است. در این صورت فرد سیستم تعلیق ماشین را تلف می کند. در این شرایط لازم نیست کل ماشین از بین رفته باشد. همین که قسمتی از ماشین نابوده شده است از مصادیق خیانت در امانت در حق مال به امانت گذاشته شده به شمار می رود. از سوی دیگر مهم نیست که خیانت مستقیم باشد یا به صورت غیر مستقیم!

برای مثال مهم نیست که خود شخص اقدام به شکستن شیشه ماشین کرده باشد و یا اینکه ماشین را از عمد در موقعیتی قرار داده باشد که شیشه ماشین بشکند. به هر حال در هر دو حالت خیانت رخ داده است. از سوی دیگر لازم است فرد خودش شخصا در تلف کردن مال دخیل نباشد. بلکه اگر رفتارهای او در حق مال به گونه ای باشد که منجر به تلف شدن مال شود برای خیانت کفایت می کند.

مفقود کردن: در پاسخ به اینکه خیانت در امانت چیست؟ باید بگوییم که گاهی فرد بدون اینکه آسیبی به مال بزند، مانع از دسترسی فرد به مال خود شود. در این صورت لازم است سوء نیت فرد برای جلوگیری از دسترسی فرد به مال به اثبات برسد؛ یعنی باید این مسئله اثبات شود که فرد سوء نیتی از این کار داشته است و این عمل را به صورت کاملا عمدی انجام داده است.

اشاره داشتیم که عمدی بودن گم کردن مال و یا ممانعت از دسترسی آن جرم تلقی می شود. ولی تصور کنید که فرد سهل انگاری کرده و مال را گم کرده باشد. در این صورت اگر فرد خسارت های ناشی از گم شدن مال را به فرد بپردازد، دیگر مرتکب جرمی نشده است.

موقعیتی را تصور کنید که مال به امانت گذاشته شده را از امین طلب کرده اید. او در جواب تقاضای شما اعلام می دارد که مال را در جای امنی قرار داده است و آن را در زمان دیگری به شما تحویل خواهد داد، در واقع مرتکب جرم خیانت در امانت نشده است. البته لازم است در صورت مشاهده خیانت در مال حتما از یک وکیل مجرب و خبره مشاوره حقوقی دریافت کنید.

تفاوت خیانت در امانت با سرقت و کلاهبرداری

در قسمت های قبل سعی کردیم به این سوال پاسخ دهیم که خیانت در امانت چیست و اکنون سعی داریم تفاوت این جرم را با جرایم سرقت و کلاهبرداری مورد بررسی قرار دهیم. در واقع جرم خیانت در امانت از جمله شرایط مقید است؛ یعنی در پایان رفتار مجرمانه شخص به نتیجه ای نامطلوب خواهد رسید. در واقع وارد شدن خسارت به مال در نتیجه خیانت اتفاق می افتد.

در واقع در کلاهبرداری فرد در نتیجه رفتارهای مجرمانه خود مال دیگری را می برد و البته باید دقت داشته باشید که نفع بردن شخص کلاهبردار از مال دیگری نیز در قانون شرط شده است. در جرم خیانت در مال به امانت گذاشته شده صرفا وارد شدن ضرر و زیان به مال شرط شده است و حتی ممکن است فرد خیانت کننده از این خسارت منتفع نشده باشد.

در جرم کلاهبرداری شاهد این هستیم که فرد با حیله و نیرنگ مالی را از تصرف دیگری خارج کرده و آن را از آن خود می کند. این در حالی است که در خیانت شاهد این هستیم که خود شخص با میل و رغبت، مال مورد نظر را در اختیار فرد امین قرار داده است و هیچ گونه اجاری وجود نداشته و یا اینکه فرد امین از هیچ گونه رفتار متقلبانه ای در این راه استفاده نکرده است.

در بیان تفاوت خیانت در امانت با سرقت نیز باید بگوییم که در سرقت فرد به صورت مخفیانه و بدون اینکه شخص اطلاع داشته باشد، مال دیگری را می رباید. این در حالی است که در جرم خیانت در حق مال به امانت گذاشته شده خود فرد با میل و اراده خود مال را به شخص داده است. برای به دست آوردن اطلاعات کافی در این خصوص از یک وکیل ماهر کمک دریافت کنید.

مجازات خیانت در امانت چیست؟

مدارک لازم جهت شکایت خیانت در امانت

در نظر داشته باشید که برای اقامه دعاوی کیفری علیه خیانت در امانت لازم است مدارکی را به همراه داشته باشید. مدارک لازم جهت شکایت خیانت در امانت عبارت است از:

شکایت نامه: شاکی خصوصی باید شکایت نامه ای را تنظیم کند که در آن، مشخصات خود، مشخصات امین، موضوع شکایت و دلایل و مدارک خود را ذکر کند.

اسناد و مدارک: شاکی خصوصی باید اسناد و مدارکی را که نشان می دهد مال امانی به امین سپرده شده و امین با سوءاستفاده از امانت کرده است، ارائه کند. این اسناد و مدارک می تواند شامل موارد زیر باشد:

  • رسید امانی
  • قرارداد ودیعه، عاریه، رهن یا اجاره
  • فیلم و عکس
  • شهادت شهود

در پایان، لازم به ذکر است که مدارک لازم جهت شکایت خیانت در امانت، ممکن است در هر پرونده ای متفاوت باشد؛ بنابراین، بهتر است قبل از تنظیم شکایت نامه، با یک وکیل دادگستری مشورت کنید تا مدارک لازم را به درستی ارائه دهید. از سوی دیگر می دانیم که تنظیم شکواییه در دادگاه نیازمند تبحر و تخصص لازم در این زمینه است و بهتر می باشد برای این کار از وکیل کمک بگیرید.

مدارک لازم جهت اثبات جرم خیانت در امانت

در قسمت های قبل درباره اینکه خیانت در امانت چیست؟ توضیحاتی را ارائه دادیم. در صورتی که شاکی خصوصی بتواند مدارک کافی برای اثبات جرم خیانت در امانت ارائه دهد، قاضی پرونده، قرار جلب به دادرسی صادر می کند و پرونده به دادگاه کیفری ارسال می شود. در ادامه، به بررسی برخی از مدارک مهمی که می تواند در اثبات جرم خیانت در امانت مفید باشد، می پردازیم:

  • رسید امانی: رسید امانی، سندی است که نشان می دهد مال امانی به امین سپرده شده است. این رسید می تواند به صورت دست نوشته، چاپی یا الکترونیکی باشد.
  • قرارداد ودیعه، عاریه، رهن یا اجاره: قرارداد ودیعه، عاریه، رهن یا اجاره، سندی است که نشان می دهد مال امانی به موجب یکی از عقود امانی به امین سپرده شده است. این قرارداد می تواند به صورت رسمی یا عادی باشد.
  • فیلم و عکس: فیلم و عکس، می تواند به عنوان مدرکی برای اثبات تصرف غیرقانونی امین از مال امانی باشد.
  • شهادت شهود: شهادت شهود، می تواند به عنوان مدرکی برای اثبات تصرف غیرقانونی امین از مال امانی باشد.

لازم به ذکر است در صورتی می توانید این جرم را در دادگاه به اثبات رسانده و با سهولت هر چه تمام تر حقوق از دست رفته خود را مطالبه نمایید که پیش از هر گونه اقدام با یک وکیل معتبر مشورت کرده و طبق راهنمایی های او قدم بردارید. وکیل به شما کمک می کند تا تمامی مدارکی که برای مسیر دادرسی و اثبات جرم به آن نیاز دارید را جمع آوری کرده و به دادگاه ارائه دهید.

مدارک لازم جهت اثبات جرم خیانت در امانت

مجازات خیانت در امانت چیست؟

در خصوص مجازات خیانت در امانت باید بگوییم که مجازات مربوط به این جرم با نوع و شدت جرمی که صورت گرفته است تعیین می شود. در قانون اشاره شده است که در صورت بروز این جرم لازم است فرد علاوه بر اینکه خسارت مال خیانت دیده را پرداخت نماید به حبس نیز محکوم خواهد شد. میزان حبس در این جرم بین شش ماه تا یک سال خواهد بود.

اما اگر سوء استفاده از سند سفید امضا باشد، حبس تعیین شده توسط قانون بین یک سال تا سه سال می باشد. در صورتی که فرد نتواند خیانت در امانت را اثبات کند، او نیز دچار مجازات های سنگین خواهد شد. برای عدم اثبات خیانت در امانت جزای نقدی درجه شش برای فرد شاکی در نظر گرفته می شود. این جزا باعث می شود که فرد متحمل شلاق یا حبس نشود.

در صورتی که فردی به دیگری اتهام خیانت در امانت بزند، لازم است 20 تا 80 میلیون ریال به او پرداخت نماید؛ بنابراین لازم است پیش از اقامه دعوی در مراجع قضایی حتما با یک وکیل مجرب و خبره مشورت کرده و از اقدام خود اطمینان حاصل نمایید. در نظر داشته باشید که برای اثبات جرم نیز لازم است روی کمک های وکیل حساب ویژه ای را باز کنید.

خیانت در امانت در قانون جدید به چه صورت است؟

خیانت در امانت، یکی از جرایمی است که در قانون مجازات اسلامی ایران پیش بینی شده است. این جرم، عبارت است از استعمال، تصاحب، تلف یا مفقود کردن توام با سوءنیت مالی که از طرف مالک یا متصرف قانونی به کسی سپرده شده و بنا بر استرداد یا به مصرف معین رسانیدن آن بوده است. قانون جدید مجازات اسلامی، مصوب 1399، تغییراتی را در تعریف و مجازات جرم خیانت در امانت ایجاد کرده است. مهم ترین تغییرات عبارتند از:

  • قابل گذشت شدن جرم خیانت در امانت: در قانون سابق، جرم خیانت در امانت از جمله جرایم غیرقابل گذشت بود. این بدان معنا بود که برای شروع تعقیب و رسیدگی به این جرم، نیاز به شکایت شاکی خصوصی وجود داشت و گذشت شاکی خصوصی مانع تعقیب و ادامه رسیدگی نمی شد؛ اما در قانون جدید، جرم خیانت در امانت از جمله جرایم قابل گذشت است.

این بدان معنا است که برای شروع تعقیب و رسیدگی به این جرم، نیاز به شکایت شاکی خصوصی نیست و در صورت گذشت شاکی خصوصی، تعقیب و رسیدگی متوقف می شود. البته لازم است برای پیگیری پرونده های مربوط به خیانت و همچنین طی نمودن درست مراحل دادرسی حتما از یک وکیل مجرب استفاده کرده و از او مشاوره دریافت کنید.

  • کاهش مجازات جرم خیانت در امانت: در قانون سابق، مجازات جرم خیانت در امانت، حبس از شش ماه تا سه سال بود؛ اما در قانون جدید، مجازات این جرم به حبس از سه ماه تا یک و نیم سال کاهش یافته است.

با توجه به این تغییرات، می توان گفت که خیانت در امانت در قانون جدید نگاه عفوکارانه تری به جرم خیانت در امانت دارد. این تغییر، با هدف کاهش ورودی پرونده های قضایی و کاهش هزینه های دادرسی انجام شده است. به هر حال در صورت تنظیم شکایت و اثبات جرم در دادگاه، علاوه بر جریمه نقدی خیانت در امانت در برخی پرونده ها برای فرد حبس نیز در نظر گرفته می شود.

خیانت در امانت در قانون جدید به چه صورت است؟

چرا باید برای اقامه و اثبات خیانت در امانت از وکیل کمک بگیریم؟

به هر حال باید در نظر داشته باشید که دعاوی مربوط به خیانت در امانت یکی از پیچیده ترین و حساس ترین دعاوی مطرح شده در محاکم قضایی به شمار می رود. در این دعاوی لازم است فرد اقدامات مثبتی را در دادگاه به انجام برساند تا به این شکل بتواند خسارت های وارد شده بر مال به امانت گذاشته شده را جبران کرده و مجازات های درخوری را بر فرد خیانتکار اعمال نماید.

از سوی دیگر، برای تنظیم شکواییه لازم است روی کمک های یک وکیل مجرب و خبره حساب باز کنید. علاوه بر این، بدون کمک وکیل نخواهید توانست جرم مربوطه را در دادگاه به اثبات برسانید. وکیل دانش حقوقی بالایی را در اختیار داشته و می تواند حقوق قانونی شما را در محاکم قضایی احقاق نماید؛ اما لازم است برای این کار به سراغ شاخص ترین و معتبرترین وکلا بروید.

سخن غایی

از همراهی شما با سایت از وکیل بپرس تشکر می کنیم. در این مقاله هدف ما این بود تا توضیحات دقیقی درباره خیانت در امانت چیست؟ به شما ارائه دهیم. در ابتدا مواردی را که شامل خیانت می شود را مورد ارزیابی قرار دادیم و تفاوت های این جرم با سرقت و کلاهبرداری را مورد ارزیابی قرار دادیم. در ادامه تلاش کردیم تا مدارک لازم جهت شکایت کیفری از این جرم و اثبات آن در دادگاه را مورد اشاره قرار داده و در پایان نیز قوانین جدید مربوط به آن را بررسی نمودیم. اکنون از شما می خواهیم که نظرات خود را با همراهان این سایت در میان بگذارید.

4.7/5 - (4 امتیاز)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

12 − یازده =

دکمه بازگشت به بالا