خانوادهطلاق

درخواست طلاق از طرف مرد و مراحل آن تا ثبت طلاق |👩‍⚖️⚖️

در گذشته تنها مرد می توانست برای طلاق اقدامات لازم را به انجام برساند و روند طلاق به گونه ای پیش می رفت که در بسیاری از موارد زن به حقوق قانونی خود نمی رسید؛ اما امروزه هم مرد و هم زن می توانند برای طلاق اقدام کنند. زن در زمان نکاح دارای حقوقی مالی و غیر مالی می شود که اگر مرد برای طلاق دادن زن اقدام کند، در صورتی می تواند گواهی عدم امکان سازش را دریافت کند که تمامی این حقوق مانند مهریه، نفقه، اجرت المثل و… را در اختیار زن قرار دهد. در سال های اخیر قوانین و مقررات مربوط به طلاق دچار تغییرات جدی شده است و حق طلاق برای مرد را تا حدودی محدود کرده است. در این مقاله سعی داریم شما را با طلاق از طرف مرد آشنا کنیم. تا انتهای مقاله در کنار ما باشید.

مراحل طلاق از طرف مرد

اگر بخواهیم طلاق را از نظر درخواست کننده تقسیم بندی کنیم می توان آن را در طلاق از طرف مرد و طلاق توافقی و طلاق از طرف زن دسته بندی کرد. در قانون مدنی حق طلاق به مرد داده شده است و مرد به شرط پرداخت تمامی حقوق مالی و غیر مالی زن می تواند از او طلاق بگیرد؛

اما مرد لازم است برای طلاق دادن زوجه مراحل زیر را به طور کامل انجام دهد:

  •  برای اقامه دعاوی حقوقی لازم است دادخواست تنظیم شود تا در دادگاه به درخواست او رسیدگی شود. در نظر داشته باشید که طلاق نیز از جمله دعاوی حقوقی به شمار می رود. به هر حال برای شروع انواع دعاوی طلاق لازم است به دفاتر خدمات الکترونیکی قوه قضائیه مراجعه کرده و دادخواست گواهی عدم امکان سازش را تنظیم نموده و در اختیار مقامات قضایی قرار دهید.
  •  در گام دوم از طلاق، لازم است مرد و زن یکی از اعضای خانواده و یا نزدیکان خود را به عنوان داور به محاکم قضایی معرفی کنند تا مرحله داوری نیز با موفقیت پشت سر گذاشته شود. لازم به ذکر است که داور باید دارای شروطی خاص باشد که از جمله مهم ترین آن ها می توان به متاهل بودن اشاره کرد.
  • اشاره داشتیم که زن در زمان نکاح از حقوقی برخوردار می شود که آن را می توان به حقوق مالی و حقوئق غیر مالی تقسیم بندی کرد. در طلاق از طرف مرد، لازم است تا زوج تمامی حقوق زوجه را در اختیار او قرار دهد. از مهم ترین حقوق مالی و غیر مالی زن می توان به مهریه، نفقه، اجرت المثل، نحله، جهیزیه، حق حضانت فرزندان و… اشاره کرد.
  • پس از طی نمودن مراحل قبلی لازم است زوج برای دریافت گواهی عدم امکان سازش اقدامات لازم را به انجام برساند. در نظر داشته باشید که قاضی پرونده طلاق را به دقت مورد بررسی قرار می دهد و اگر تمامی جوانب برای او مشخص شود در نهایت گواهی عدم امکان سازش را صادر خواهد کرد که به معنای وجود نداشتن راهی برای سازش میان زوجین است.
  • در این مرحله و پس از اینکه مرد و زن موفق به دریافت گواهی عدم امکان سازش در طلاق شدند لازم است به دفاتر ثبت ازدواج و طلاق مراجعه کرده و اقدامات پایانی را به انجام برسانند. در این مراکز حقوقی صیغه طلاق جاری خواهد شد و زوجین برای همیشه از یکدیگر جدا خواهند شد. این مرحله به معنای پایان زندگی مشترک است.

شرایط طلاق از طرف مرد

مرد برای طلاق دادن همسرش لازم است شرایطی را رعایت کند. در گذشته مرد تنها با مراجعه به دفاتر ثبت ازدواج و طلاق می توانست اقدامات نهایی را برای جدایی از زوجه به انجام برساند و همین مسئله در بسیاری از موارد باعث پایمال شدن حقوق زن می شد.

در ادامه سعی داریم به برخی از مهم ترین شرایط طلاق از طرف مرد اشاره داشته باشیم:

  • پیش از دریافت گواهی عدم امکان سازش لازم است مرد نفقه زن را در اختیار او قرار دهد. نفقه به معنای تامین هزینه های زندگی زن است که قانون وظیفه آن را بر عهده مرد گذاشته است. این هزینه ها شامل البسه، مسکن، خوراک و… می شود و تنها شامل نیازهای اولیه او می گردد.
  • پرداخت مهریه نیز از جمله دیگر شروطی است که باید پیش از طلاق مرد آن را به طور کامل در اختیار زن قرار دهد. در صورتی که مهریه زن از نوع عند المطالبه باشد، مرد تحت هر شرایطی ملزم به پرداخت آن است و اگر توانایی پرداخت آن را به زن نداشته باشد می تواند درخواست اعسار خود را تقدیم دادگاه کند.
  • پرداخت اجرت المثل و نحله نیز از جمله مهم ترین شروط برای طلاق از طرف مرد به شمار می روند. اجرت المثل به معنای دستمزد تمامی زحماتی است که زن در منزل شوهر انجام داده است. اجرت المثل شامل هزینه های مربوط به شیر دادن فرزند، شستن ظرف و… است.
  • یکی از شروط 12 گانه عقدنامه، پرداخت نیمی از دارایی های مرد به زن در زمان طلاق است. در نظر داشته باشید که این حق در زمانی به زن تعلق می گیرد که مرد در زمان نکاح آن را پذیرفته باشد. در این نوع از طلاق مرد ملزم به پرداخت نیمی از دارایی های خود به زن است.

مواردی که در بالا به آن ها اشاره کردیم شامل حقوق زن در طلاق از طرف مرد می شود. در نظر داشته باشید این حقوق در صورتی به طور تمام و کمال به زن تعلق می گیرد که مرد بدون در اختیار داشتن دلایل محکمه پسند برای طلاق از طرف مرد اقدام کند. به هر حال باید بدانید که این نوع از طلاق از معایب بسیار زیادی برخوردار است که به آن اشاره خواهیم کرد.

طلاق از طرف مرد

طلاق از طرف مرد در دوران عقد

در خصوص طلاق از طرف مرد باید اشاره داشته باشیم که آمار طلاق در دوران عقد بسیار بالا است و بسیاری از زوجین پس از اینکه به عقد یکدیگر در آمدند به دلایل مختلف تصمیم به جدایی از هم می گیرند. منظور از دوران عقد این است که صیغه نکاح بین زن و مرد انجام شده است اما هنوز رابطه زناشویی بین آن ها شکل نگرفته و در یک منزل مشترک زندگی نمی کنند.

باید دقت داشته باشید که طلاق در دوران عقد نیز یک پروسه و فرآیند زمان بر است و هرگز نباید تصور کنید که در مدت زمان کمی می توانید در آن به موفقیت برسید. حداقل شش ماه تا یک سال برای آن زمان نیاز است. از سوی دیگر لازم است در این نوع از طلاق نیز تکلیف حقوق مالی و غیر مالی زن به طور کامل مشخص شده تا اختلافی در آینده پدیدار نشود.

در دوران عقد ممکن است زوجین به صورت توافقی از هم جدا شوند. همچنین ممکن است زن در دوران عقد تمایل به جدایی داشته باشد؛ اما ما در این بخش به دنبال بررسی طلاق به درخواست مرد در دوران عقد هستیم. اگر مرد در زمان عقد و پیش از اینکه رابطه زناشویی اتفاق افتاده باشد، تصمیم به طلاق همسرش بگیرد لازم است مهریه و نفقه او را پرداخت نماید.

در قسمت های قبل در خصوص حقوق مالی زن توضیحاتی را ارائه دادیم. در صورتی که در دوران عقد، زوجه باکره باشد، نیمی از مهریه به او تعلق خواهد گرفت. از سوی دیگر به زن اجرت المثل به زن تعلق نخواهد گرفت. چرا که اجرت المثل تنها در صورت حضور زن در منزل شوهر و انجام کارهای خانه پرداخت خواهد شد.

قانون تنصیف اموال که اشاره دارد که مرد باید نیمی از اموال خود را در اختیار زن قرار دهد نیز در طلاق در دوران عقد معمولا قابل پیگیری نیست. چرا که این اموال شامل آن دسته از اموالی می شود که مرد پس از عقد به دست آورده است. دقت داشته باشید که این قانون شامل اموال و دارایی های مرد پیش از عقد نخواهد شد و تنها به پس از عقد خواهد پرداخت.

طلاق از طرف مرد

آیا در طلاق از طرف مرد، نصف دارایی ها به زن تعلق می گیرد؟

در صورتی که برای طلاق از طرف مرد اقدام شده باشد معمولا این سوال برای زوج و زوجه به وجود می آید که آیا در این نوع از طلاق نیز لازم است نصف اموال در اختیار زن قرار بگیرد؟ بررسی این مسئله تا حدود زیادی می تواند بر روی تصمیم گیری هر دو طرف تصمیم بگیرد. چرا که در قانون تنصیف اموال تشریح شده که مرد باید در زمان طلاق نیمی از اموال خود را به زن بدهد.

به طور معمول مسائل مالی پس از اقدام برای طلاق چالش هایی را برای دو طرف به همراه خواهند داشت. بسیاری از قوانین مربوط به حقوق مالی زوجه در عقدنامه ذکر شده است و شما با مطالعه دقیق آن ها می توانید در این خصوص اطلاعات جامعی را به دست آورید. به طور کلی تنصیف اموال به معنای این است که مرد نصف اموالی که در زمان زندگی مشترک به دست آورده را به زن بدهد.

این موضوع در قانون ذکر شده است که مرد در زمان طلاق دادن زوجه لازم است نیمی از اموالش را در اختیار او قرار بدهد. این مسئله در شروط عقدنامه ذکر شده است. در واقع مرد مختار است آن را امضا کرده و یا اینکه آن را نپذیرد. در صورتی که زوج این شرط از عقدنامه را نپذیرفته باشد، زن به هیچ عنوان نخواهد توانست به نیمی از دارایی های مرد برسد. به هر حال اگر مرد تنصیف اموال که در عقدنامه ذکر شده است را پذیرفته باشد، در شرایطی خاص نیمی از اموال مرد به زن تعلق می گیرد.

در ادامه سعی داریم به این شرایط مهم اشاره داشته باشیم:

  • در واقع نیمی از اموال در صورتی به زن تعلق می گیرد که زن از اجرت المثل زمان زوجیت و یا نحله استفاده نکرده باشد.
  • تنصیف اموال تنها در طلاق از سوی مرد قابل پیگیری است. در واقع در انواع دیگر طلاق زن نمی تواند درخواست در این خصوص داشته باشد.
  • در صورتی که طلاق به دلیل عدم انجام وظایف از سوی زن باشد و یا اینکه زن سوء رفتار داشته باشد، دیگر نصف اموال به او تعلق نخواهد گرفت.
  • زن در زمان اقدام مرد برای طلاق می بایست وجود دارایی خود را به اثبات برساند.
  • نکاح باید از نوع دائم باشد چرا که در عقد موقت خبری از قانون تنصیف اموال نیست.

بهترین و ساده ترین روش طلاق برای مرد

همان طور که اشاره داشتیم طلاق از سوی زن، طلاق توافقی و طلاق توسط مرد جزو مهم ترین انواع طلاق از نظر درخواست کننده هستند؛ اما اگر بخواهیم طلاق را از نظر امکان رجوع در ایام عده دسته بندی کنیم می توان آن را به طلاق رجعی و طلاق بائن تقسیم کرد. از میان انواع روش های طلاق می توان گفت بهترین روش جدایی برای مرد استفاده از طلاق توافقی است.

در طلاق توافقی زوج و زوجه در خصوص تمامی حقوق و تعهداتی که در قبال یکدیگر دارند به توافقات کامل دست پیدا می کنند و همین مسئله می تواند مزایای زیادی را برای مرد به همراه داشته باشد. دقت داشته باشید که در قانون حق طلاق با مرد است مگر در شرایطی که زن وکالت در طلاق را دریافت کرده باشد و یا اینکه زندگی او در عسر و حرج باشد.

از سوی دیگر زن حق برخورداری از مهریه، نفقه، اجرت المثل، نحله و… را دارد. در واقع در این نوع از طلاق، مرد و زن در خصوص تمامی این مسائل به توافقات کامل دست پیدا کرده و آن را در توافق نامه طلاق ذکر می کنند. برای مثال مرد در صورتی حاضر به طلاق دادن و استفاده از حق طلاق خود می شود که زن نیز قسمتی یا تمامی مهریه خود را ببخشد.

در این نوع از طلاق، زوجین برخلاف طلاق از سوی مرد در خصوص تمامی حقوق مالی زن به توافقات کامل می رسند. همین مسئله باعث می شود تا در بسیاری از موارد مرد از پرداخت نفقه یا مهریه بسته به توافق صورت گرفته معاف شود. از سوی دیگر استفاده از طلاق توافقی و ذکر تمامی موارد در توافق نامه باعث می شود تا اختلافی در آینده پدیدار نشود.

در طلاق توافقی، برخلاف روش های دیگر طلاق از جمله در زمانی که مرد برای طلاق اقدام می کند، در مدت زمان کمتری زوجین می توانند به نتیجه مطلوب دست پیدا کرده و گواهی عدم امکان سازش را دریافت کنند. این در حالی است که در طلاق از طرف زن یا مرد لازم است جلساتی متعددی در دادگاه برگزار شده و دلایل هر یک از زوجین مورد بررسی قرار بگیرد.

طلاق از طرف مرد

دلایل محکمه پسند برای طلاق از طرف مرد

قانون مدنی به صراحت اشاره دارد که حق طلاق با مرد است. به جز در شرایطی خاص که عسر و حرج زندگی مشترک به اثبات برسد و یا اینکه زن وکالت در طلاق را به همراه داشته باشد، معمولا در همه شرایط این مرد است که می تواند تقریبا در همه حال برای طلاق اقدامات لازم را به انجام برساند. زن رد مقابل مهریه، نفقه، اجرت المثل، نحله و… دریافت خواهد کرد.

در واقع این مسئله باعث می شود تا عدالت بین زن و مرد اجرا شده و هر یک دارای حقوقی مشخص باشند. ماده 1133 از قانون مدنی اشاره دارد که در طلاق از طرف مرد زوج می تواند به دفاتر خدمات الکترونیکی قوه قضائیه مراجعه کرده و در آنجا فرم دادخواست را تنظیم نموده و تحویل مقامات مسئول قرار دهد تا روند طلاق از نظر قانونی شروع شود.

از سوی دیگر لازم است زوجین در جلسات مشاوره حاضر شده و دلایل طلاق آن ها به دقت مورد بررسی قرار بگیرد. در مرحله پایانی اگر مرد موفق به دریافت گواهی عدم امکان سازش شود، می تواند طلاق را به سرانجام برساند. مرد ملزم به انجام تمامی تعهداتی است که به زن در زمان نکاح داده است. این تعهدات شامل مهریه، نفقه و موارد دیگر خواهد شد.

در واقع مرد طبق قانون می تواند در صورت تمایل حتی بدون رضایت زن نیز او را طلاق دهد اما لازم است پیش از آن به تعهدات زمان نکاح خود عمل نماید؛ بنابراین می توان گفت که در جدایی نیازی به دلایل محکمه پسند برای طلاق از طرف مرد نیست؛ اما در صورتی که مرد بتواند این دلایل را به اثبات برساند می تواند تنها با پرداخت مهریه از زن طلاق بگیرد.

دلایل محکمه پسند شامل عدم تمکین زن از مرد، عدم استقرار او در منزل تعیین شده از سوی شوهر، نشوز، اعتیاد زن، سوء رفتارهای مداوم زن و مواردی از این جنس باشد. البته لازم است مرد دلایل را در دادگاه اثبات کند تا به این شکل قاضی رای را به نفع مرد صادر کند. حتی در صورت اثبات دلایل ذکر شده باز هم لازم است مرد مهریه را پرداخت کند چرا که سبب مهریه نکاح است!

تکلیف مهریه و نفقه در طلاق از طرف مرد چگونه خواهد بود؟

در نظر داشته باشید که مهریه جزو حقوق مالی زن است که در قانون مدنی نیز به آن اشاره شده است. به طور کلی مرد در همه شرایط ملزم به پرداخت مهریه زن است؛ اما در صورتی که زن در هنگام اقدام برای طلاق باکره باشد، تنها نیمی از مهریه در اختیار زن قرار می گیرد. حتی در صورتی که زن ناشزه باشد و از مرد تمکین نداشته باشد نیز مرد ملزم به پرداخت مهریه است.

در خصوص نفقه نیز باید به این موضوع اشاره داشته باشیم که شرط دریافت نفقه توسط زن، تمکین از مرد است؛ یعنی در صورتی که زن از مرد تمکین نداشته باشد و به اصطلاح ناشزه باشد، مرد با در دست داشتن دلایل محکمه پسند می تواند برای طلاق اقدام کند که در این صورت نفقه ای به زن تعلق نمی گیرد. در غیر این صورت مرد ملزم است تمام نفقه زن را تا پایان ایام عده در اختیار وی قرار دهد.

لزوم مراجعه به وکیل برای طلاق از طرف مرد

دقت داشته باشید که معایب طلاق از طرف مرد بسیار زیاد است و می تواند هزینه های زیادی را برای مرد به همراه داشته باشد. چرا که در این روش از طلاق، زن تمایلی به جدایی ندارد و همین مسئله باعث می شود تا تمامی حقوق مالی خود را از مرد درخواست نماید. وکیل به شما کمک می کند تا بهترین راه برای طلاق را در پیش گرفته و از حجم خسارت ها و معایب ناشی از این نوع طلاق کم کنید.

وکیل تجربه بالایی در رسیدگی به پرونده های مربوط به انواع طلاق دارد و می تواند با منتقل کردن این تجربیات به شما، راه برون رفت از مشکلات پیش آمده را به شما نشان دهد. به هر حال اگر مایل به جدایی از همسرتان هستید و یا اینکه اگر شوهرتان مایل به جدایی است و شما به عنوان یک خانم با این اتفاق مخالف هستید لازم است پیش از هر گونه تصمیم گیری از یک وکیل مشاوره دریافت کنید.

طلاق از طرف مرد

کلام آخر

از شما مخاطبان گرامی بابت اینکه با صبر و حوصله تا اینجای مقاله در کنار ما بودید تشکر و قدردانی می کنیم. هدف ما در این مقاله این بود تا شما را با نحوه طلاق از طرف مرد آشنا کنیم تا با اطلاعات جامع تری در این خصوص اقدامات لازم را به انجام برسانید. در ادامه به شرایط این نوع از طلاق اشاره داشتیم و در پایان نیز دلایل محکمه پسند آن را بررسی کردیم. اکنون از شما می خواهیم که اگر تجربه ای در خصوص این مطالب دارید آن را با مخاطبان سایت از وکیل بپرس به اشتراک بگذارید.

5/5 - (1 امتیاز)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا