شرایط رجوع بعد از طلاق و نحوه اثبات در دادگاه 👨⚖️⚖
شرایط رجوع بعد از طلاق بستگی به نوع طلاق دارد به طور کلی، برخی از شرایط مورد نیاز برای رجوع پس از طلاق ممکن است شامل مواردی مانند زمان مشخص شده برای رجوع، انجام اعمالی مانند توافق میان طرفین یا پرداخت مهریه می باشد. بر اساس قوانین، طلاق به دو دسته طلاق بائن و طلاق رجعی تقسیم میشود که بر اساس وجود یا عدم وجود قابلیت رجوع، این تقسیم بندی صورت میگیرد. که تنها در طلاق رجعی امکان بازگشت وجود دارد. رجوع پس از طلاق توسط فقها قبول شده است و در خصوص زمان آن نیز اتفاق نظر وجود دارد. با ما همراه باشید تا در خصوص شرایط رجوع بعد از طلاق بیشتر توضیح دهیم.
رجوع چیست؟
در معنای لغوی، رجوع همان بازگشت به وضعیت قبلی است. اگر مرد پس از طلاق حق رجوع به زن داشته باشد، نیازی به عقد دوباره وجود ندارد و زن و مرد به هم محرم میشوند. در این شرایط بعد از طلاق، مرد میتواند بدون خواندن صیغه، دوباره به همسر خود رجوع کند و حکم طلاق باطل میشود. بعد از انجام طلاق، زمان مجاز برای انجام رجوع ممکن است با توجه به شرایط مختلف متغیر باشد. این مدت زمان معمولاً براساس انقضای یک دوره معین، که به عنوان مدت عده شناخته میشود، تعیین میشود و تنها مرد میتواند تا زمان پایان عده رجوع کند. همچنین بعد از انجام رجوع، لازم است که این موضوع در دفاتر ثبت ازدواج و طلاق ثبت شود. همانگونه که ذکر کردیم، طلاق به دو دسته طلاق بائن و طلاق رجعی تقسیم بندی میشود.
طلاق رجعی یکی از انواع طلاق، است که مرد بدون ارائه هیچ دلیلی برای جدا شدن اقدام میکند و پس از صدور حکم دادگاه، مرد تمام حقوق مالی زن را پرداخت میکند، مگر اینکه زن رضایت داده باشد. بر اساس ماده ۱۱۴۸ قانون مدنی، در طلاق رجعی مدت معینی برای شوهر وجود دارد که میتواند در آن به هر لفظ و عملی بازگشت کند و این بازگشت به شکل خودبخودی صیغه طلاق را بیاعتبار میکند و عقد جدیدی بین آنها صورت میگیرد. به طور کلی، بعد از رجوع، طلاق بیاثر شده و تمامی آثار آن بین زن و مرد از بین میرود.
همچنین طلاق بائن یکی از انواع طلاق است که در آن هیچ یک از طرفین مختار به رجوع نیستند. به عبارت دیگر، طلاق بائن یک فرآیند جدایی است که از طرف هر دو نفر انجام میشود و هر کدام از آنها حق مساوی دارند. این نوع طلاق معمولاً به صورت داوطلبانه انجام میشود از شرایط طلاق بائن می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- طلاق زن یائسه
- طلاق خلع که در این نوع طلاق، زن با توجه به تنفری که از مرد دارد با بخشش مالی به او از همسر خود جدا میشود
- چنانچه تنفر و کراهت به صورت دو طرفه بین زوجین ایجاد شود و زن مقداری از مهریه خود را ببخشد، طلاق مبارات صورت میگیرد البته این بخشش نباید بیشتر از مهریه باشد.
- اگر بعد از وقوع دو طلاق متوالی، سومین طلاق نیز رخ دهد، این سومین طلاق به عنوان طلاق بائن شناخته میشود.
- در صورتی که زن به دلیل عسرو حرج تقاضای طلاق دهد و آن را در دادگاه به اثبات برساند، در دسته طلاق بائن است.
- چنانچه، وکالت در طلاق به زوجه داده شده باشد.
شرایط رجوع بعد از طلاق توافقی
در طلاق توافقی، زوجین بدون اینکه به دادگاه نیازی باشد تا تصمیم بگیرد با همکاری و توافق کامل از یکدیگر جدا میشوند. آنها خودشان شرایط جدایی خود را تعیین میکنند و از این روش استفاده میکنند تا روند طلاق را سریعتر و آسانتر کنند. این نوع طلاق به دلیل عدم نیاز به مذاکره در دادگاه و کاهش هزینههای حقوقی میتواند برای زوجین مقرون به صرفه باشد. معمولا طلاق توافقی با وکیل میتواند روند جدایی زن و مرد را سریعتر کند. اغلب زوجینی که از زندگی مشترک خود راضی نیستند، از این نوع طلاق استفاده میکنند. در صورت اقدام بدون وکیل، ممکن است تا حدود ۹ ماه زمان ببرد، اما وقتی با وکیل انجام شود، نیازی به حضور شما در هیچ یک از مراحل نیست.
در حقوق اسلامی و برخی قوانین مرتبط با طلاق، مدت زمان رجوع تا حدوداً از زمان تعیین عده زن بعد از طلاق تعیین میشود. عده زن میتواند بر اساس شرایطی مانند باکره بودن، یائسگی یا بارداری تعیین شود، که این روند میتواند شرایط رجوع بعد از طلاق را متغیر کنند. در صورتی که زن یائسه یا باکره نباشد، مدت زمان رجوع در طلاق رجعی سه ماه یا سه طهر است. اما اگر زن در بارداری باشد، حق رجوع تا پایان مدت بارداری باقی میماند. در صورتی که زن باکره یا یائسه باشد، طلاق از نوع بائن است و حق رجوع مرد وجود ندارد.
در طلاق توافقی، شرایط رجوع بعد از طلاق نیاز به توافق زوجین دارد و به اراده مرد بستگی دارد. اما در صورتی که طلاق توافقی شرایط رجوع را شامل شود، باید در دفترخانه به ثبت برسد و یک مهلت یک ماهه برای انجام آن وجود دارد. بعد از گذشت این مهلت، اگر مرد برای رجوع اقدام کند، باید به صورت مجدد صیغه جاری شود. به عبارت دیگر، اگر زن و مرد تمایل داشته باشند که زندگی را ادامه دهند، مرد باید این خواسته را مطرح کند و اقدامات لازم را انجام دهد. در رجوع پس از طلاق، امکانپذیر است که به دو شکل عملی و لفظی رجوع اتفاق بیافتد. در رجوع عملی، مرد نشان میدهد که به بازگشت زندگی متمایل است از طریق رفتارهایی مانند برقراری رابطه جنسی، لمس کردن و بوسیدن. این اعمال نشاندهنده تمایل و اراده مرد به بازگشت هستند. همچنین، در رجوع لفظی، مرد از طریق کلمات و جملات محبت آمیزی نشان میدهد که تمایل به بازگشت دارد و این کلمات و جملات نشاندهنده تمایل و اراده او به تداوم رابطه هستند.
شرایط رجوع بعد از طلاق بائن
در برخی حالات و شرایط مشخص، امکان رجوع پس از طلاق وجود ندارد. اگر زن یائسه یا باکره باشد و طلاق به صورت قطعی و بذل مهریه انجام شود، امکان رجوع وجود ندارد. اما اگر برای زن عدهای تعیین شده باشد و زن به مهریه وضع شده خود رجوع نماید، طلاق به طلاق رجعی تبدیل میشود و حق رجوع وجود دارد. پس از طلاق بائن، زن و مرد از همدیگر ارثی نمیبرند و زن باید به ترک خانه مرد بپردازد. در صورتی که برای زن عدهای تعیین نشده باشد، بلافاصله پس از طلاق، زن میتواند ازدواج نماید، زیرا عدم تعیین عده به معنای عدم وجود محدودیتی برای ازدواج جدید است.
همچنین در طلاق خلع و مبارات بائن، اگر زن در دوران عده باشد و تصمیم به بازگشت به مال خود داشته و آن را دریافت کند، امکان بازگشت به زندگی با همسر وجود دارد. در صورتی که زن مهریه خود را پس بگیرد و مرد از این اقدام ناراضی باشد، در دوره عده، امکان بازگشت مرد به رابطه وجود دارد و طلاق از حالت خلع به حالت رجعی تغییر مییابد. به طور کلی، در طلاق خلع، زن میتواند مهریه خود را در طول دوره عده از مرد درخواست کند و آن را دریافت کند، حتی اگر مرد موافق نباشد.
اثبات رجوع بعد از طلاق
اثبات رجوع بعد از طلاق میتواند از طریق مستندات و شواهد مختلف صورت گیرد. برخی از روشهای ممکن برای اثبات رجوع عبارتند از:
- مدارک رسمی: اگر رجوع به طور رسمی در دفترخانه یا مراجع قضایی ثبت شده است، میتوان از مدارک ثبتی مانند اسناد ثبتی یا صورتجلسات مربوطه به عنوان شواهد استفاده کرد.
- شواهد مکتوب: اگر بین زوجین مکاتباتی مرتبط با رجوع صورت گرفته است، این مکاتبات میتواند به عنوان شواهد مورد استفاده قرار گیرد.
- شواهد شهودی: شواهدی مانند شواهد گواهان، شواهد شهودی افراد شناخته شده، و حتی شواهدی که نشان دهنده تغییر رفتار زوجین به هم در جامعه و محل اقامت آنها است، ممکن است برای اثبات رجوع مورد استفاده قرار گیرد.
- تصاویر و فیلمها: در برخی موارد، تصاویر و فیلمهایی که نشان دهنده اقدامات عملی رجوع میباشند میتواند به عنوان شواهد مورد استفاده قرار گیرد.
مدت زمان رجوع بعد از طلاق رجعی تا پایان مدت عده معمولاً مشخص است و اگر مرد بعد از این مدت برای رجوع اقدام کند، نیاز به ازدواج مجدد دارد. برای ثبت رجوع، مرد باید به دفترخانه رسمی که طلاق در آن تنظیم شده است، مراجعه کند و صورت جلسه را ابطال کند. در صورتی که تا یک ماه از وقوع رجوع گذشته و برای ثبت آن اقدام نشود، زن میتواند اقدام به شکایت کند و دادگاه الزام مرد به ثبت رجوع را در نظر میگیرد. در این صورت، مرد ممکن است مجازاتی شامل جزای نقدی و یا حبس از ۹۱ روز تا ۶ ماه را دریافت کند.
نزدیکی بعد از طلاق
نوع طلاق میتواند تأثیر زیادی بر شرایط نزدیکی بعد از طلاق داشته باشد. در طلاق رجعی، اگر مرد و زن بعد از طلاق به نزدیکی جنسی بپردازند، این به عنوان اثبات رجوع خواهد شد و محرمیت بین زوجین به معنای زنا نمیباشد، بلکه این به عنوان ادامه رابطه قانونی بین زن و مرد شناخته میشود. اما در صورتی که طلاق بائن اتفاق بیافتد، هرگونه نزدیکی بین مرد و زن بعد از طلاق به عنوان رابطه نامشروع و در صورت وقوع رابطه جنسی به عنوان زنا تلقی خواهد شد. بنابراین، نوع طلاق میتواند تأثیر مستقیمی بر شرایط نزدیکی بعد از طلاق داشته باشد و این مسئله باید به دقت در نظر گرفته شود.
طلاق تنها در صورت عقد دائم صورت میگیرد و در عقد موقت طلاق نداریم، بنابراین مدتی که برای عقد موقت تعیین شده است، باید به پایان برسد و در صورتی که زن در این مدت باردار شود، تا پایان وضع حمل مدت زمان عده تعیین میشود. اگر زن در این مدت با مرد دیگری رابطه داشته باشد، این رابطه به عنوان رابطه نامشروع محسوب میشود و باید تا پایان دوران عده صبر کند و سپس به ازدواج مجدد اقدام نماید. در عقد موقت، مدت عده برای زن به منظور استراحت بعد از جماع معین میشود و این مدت عده برای زن برای استراحت و بهبود وضعیت فیزیکی و روحی پس از جماع تعیین میشود، و از مدت عده برای انجام رابطه جنسی بعد از آن، متمایل نیست. با اینکه در عقد موقت طلاق نداریم اما بعد از جدایی زن، مدت عدهای برای او تعیین میشود که مدت عده ۴۵ روز میباشد،
نقش وکیل در رجوع بعد از طلاق و پیگیریهای آن
زمان رجوع در طلاق رجعی متفاوت بوده و بسته به شرایط فردی، حالت زن و مدت زمان عده متغیر است. اگر زن باکره و یائسه باشد، امکان رجوع به مرد وجود ندارد ولی اگر طلاق از نوع بائن باشد، با ایجاد شرایطی میتوان آن را به طلاق رجعی تبدیل کرد. وکلایی که تخصص زیادی در زمینه شرایط رجوع بعد از طلاق دارند، میتوانند به شما در مورد نکات حیاتی و مهمی که باید در نظر گرفته شود، مشاوره دهند. از جمله این نکات میتوان به مدت عده، شرایط رجوع، و احکام قانونی مربوط به آن اشاره کرد. استفاده از خدمات یک وکیل مجرب و کسب اطلاعات کافی در مورد رجوع بعد از طلاق، میتواند به شما کمک زیادی کند تا تصمیمات صحیح و هوشمندانهای در این مرحله بگیرید و نیازی به حضور شما در دادگاه نیاز نباشد.
کلام غایی
بازگشت زن و مرد به زندگی مشترک بعد از طلاق رجوع نامیده میشود و مدت زمان برای آن تعیین شده است که بستگی به عده زن دارد. اگر مرد در زمان عده زن از زن بخواهد که به زندگی مشترک بازگردد و این تمایل به صورت لفظی و یا عملی باشد، به آن رجوع گفته میشود. شرایط رجوع بعد از طلاق با توجه به نوع طلاق متفاوت است و بهتر است اطلاعات دقیق و کاملی در مورد شرایط و مراحل رجوع را از یک وکیل مجرب دریافت کنید یا تمامی اقدامات لازم را بر عهده او بگذارید تا این فرآیند به نحو صحیح و مطمئنی انجام شود. وکیل میتواند به شما در مورد حقوق و تعهدات طرفین، مراحل مورد نیاز برای رجوع، و اطلاعات قانونی دیگر مرتبط با این فرآیند را مشاوره دهد.