طلاق

درباره ی طلاق خلع بیشتر بدانید! ⚖️

حتما شما نیز بارها نام این نوع از طلاق را شنیده اید و به دنبال تعریف دقیقی از آن بوده اید. در نظر داشته باشید که طلاق خلع در واقع نوعی از طلاق محسوب می شود که تعداد زیادی از پرونده های موجود در محاکم قضایی نیز به آن اختصاص داده شده است. در طلاق خلع به نوعی زن از مرد خود کراهت و تنفر دارد و برای اینکه او را راضی به طلاق کند حاضر می شود تا مالی را در اختیار مرد قرار بدهد. البته باید در نظر داشته باشید که برای این نوع طلاق در قانون شرایط و قوانین مختلفی ذکر شده است. در این مقاله از سایت از وکیل بپرس سعی داریم به سوالات شما در این خصوص جواب دهیم.

طلاق خلع چیست؟

طلاق خلع نوعی طلاق توافقی در فقه و حقوق اسلامی است که در آن زن با واگذاری مالی به شوهر از وی طلاق می‌گیرد. این طلاق زمانی رخ می‌دهد که زن از شوهر به قدری تنفر پیدا کرده باشد که حاضر شود با پرداخت پول از قید همسری وی رها شود. طلاق خلع در قانون مدنی ایران نیز به رسمیت شناخته شده است و ماده ۱۱۴۶ قانون مدنی آن را چنین تعریف می‌کند:

طلاق خلع آن است که زن به واسطه کراهتی که از شوهر دارد، در مقابل مالی که به شوهر می‌دهد، طلاق بگیرد؛ اعم از اینکه مال مزبور عین مهر یا معادل آن یا بیشتر یا کمتر از مهر باشد. البته لازم است فرد برای اطلاع کافی در این خصوص با شرایط این نوع از طلاق آشنایی کامل پیدا کند.

بنابراین، برای تحقق طلاق خلع، شرایط زیر لازم است:

  • زن باید مالی را به شوهر بدهد.
  • زن باید از شوهر خود کراهت داشته باشد.
  • مالی که زن می‌دهد، می‌تواند عین مهر یا معادل آن یا بیشتر یا کمتر از مهر باشد.
  • طلاق خلعی از اقسام طلاق بائن است؛ یعنی زن و شوهر پس از طلاق، نمی‌توانند بدون عقد جدید با یکدیگر ازدواج کنند.
  • در این نوع از جدایی، زن می‌تواند در زمان عده از بخشش خود منصرف شود و مهریه خود را پس بگیرد. در این صورت، شوهر می‌تواند به زن رجوع کند.

طلاق خلعی یک راه حل برای زنانی است که از شوهر خود ناراضی هستند و می‌خواهند از زندگی مشترک خود خلاص شوند. این طلاق، به زنان حق می‌دهد که در صورت عدم رضایت از زندگی مشترک، خود تصمیم بگیرند که آیا می‌خواهند در آن زندگی کنند یا خیر. البته لازم است پیش از هر گونه تصمیم گیری در این خصوص با یک وکیل ماهر و معتبر مشورت کنید.

در نظر داشته باشید که در قانون مدنی حق طلاق به مرد داده شده است. زن نیز برای حفظ عدالت حق برخورداری از مهریه، نفقه، اجرت المثل و… را دارد که مرد ملزم به پرداخت آن ها است. گاهی شرایطی پیش می آید که زن احساس کراهت شدیدی از مرد احساس می کند و مصر به طلاق است. در چنین شرایطی او با بخشیدن مالی که معمولا مهریه است، رضایت زوج را برای جدایی جلب می کند.

طلاق خلع

طلاق خلع در قانون مدنی

اکنون که در خصوص تعاریف حقوقی این نوع از طلاق کسب اطلاع کردیم لازم است با مواد قاننی آ نیز آشنا شویمم. ماده ۱۱۴۶ قانون مدنی ایران، به صراحت به طلاق خلع اشاره دارد و آن را چنین تعریف می‌کند: «طلاق خلع آن است که زن به واسطه کراهتی که از شوهر دارد، در مقابل مالی که به شوهر می‌دهد، طلاق بگیرد؛ اعم از اینکه مال مزبور عین مهر یا معادل آن یا بیشتر یا کمتر از مهر باشد.»

در این ماده از قانون مدنی به صراحت در خصوص شرایط طلاق از نوع خلع آن توضیحاتی ارائه شده است که در بالا به آن اشاره داشتیم. ماده ۱۱۴۷ قانون مدنی ایران نیز به این موضوع اشاره دارد که در طلاق خلع، زن می‌تواند در زمان عده از بخشش خود منصرف شود و مهریه خود را پس بگیرد. در این صورت، شوهر می‌تواند به زن رجوع کند.

علاوه بر این، ماده ۲۳ قانون حمایت خانواده نیز به طلاق خلع اشاره دارد و می‌گوید که در طلاق خلع، زن می‌تواند درخواست نفقه و اجرت المثل ایام زوجیت را داشته باشد؛ بنابراین، طلاق خلع یکی از انواع طلاق در قانون مدنی ایران است که در آن زن با واگذاری مالی به شوهر از وی طلاق می‌گیرد. این طلاق از اقسام طلاق بائن است و زن و شوهر پس از طلاق، نمی‌توانند بدون عقد جدید با یکدیگر ازدواج کنند.

آیا طلاق خلع عده دارد؟

در طلاق خلع زن باید عده نگه دارد. عده در این نوع از طلاق، مانند عده در سایر انواع طلاق، سه ماه و ده روز است. عده در طلاق خلع از زمان طلاق شروع می‌شود و در پایان آن، زن از لحاظ شرعی پاک می‌شود و می‌تواند ازدواج کند. در واقع عده به منظور بیرون آمدن زن از مرحله طلاق و آماده شدن برای مرحله تازه ای از زندگی خودش است.

در طلاق خلع، زن می‌تواند در زمان عده از بخشش خود منصرف شود و مهریه خود را پس بگیرد. در این صورت، شوهر می‌تواند به زن رجوع کند و عده زن نیز به پایان می‌رسد. در نظر داشته باشید که این نوع از طلاق، بائن محسوب می شود؛ یعنی مرد تا زمانی که زن از بخشیدن مال منصرف نشده است، مرد نیز نمی تواند در ایام عده به او رجوع کند.

اگر زن در زمان عده از بخشش خود منصرف نشود، عده او به پایان می‌رسد و زن از لحاظ شرعی پاک می‌شود. در این صورت، زن و شوهر دیگر نمی‌توانند بدون عقد جدید با یکدیگر ازدواج کنند. لازم به ذکر است که در طلاق خلع، زن می‌تواند از حقوق خود مانند نفقه و اجرت المثل ایام زوجیت استفاده کند.

طلاق خلع

مهریه در طلاق خلع

زن در زمان نکاح از حقوق مالی بهره مند می شود که یکی از مهم ترین آن ها مهریه است. در زمان اقدام برای طلاق لازم است تکلیف مهریه به طور کامل مشخص شود تا زن از حقوق خود باز نماند. مهریه در طلاق خلع به مالی گفته می‌شود که زن در مقابل طلاق به شوهر می‌دهد. این مال می‌تواند عین مهر یا معادل آن یا بیشتر یا کمتر از مهر باشد.

اگر مهریه زن، عین باشد، یعنی مالی که در عقد نکاح تعیین شده است، زن می‌تواند عین مهر را به شوهر بدهد یا معادل آن را به او بپردازد. به هر حال در این نوع از طلاق زن به دلیل کراهتی که از مرد دارد، در ازای دریافت مجوز برای طلاق از وی مبلغی را لازم است به او پرداخت کند که در بسیاری از موارد این مبلغ همان میزان در نظر گرفته شده برای مهریه است.

اگر مهریه زن، غیرعینی باشد، یعنی مالی که در عقد نکاح تعیین نشده است، زن می‌تواند هر مالی را که به ارزش مهریه باشد به شوهر بدهد. اگر مهریه زن، عندالمطالبه باشد، یعنی زن می‌تواند در هر زمان مهریه خود را مطالبه کند، زن می‌تواند در زمان طلاق، مهریه خود را به شوهر بدهد و طلاق بگیرد. البته لازم است در این خصوص مشاوره حقوقی دریافت کنید.

اگر مهریه زن، مؤجل باشد، یعنی زن می‌تواند در زمان خاصی مهریه خود را مطالبه کند، زن می‌تواند در زمان طلاق خلع مهریه خود را به شوهر بدهد و طلاق بگیرد، اما اگر زمان طلاق، قبل از موعد پرداخت مهریه باشد، زن نمی‌تواند مهریه خود را به شوهر بدهد و طلاق بگیرد. بنا به آن چیزی که در دادگاه ها شاهد آن هستیم، مال بخشیده شده شامل مهریه می شود.

در طلاق خلع، زن می‌تواند در زمان عده از بخشش خود منصرف شود و مهریه خود را پس بگیرد. در این صورت، شوهر می‌تواند به زن رجوع کند و طلاق زن باطل می‌شود. لازم به ذکر است که در این نوع از طلاق، زن می‌تواند از حقوق خود مانند نفقه و اجرت المثل ایام زوجیت استفاده کند. این موضوع در قانون حمایت از خانواده به صراحت ذکر شده است.

در نهایت، باید توجه داشت که طلاق از نوع خلع آن، یک راه حل برای زنانی است که از شوهر خود ناراضی هستند و می‌خواهند از زندگی مشترک خود خلاص شوند. این طلاق، به زنان حق می‌دهد که در صورت عدم رضایت از زندگی مشترک، خود تصمیم بگیرند که آیا می‌خواهند در آن زندگی کنند یا خیر. البته اگر شرایط زندگی زن در عسر و هرج باشد، او می تواند از روش های دیگری برای جدایی استفاده کند.

تکلیف نفقه زن در طلاق خلع

لازم به ذکر است که نفقه در طلاق خلع یکی از حقوق زن است که در قانون حمایت خانواده به آن اشاره شده است. ماده ۲۳ قانون حمایت خانواده، در این مورد اشاره دارد که در طلاق خلع، زن حق دارد تا زمانی که عده طلاق او باقی است، نفقه دریافت کند بنابراین، زن در طلاق خلع تا پایان عده، یعنی سه ماه و ده روز، حق دریافت نفقه دارد. این نفقه، شامل نفقه جاری و نفقه ایام عده است.

نفقه جاری، نفقه‌ای است که زن در طول زندگی مشترک، از شوهر دریافت کرده است. این نفقه، شامل هزینه‌های خوراک، پوشاک، مسکن، درمان و سایر هزینه‌های ضروری زندگی زن است. در واقع مرد در زمان نکاح با زن به او متعهد می شود تا هزینه های اولیه زندگی او را به طور کامل تامین نماید. البته این نیازهای اولیه می بایست بسته به شرایط زن معقول باشد.

نفقه ایام عده، نفقه‌ای است که زن در ایام عده، یعنی سه ماه و ده روز پس از طلاق، دریافت می‌کند. این نفقه، برای تامین نیازهای زن در این مدت است. در طلاق از نوع خلعی آن، زن می‌تواند در زمان عده از بخشش خود منصرف شود و مهریه خود را پس بگیرد. در این صورت، شوهر می‌تواند به زن رجوع کند و طلاق زن باطل می‌شود.

اگر زن در زمان عده از بخشش خود در خصوص مال مورد نظر منصرف شود، نفقه ایام عده نیز به او تعلق نمی‌گیرد؛ اما در غیر این صورت لازم است مرد نیازهای اولیه زن در ایام عده را به طور کامل برطرف کند. اگر مرد از این تکلیف کوتاهی کند، زن می تواند از او در دادگاه شکایت نماید.

در اینجا چند نکته در مورد نفقه در طلاق خلع آورده شده است:

  • نفقه در طلاق خلع، یک حق قانونی برای زن است و شوهر نمی‌تواند از پرداخت آن امتناع کند.
  • دادگاه در صورت احراز عدم پرداخت نفقه توسط شوهر، حکم الزام شوهر به پرداخت نفقه را صادر می‌کند.
  • اگر شوهر از پرداخت نفقه خودداری کند، زن می‌تواند به دادگاه مراجعه کند و تقاضای صدور حکم الزام شوهر به پرداخت نفقه را کند.
طلاق خلع

طلاق خلع بائن چیست؟

طلاق را بسته به اینکه کدام یک از زوجین برای آن پیش قدم می شود و اقدامات حقوقی را به انجام می رساند می توان به سه دسته کلی طلاق از طرف مرد، طلاق از طرف زن و طلاق توافقی تقسیم کرد. از سوی دیگر طلاق را می توان از نظر اینکه در ایام عده امکان رجوع وجود دارد یا خیر به دو دسته کلی بائن و رجعی نیز تقسیم بندی کرد که هر کدام دارای شرایطی است.

طلاق خلع بائن نوعی طلاق خلع است که در آن، زن از شوهر خود کراهت دارد و در مقابل طلاق، مالی را به شوهر می‌دهد. این طلاق، از اقسام طلاق بائن است؛ یعنی زن و شوهر پس از طلاق، نمی‌توانند بدون عقد جدید با یکدیگر ازدواج کنند. منظور از بائن بودن طلاق خلع این است که مرد در زمان عده نمی تواند به زن رجوع نماید و از طلاق منصرف شود. طلاق بائن از نوع خلع، دارای آثار زیر است:

  • زن و شوهر پس از طلاق، نمی‌توانند بدون عقد جدید با یکدیگر ازدواج کنند.
  • زن می‌تواند از حقوق خود مانند نفقه و اجرت المثل ایام زوجیت استفاده کند.
  • زن می‌تواند در زمان عده از بخشش خود منصرف شود و مهریه خود را پس بگیرد. در این صورت، شوهر می‌تواند به زن رجوع کند.

تفاوت طلاق خلع و مبارات چیست؟

طلاق خلع و طلاق مبارات دو نوع طلاق توافقی هستند که در آن زن با واگذاری مالی به شوهر از وی طلاق می‌گیرد. تفاوت اصلی این دو طلاق در این است که در طلاق خلع، کراهت از سوی زن است، اما در طلاق مبارات، کراهت از سوی زن و شوهر است. باید در اینجا اشاره داشته باشیم که هر دو طلاق از جمله طلاق های بائن دسته بندی می شوند.

در خلع، زن از شوهر خود کراهت دارد و حاضر است مالی را به او بدهد تا از او طلاق بگیرد. این مال می‌تواند عین مهر یا معادل آن یا بیشتر یا کمتر از مهر باشد. به هر حال لازم است میزان مال بخشیده شده به مرد به اندازه ای باشد که او را راضی به طلاق کند. چرا که در قانون حق طلاق با مرد است و در ازای این حق برخورداری از مهریه به زن داده شده است.

در طلاق مبارات، زن و شوهر از یکدیگر کراهت دارند و حاضرند مالی را به یکدیگر بدهند تا از یکدیگر طلاق بگیرند. این مال نباید بیشتر از مهر باشد. در هر دو نوع طلاق، زن و شوهر پس از طلاق، نمی‌توانند بدون عقد جدید با یکدیگر ازدواج کنند. این دو نوع طلاق از جمله طلاق های بائن هستند و به دلیل اینکه امکان رجوع در آن ها وجود ندارد، پس باید نکاح مجدد صورت بگیرد.

در طلاق خلع، زن می‌تواند در زمان عده از بخشش خود منصرف شود و مهریه خود را پس بگیرد. در این صورت، شوهر می‌تواند به زن رجوع کند. این در حالی است که در طلاق مبارات، رجوع وجود ندارد. در نظر داشته باشید که در هر دو نوع از طلاق معمولا مالی به دیگری بخشیده خواهد شد که مقدار آن معمولا به اندازه مهریه تعیین شده برای زن است.

در هر دو نوع طلاق، زن تا پایان عده، حق دریافت نفقه دارد. همان طور که اشاره داشتیم نفقه به معنای رفع نیازهای اولیه زن توسط مرد است. در قانون مدنی تامین نیازهای اولیه و متعارف زن به مرد سپرده شده است که مواردی مانند مسکن، خوراک، پوشاک، درمان و… را شامل می شود. لازم است برای کسب اطلاعات بیشتر با یک وکیل مجرب و خبره مشورت کنید.

طلاق خلع

اثبات کراهت زن از مرد در طلاق خلع

لازم به ذکر است که اثبات کراهت در طلاق خلع یک شرط اساسی است که باید وجود داشته باشد تا طلاق از نوع خلعی آن واقع شود. کراهت، به معنای تنفر و بیزاری است. در طلاق مربوط به نوع خلع، زن باید از شوهر خود کراهت داشته باشد و به همین دلیل حاضر است مالی را به او بدهد تا از او طلاق بگیرد. تنفر زن از مرد از شرایط مهم این نوع از طلاق است.

اثبات کراهت در طلاق خلع، بر عهده زن است. شهادت شهود، یکی از رایج‌ترین راه‌های اثبات کراهت در طلاق خلع است. شهود باید افرادی باشند که از زندگی زن و شوهر اطلاع داشته باشند و بتوانند کراهت زن از شوهر را شهادت دهند. اقرار شوهر، نیز از راه‌های اثبات کراهت در طلاق خلع است. اگر شوهر، کراهت زن از خود را اقرار کند، دیگر نیازی به ارائه دلایل دیگری نیست.

اعتراف زن، نیز می‌تواند به عنوان دلیلی برای اثبات کراهت او در طلاق خلع پذیرفته شود. در نهایت، دادگاه می‌تواند با توجه به دلایل و قرائن موجود در پرونده، کراهت زن از شوهر را احراز کند. به هر حال باید به این موضوع نیاز داشته باشید که تنها در صورتی می توانید در طلاق خلع به اهداف خود دست پیدا کنید که از یک وکیل مجرب و معتبر کمک دریافت کنید.

چرا برای طلاق خلع باید از وکیل استفاده کنیم؟

این موضوع را در نظر داشته باشید که اگر اطلاعات کافی در خصوص انواع دعاوی طلاق نداشته باشید ممکن است برخی از تصمیمات غلط شما در این حوزه، خسارت های جبران ناپذیری را به همراه داشته باشد و شما را به طور کامل از تامین منافع تان محروم سازد. در نظر داشته باشید که مسائل مربوط به حقوق خانواده و طلاق کاملا تخصصی است و باید از وکیل استفاده کنید.

وکیل به واسطه تحصیلات و علم آموزی که در این بخش از زیرشاخه حقوق داشته است می تواند راهکارهای مختلف برای حل مشکلات پیش رو را بررسی کرده و از میان آن ها مطلوب ترینشان را به موکل پیشنهاد دهد. از سوی دیگر با استفاده از وکیل مجرب و خبره در طلاق خلع می توانید با سهولت بیشتری حقوق مالی خود در خصوص مهریه و نفقه را نیز دنبال نمایید.

طلاق خلع

کلام آخر

از همراهی شما مخاطبان عزیز و گرامی با سایت از وکیل بپرس تشکر می کنیم. در این مقاله تمام تلاش خود را به کار گرفتیم تا توضیحات کاملی در خصوص طلاق خلع به شما ارائه دهیم و ابعاد مختلف آن را نیز مورد بررسی قرار دهیم. در ادامه به این سوال پاسخ دادیم که آیا در این نوع از طلاق زن ملزم به نگه داشتن عده است یا خیر. همچنین تکلیف مهریه و نفقه زن در چنین شرایطی را نیز بررسی کردیم. پس از آن نیز اثبات کراهت در طلاق را مورد بررسی قرار دادیم. اکنون به جایی رسیده ایم که شما لازم است نظرات خود را با سایر مخاطبان سایت به اشتراک بگذارید.

5/5 - (2 امتیاز)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا