طلاق

طلاق مبارات چیست و چه شرایطی دارد؟ ⭐️⚡

طلاق مبارات از جمله مهم ترین انواع طلاق بائن است که در آن زن و مرد از یکدیگر کراهت داشته و زن حاضر است در ازای راضی کردن مرد به طلاق مالی را به او ببخشد. برای اقدام در خصوص این طلاق لازم است با تمامی جزئیات و شرایط مربوط به آن آشنایی داشته باشید. در این مقاله سعی داریم شما را با مهم ترین ابعاد طلاق مبارات آشنا کنیم. پس با ما همراه باشید.

طلاق مبارات جزو کدام نوع از طلاق است؟

اگر بخواهیم درک بهتری از طلاق مبارات داشته باشیم باید اطلاعات خود را در خصوص انواع طلاق افزایش دهیم. در این خصوص باید اشاره داشته باشیم که طلاق را می توان از جنبه های مختلف دسته بندی کرد و آن را در بخش های مختلف جای داد. برای مثال می توان طلاق را از نظر درخواست کننده و اقدام کنده برای طلاق دسته بندی کرد.

طلاق را از نظر اینکه کدام یک از زوجین برای آن اقدام کرده اند می توان به سه دسته طلاق از طرف مرد، طلاق توافقی و طلاق از طرف زن تقسیم کرد. از سوی دیگر می توان طلاق را از نظر امکان رجوع نیز به دو دسته کلی طلاق بائن و طلاق رجعی نیز دسته بندی کرد. در طلاق رجعی مرد می تواند در زمان ایام عده به زن رجوع کرده و به نوعی از جدایی منصرف شود.

اما باید در نظر داشته باشیم که در طلاق بائن این حق از مرد گرفته شده است؛ یعنی مرد در این نوع از طلاق دیگر نمی تواند به زن در ایام عده رجوع کند. اگر در این نوع از طلاق مرد و زن تمایل به زندگی مشترک پس از طلاق داشته باشند می بایست مجددا با یکدیگر ازدواج کنند. این در حالی است که در طلاق رجعی، رجوعبه زن برای ادامه زندگی مشترک کافی است.

تمامی این توضیحات ارائه شد تا با این مفهوم آشنا شویم که طلاق خلع و مبارات از نوع طلاق بائن است؛ یعنی در این نوع از طلاق، مرد در زمان عده نمی تواند به زن رجوع کند و طلاق به معنای پایان زندگی مشترک است. اگر چنانچه زن و مرد تمایل به زندگی مشترک مجدد داشته باشند می بایست مجددا صیغه نکاح بین آن ها جاری شود و ازدواج کنند.

از سوی دیگر، باید اشاره داشته باشیم که این نوع از طلاق در واقع همان طلاق توافقی است. در واقع در این طلاق زن و مرد به توافق می رسند که در ازای رد و بدل شدن مالی از یکدیگر جدا شوند. طلاق توافقی نوعی از طلاق است که در آن زن و مرد تمایل به جدایی از یکدیگر دارند و در خصوص تمامی حقوق قانونی و شرعی شان به توافقات کامل دست پیدا می کنند.

طلاق مبارات

طلاق مبارات چیست؟

همان طور که در قسمت قبل از مقاله به آن اشاره داشتیم در واقع طلاق مبارات نوعی طلاق توافقی در فقه و حقوق اسلامی است که در آن زن با واگذاری مالی به شوهر از وی طلاق می‌گیرد. این طلاق مربوط به زمانی است که زن و مرد از یکدیگر کراهت داشته باشند و به قدری تنفر پیدا کرده باشند که حاضر شوند با پرداخت پول از قید همسری وی رها شوند.

طلاق از نوع مبارات از اقسام طلاق بائن است و در آن مرد نمی‌تواند به زن رجوع کند؛ یعنی در زمان عده، بدون عقد او را دوباره همسر خود کند. در واقع رجوع حقی است که بر اساس قانون و شرع در اختیار مرد قرار گرفته است تا اگر از طلاق منصرف شد، در ایام عده به زن رجوع کرده و زندگی مشترک با او را شروع کند؛ که البته مبارات از جمله طلاق های بائن است.

شرایط طلاق مبارات

اشاره داشتیم که در طلاق مبارات زن و مرد از یکدیگر کراهت دارند و به همین سبب معمولا زن مالی را در اختیار مرد قرار می دهد تا طلاق بگیرد. در نظر داشته باشید که در این نوع از طلاق معمولا کراهت همزمان در مرد و زن وجود دارد. برخلاف طلاق خلع که اشاره داشتیم طلاق تنها از سوی زن است و در ازای جدایی حاضر به بذل مال است.

مالی که از سوی زن به مرد داده می شود تا مرد رضایت به طلاق پیدا کند، معمولا مقداری برابر با مهریه، کمتر از آن و یا حتی بیشتر از آن دارد. دقت داشته باشید که در قانون حق طلاق با مرد است و مالی که زن به مرد می بخشد برای راضی کردن مرد به طلاق است.

در ادامه مقاله سعی داریم برخی از شرایط مهم برای این نوع از طلاق را مورد بررسی قرار دهیم:

  • کراهت شدید زن و مرد از یکدیگر
  • بذل مال توسط زن به شوهر
  • توافق زن و مرد بر طلاق
  • بذل مال توسط زن: بذل مال توسط زن می‌تواند به صورت مهریه یا هر مال دیگری باشد. میزان بذل مال توسط زن، اختیاری است و زن می‌تواند هر مقداری که می‌خواهد به شوهر بدهد.
  • توافق زن و مرد بر طلاق: توافق زن و مرد بر طلاق نیز شرط لازم برای طلاق مبارات است. زن و مرد باید رضایت خود را از طلاق به دادگاه اعلام کنند.

اکنون که با شروط مهم این نوع از طلاق آشنا شدیم، لازم است برای تکمیل اطلاعات حقوقی خود با برخی از نکات نیز آشنا شوید. در ادامه سعی داریم به برخی از مهم ترین نکات در خصوص طلاق مبارات اشاره داشته باشیم:

  • در صورتی که زن و شوهر بر سر مهریه توافق نداشته باشند، دادگاه باید مهریه را تعیین کند.
  • در صورتی که زن حضانت فرزند را بر عهده داشته باشد، دادگاه باید در مورد حضانت فرزند نیز تصمیم‌گیری کند.
  • طلاق مبارات یک راه حل برای پایان دادن به زندگی مشترک در شرایطی است که زن و مرد از یکدیگر کراهت شدید داشته باشند. این نوع طلاق می‌تواند از بروز مشکلات و اختلافات بیشتر بین زن و مرد جلوگیری کند.
  • در زمان نکاح، حقوقی برای زن در نظر گرفته می شود. در این نوع از طلاق که به نوعی توافقی محسوب می شود، معمولا مرد و زن در خصوص حقوقی که در اختیار دارند به توافقات کامل دست پیدا می کنند.
  • در این نوع از طلاق به طور معمول زن تمام مهریه یا قسمتی از آن را به اختیار به مرد می بخشد و در این خصوص به توافقات کامل می رسد.
  • در این نوع از طلاق اگر زن در ایام عده بخواهد به مال بذل شده رجوع کند، مرد نیز امکان رجوع به زن را خواهد داشت و طلاق رجعی خواهد بود.
  • در تمامی مراحل اقدام برای طلاق لازم است برای تکمیل اطلاعات حقوقی خود از یک وکیل مجرب و خبره کمک گرفته و نیازهای خود را با مشاوره حقوقی وکیل برطرف کنید.

عده در طلاق مبارات

در قسمت های قبل تلاش کردیم اطلاعات جامعی را در خصوص طلاق مبارات و شرایط آن به شما ارائه دهیم. اشاره کردیم که این نوع از طلاق، بائن محسوب می شود و بنابراین مرد نمی تواند در زمان عده به زن رجوع کند و در واقع این حق از مرد گرفته شده است و اگر مرد و زن پس از طلاق تمایل به زندگی مشترک داشته باشند، لازم است مجددا ازدواج کنند.

از سوی دیگر لازم است به این موضوع درباره مدت عده طلاق مبارات اشاره داشته باشیم که در واقع عده مدت زمانی است که پس از طلاق لازم است زن از نزدیکی با مرد دیگر و ازدواج مجدد خودداری نماید. نگه داشتن عده باعث می شود تا زوجین از وجود باردار بودن یا نبودن زن کسب اطلاع کنند. از سوی دیگر در این زمان است که زن مهیای بیرون آمدن از زندگی مشترک می شود.

در خصوص مدت زمان عده در این نوع از طلاق نیز باید اشاره داشته باشیم که عده طلاق مبارات به مانند عده طلاق بائن است. در واقع این مدت معادل سه ماه و ده روز است. در واقع زن می بایست سه ماه و ده روز از ازدواج یا نزدیکی با مرد دیگر خودداری نماید. اگر زن عادت ماهیانه نداشته باشد می بایست به مدت دو بار پاک شدن از خون این عده را نگه دارد.

در مدت زمان عده، زن می تواند از طلاق منصرف شده و به مال بذل شده رجوع کند. توضیح دادیم که در این نوع از طلاق معمولا زن مالی را در اختیار مرد قرار داده و به اصطلاح به او بذل می کند که معادل مهریه یا کمتر و یا حتی بیشتر از آن است. قانون این حق را به زن داده است تا اگر تمایل داشت در ایام عده به آن رجوع کرده و مجددا آن را مطالبه کند.

در چنین شرایطی می توان گفت که قانون حق رجوع را به مرد داده است؛ یعنی در این صورت است که طلاق مبارات از بائن تبدیل به طلاق رجعی می شود و در این صورت است که مرد نیز می تواند به زن رجوع کرده و مجددا با یکدیگر زندگی مشترک داشته باشند؛ اما باید اشاره داشته باشیم که برای این کار در قانون شرایط و ضوابطی در نظر گرفته شده است.

دقت داشته باشید که مدت زمان عده برای زن در این نوع از طلاق، از زمان جاری شدن صیغه طلاق محسوب می شود. در صورتی که زن در ایام عده فوت کند، مدت زمان عده به پایان می رسد و مرد می تواند با زن دیگری ازدواج کند. از سوی دیگر باید دقت داشته باشید که در طلاق مبارات زن و مرد از یکدیگر در زمان عده ارث نمی برند و شرایط آن تابع انواع طلاق بائن است.

طلاق مبارات و خلع، هر دو از انواع طلاق بائن هستند. در طلاق مبارات، زن با پرداخت مالی به شوهر، از او طلاق می‌گیرد. در طلاق خلع، شوهر با گرفتن مالی از زن، از او طلاق می‌گیرد. در هر دو نوع طلاق، عده زن سه ماه قمری است. اگر چه تفاوت های اندکی میان این دو نوع از طلاق وجود دارد، ولی در خصوص عده طلاق با یکدیگر کاملا شبیه هستند.

فرق طلاق خلع و مبارات چیست؟

اکنون که اطلاعات جامعی را در خصوص طلاق مبارات به دست آوردیم وقت آن رسیده است تا فرق طلاق خلع و مبارات را مورد بررسی قرار دهیم. در واقع این نوع طلاق از طلاق های مورد تایید اسلام و به تبع آن قانون هستند. هر دو نوع از طلاق به نوعی طلاق توافقی محسوب می شوند و زن و مرد لازم است به طور کامل در خصوص حقوق قانونی شان به توافق برسند.

در هر دو نوع از طلاق معمولا زن در ازای رضایت به طلاق از سوی مرد، مالی را به او بذل می کند. هر دو نوع طلاق از این بابت با یکدیگر شباهت دارند؛ اما مهم ترین نکته ای که در خصوص تفاوت آن ها وجود دارد این است که در نوع خلع طلاق، کراهت و نفرت تنها از سوی زن است؛ اما در طلاق از نوع مبارات آن، کراهت از سوی مرد و زن به صورت همزمان وجود دارد.

در واقع در طلاق خلع تنها زن از مرد احساس کراهت داشته و تمایل به طلاق دارد. مرد در این نوع از طلاق نقشی برای درخواست ندارد و تنها می تواند پذیرای مال بذل شده از سوی زن بوده و یا اینکه با آن به طور کامل مخالفت کند. اشاره داشتیم که مال بخشیده شده در این نوع از طلاق می تواند مهریه زن باشد. همچنین ممکن است مبلغی بیشتر یا کمتر از آن نیز باشد.

این در حالی است که در طلاق مبارات، زن و مرد به طور همزمان از یکدیگر کراهت و تنفر دارند و به نوعی هر دو در طلاق سهم دارند. تفاوت دیگری که بین طلاق خلع و مبارات وجود دارد این است که در طلاق خلع مقدار مال بذل شده می تواند حتی بیشتر از مهریه باشد. این در حالی است که در طلاق مبارات باید این مال تنها معادل یا کمتر از مهریه باشد و امکان بخشیدن بیشتر از آن وجود ندارد.

نفقه در طلاق مبارات

بر اساس ماده 1146 قانون مدنی، در طلاق مبارات، زن حق نفقه ندارد. این ماده مقرر می‌دارد: «طلاق خلع آن است که زن به واسطه کراهتی که از شوهر خود دارد، در مقابل مالی که به وی می‌دهد، طلاق بگیرد؛ اعم از اینکه مال مزبور عین مهر یا معادل آن یا بیشتر یا کمتر از مهر باشد.» نفقه در طلاق مبارات در واقع به معنای تامین نیازهای اولیه زندگی زن است.

از این ماده برمی‌آید که در طلاق مبارات، زن با بخشش مهریه یا مال دیگری به شوهر، طلاق خود را می‌خرد. با توجه به این که زن در این نوع از طلاق، از شوهر جدا می‌شود، بنابراین دیگر حق نفقه ندارد. در واقع این نوع از طلاق از نوع بائن محسوب می شود. این بدان معنا است که زن می تواند نفقه ایام زوجیت را دریافت کرده و آن را مطاله کند؛ اما نفقه ایام عده به او تعلق نخواهد گرفت.

البته این امر به معنای آن نیست که زن در طلاق مبارات، هیچ حقی ندارد. زن در طلاق مبارات، حق رجوع به بذل را دارد؛ یعنی می‌تواند تا پیش از انقضای عده، به بذل خود رجوع کند و مهریه یا مال دیگری را که به شوهر داده است، پس بگیرد. در این صورت، طلاق مبارات به طلاق رجعی تبدیل می‌شود و زن حق نفقه خواهد داشت.

بر اساس نظریه مشهور در فقه شیعه و ماده 1146 قانون مدنی، زن در طلاق مبارات، حق نفقه ندارد. این امر به دلیل آن است که زن در طلاق مبارات، مهریه یا مال دیگری را به شوهر می‌دهد و در مقابل، حق نفقه را از دست می‌دهد. این موضوع را در نظر داشته باشید که نفقه به معنای تامین نیازهای اولیه زندگی زن به مانند خوراک، پوشاک و… است و شرط دریافت آن تمکین است.

مهریه در طلاق مبارات

بر اساس ماده 1146 قانون مدنی، در طلاق مبارات، زن می‌تواند مهریه خود را به شوهر ببخشد یا مال دیگری را به او بدهد. در این ماده از قانون مدنی به صراحت اعلام شده است که طلاق خلع آن است که زن به واسطه کراهتی که از شوهر خود دارد، در مقابل مالی که به وی می‌دهد، طلاق بگیرد؛ اعم از اینکه مال مزبور عین مهر یا معادل آن یا بیشتر یا کمتر از مهر باشد.

از این ماده برمی‌آید که در طلاق مبارات، زن می‌تواند به جای دریافت مهریه خود، مالی را به شوهر بدهد. این مال می‌تواند عین مهریه باشد، معادل مهریه باشد، بیشتر از مهریه باشد یا کمتر از مهریه باشد. البته باید اشاره داشته باشیم که مهم ترین تفاوت طلاق خلع و مبارات در این است که در نوع مبارات آن امکان بخشیدن مالی بیشتر از مهریه برای زن وجود ندارد.

بر اساس ماده 1146 قانون مدنی و نظر مشهور فقهای شیعه، زن در طلاق مبارات، می‌تواند مهریه خود را به شوهر ببخشد یا مال دیگری را به او بدهد. این مال می‌تواند عین مهریه باشد، معادل مهریه باشد، بیشتر از مهریه باشد یا کمتر از مهریه باشد. زن می تواند به مهریه در طلاق مبارات رجوع کند که در این صورت قانون حق رجوع به زن را به مرد داده است.

طلاق مبارات

طلاق مبارات نوبت اول

در واقع طلاق مبارات نوبت اول به طلاق مباراتی گفته می‌شود که برای اولین بار بین زوجین اتفاق می‌افتد. در این نوع از طلاق، زن حق رجوع به بذل را دارد؛ یعنی می‌تواند تا پیش از انقضای عده، به بذل خود رجوع کند و مهریه یا مال دیگری را که به شوهر داده است، پس بگیرد. در این صورت، طلاق مبارات به طلاق رجعی تبدیل می‌شود و زن حق نفقه خواهد داشت.

برای وقوع طلاق مبارات نوبت اول، باید شرایط زیر وجود داشته باشد:

  • زن و شوهر باید عاقل و بالغ باشند.
  • زن باید از شوهر خود کراهت داشته باشد.
  • زن باید مالی را به شوهر بدهد. این مال می‌تواند عین مهریه باشد، معادل مهریه باشد، بیشتر از مهریه باشد یا کمتر از مهریه باشد.

آثار طلاق مبارات نوبت اول، به شرح زیر است:

  • زن از شوهر خود جدا می‌شود.
  • زن حق نفقه ندارد.
  • زن حق رجوع به بذل را دارد.

طلاق مبارات نوبت اول، با طلاق مبارات نوبت دوم، در چند مورد تفاوت دارد:

  • در طلاق مبارات نوبت اول، زن حق رجوع به بذل را دارد؛ اما در طلاق مبارات نوبت دوم، زن حق رجوع به بذل را ندارد.
  • در طلاق مبارات نوبت اول، زن حق نفقه ندارد؛ اما در طلاق مبارات نوبت دوم، زن حق نفقه دارد.

طلاق مبارات نوبت اول، یکی از انواع طلاق توافقی است که در آن زن به دلیل کراهتی که از شوهر خود دارد، در مقابل مالی که به وی می‌دهد، طلاق می‌گیرد. در طلاق مبارات نوبت اول، زن حق رجوع به بذل را دارد و حق نفقه ندارد. در اینجا لازم است مجددا تاکید داشته باشیم که لازم است برای دریافت اطلاعات جامع و کامل با یک وکیل مجرب و خبره مشورت کنید.

چرا باید برای طلاق مبارات به وکیل مراجعه کرد؟

انواع دعاوی طلاق معمولا با پیچیدگی و حساسیت های بالایی همراه هستند. چرا که هر گونه اشتباه در این دعاوی ممکن است شما را از رسیدن به حقوق قانونی تان منع کرده و خسارت های جبران ناپذیری را به همراه داشته باشد. در چنین شرایطی لازم است اقدامات خود را با یک وکیل مجرب و خبره هماهنگ کرده و طبق نظرات او به عنوان یک متخصص در زمینه مسائل حقوقی عمل کنید.

وکیل سال های زیادی در مراجع قانونی مشغول به فعالیت بوده است و تجربیات قابل اتکایی را نیز به دست آورده است. دقت داشته باشید که او می تواند راهکارهای مختلف را مورد بررسی قرار بدهد و از میان آن ها در نهایت بهترین و مطلوب ترین راه را پیش روی موکل قرار دهد. از سوی دیگر، شما با استفاده از مشاوره حقوقی می توانید با حقوق قانونی خود در دعاوی طلاق به طور کامل آشنا شوید.

طلاق مبارات

کلام آخر

از شما مخاطبان گرامی بابت همراهی با سایت از وکیل بپرس تشکر می کنیم. در این مقاله تلاش کردیم تا شما را با طلاق مبارات به عنوان یکی از مهم ترین انواع طلاق آشنا کنیم. در ادامه تلاش کردیم تا تفاوت اصلی بین این نوع از طلاق با طلاق خلع را مورد بررسی قرار دهیم و پس از آن نیز تکلیف مهریه و نفقه در این نوع از طلاق را مشخص نمودیم. پس از آن به سراغ طلاق مبارات نوبت اول رفتیم و برخی از آثار حقوقی آن را نیز ارزیابی نمودیم. اکنون از شما می خواهیم که نظرات و تجربیاتی که در ذهن خود دارید را با سایر مخاطبان در میان بگذارید.

5/5 - (1 امتیاز)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا