مطالب طلاق

آیا آزمایش پزشکی قانونی برای طلاق الزامی است؟⚖️

زوج هایی که برای طلاق اقدام می کنند، دادگاه برای ثبت و صدور حکم طلاق یک سری مدارکی را درخواست می کند. که در این بین یکی از این مدارک بسیار مهم، گواهی پزشکی قانونی می باشد. این آزمایش جهت اثبات عدم حاملگی در زنان و اثبات بکارت در خانم های دوشیزه، اثبات بیماری های جسمانی یا روانی همسر، اعتیاد و یا مواردی دیگر است. ارائه ی این گواهی برای صدور حکم طلاق به هر دلیلی، جزء مدارک ملزوم در دادگاهها محسوب می شود. در این مقاله به بررسی این مورد که آیا آزمایش پزشکی قانونی برای طلاق الزامی است؟، می پردازیم.

لزوم آزمایش پزشکی قانونی برای طلاق چیست؟

لزوم آزمایش پزشکی قانونی برای طلاق چیست؟

همانطور که می دانید پروسه ی طلاق زمانی طولانی را طی می کند تا به سرانجام رسد و در این بین دادگاه یک سری مدارک را از طرفین مطالبه می کند که برای صدور حکم طلاق الزامی است. یکی از این مراحلی که زوجین باید سپری کنند، گرفتن تاییدیه یا همان گواهی پزشکی قانونی است. در پزشکی قانونی یک سری معاینات زنان و معاینات مردان صورت می گیرد که هر یک از این آزمایشات و معاینه های پزشکی، در رابطه با نوع طلاق است.

زیرا نقص ها و عیب هایی که یک زن و یا حتی مرد داشته باشد که موجب فسخ ازدواج شود، و یا وجود انواع بیماری های جسمی و روانی طرفین، که از دلایل جدایی به شمار رود، تنها در صورتی قابل اثبات است که توسط پزشک معتمد قانون و یک سری آزمایشات مربوطه تایید شود.

هم چنین برای خانم ها گواهی عدم بارداری یا بکارت نیاز است چرا که شرایط و نوع طلاق بسته به نتیجه ی این گواهی شرط عده، مهریه، نفقه و سایر موارد مربوطه نیز تغییر می کند.بنابراین بدون ارائه ی نتیجه ی آزمایش و گواهی پزشکی قانونی، طلاق امکان پذیر نیست.

در صورتی که طلاق توافقی نیز اقدام شود، باز هم در این مورد مدارک مربوط به گواهی های پزشکی نیاز است تا عدم بارداری و باکرگی و … اثبات و تایید شود تا طلاق ثبت گردد.

معاینه ی زنان برای طلاق در پزشکی قانونی!

از سوالات متداولی که در باره ی آزمایش ها و دریافت گواهی از پزشکی قانونی می باشد، الزامی بودن ارائه ی گواهی بکارت از پزشکی قانونی است و اینکه آیا اعطای آزمایش در مواقعی که طرفین در این مورد توافق می کنند، نیز نیاز به ارجاع به پزشکی قانونی می باشد؟

مطابق با قانون مدنی و کیفری سال 93 به بعد که یک سری اصلاحیات صورت گرفت، برای ارائه ی این گواهی از پزشکی قانونی تایید و الزام شد. که تا قبل از این اصلاحیه، اگر زوجین خود با توافق بر اقرار به باکره بودن یا نبودن خانم می کردند، حکم طلاق را صادر می کردند اما بعد از سال 93 در قانون جدید تاکید دارند که حتی اگر طرفین در مورد باکره بودن خانم متحد بودند، نیز نیاز به ارائه ی گواهی از پزشکی قانونی می باشد.

در صورتی که زوجه به باکره بودن خود ادعا داشته باشد، برای اثبات ادعای خود، موظف به دریافت گواهی بکارت از پزشکی قانونی است. در صورت باکره نبودن نیز باز هم این گواهی برای عدم بارداری الزام است. دلیل این سخت گیری ها در دادگاهها متفاوت بودن نوع طلاق است و با مشخص نبودن نوع طلاق، بر اشکال داشتن در جاری شدن صیغه ی طلاق تاکید شده است.

در طلاق و جدایی یا هر نوع شکایت زن، حتما گواهی پزشکی قانونی برای طلاق از ملزومات به شمار می رود تا با بررسی مواردی از قبیل اطمینان از سلامت پرده بکارت و تشخیص وجود پارگی یا عدم تایید ادعاهایی از این نوع، دادگاه را به تاییدیه پزشک معتمد ملزم می کند.

بررسی وضعیت مقعد در صورت پارگی و شکایت از رابطه ی جنسی اجباری و یا تجاوز برای زنان و مردان، سقط جنین، عیوبی که از شروط فسخ نکاح باشد، برسی بدن توسط پزشک برای اثبات ضرب و شتم در طلاق به خاطر عسر و حرج.، همه از مواردی می باشد که برای صدور حکم طلاق، دانستن آنها برای قاضی دادگاه اهمیت دارد.

معاینه ی پزشکی قانونی طلاق برای مرد هم ضروری است؟

در پاسخ به این سوال باید گفت، بله! در روند طلاق و جدایی گواهی پزشکی قانونی برای آقایان نیز الزامی است. مواردی که می تواند صدور گواهی پزشکی قانونی را برای آقایان ضروری کند، می توان به مواردی از قبیل: بررسی وضعیت باروری یا ناباروری مرد، ناتوانی های جنسی جهت فسخ ازدواج، آسیب های جسمی و روانی، ناتوانی های جنسی، آثار خود زنی و مواردی مشابه می باشد. لذا ارائه ی گواهی پزشکی قانونی برای مردها جهت حصول از حقوق و نیز حفظ آرامش و امنیت زوجین است.

در حالت کلی جهت صدور حکم طلاق، اگر موضوعی که نیاز به گواه و تایید پزشکی قانونی است و لزوم آزمایش پزشکی قانونی برای طلاق باشد، فلذا این مورد برای زن یا مرد ارتباط داشته باشد، طرفین باید برای ارئه ی یک سری آزمایش ها به پزشک مراجعه کند و گواهی مطالبه شده از سوی دادگاه را ارائه نماید تا مطابق با آن به شکایت رسیدگی شود و رای مقتضی صادر گردد.

نحوه ی معاینه در پزشکی قانونی در طلاق را بدانید!

علت رفتن به پزشکی قانونی برای طلاق چیست؟

یکی از وظایفی که بر عهده ی پزشکی قانونی گذاشته شده است، انجام معاینات در منازعات و شکایت های زوجین از یکدیگر است و نیز درخواست هایی که دادگاه از پزشک معتمد دارد تا با انجام معاینات مطابق با نوع شکایت و صدور گواهی، دادگاه را در دادن حکم طلاق یاری نماید.

از دیگر وظایف پزشکی قانونی معاینات روانپزشکی است. هر وقت یکی از زوجین طرف مقابل را به داشتن اختلال روانی متهم می کند، قاضی برای اثبات موضوع، طرفین را به پزشکی قانونی ارجاع می دهد.

اگر موضوع حضانت فرزند در طلاق و جدایی از هر نوعی که باشد، قاضی برای تشخیص صلاحیت حضانت فرزند از سوی هر یک از والد، پرونده را به پزشکی قانونی ارجاع می دهد.

نحوه ی معاینه در پزشکی قانونی در طلاق را بدانید!

در مراجعه به پزشکی قانونی مواردی که مورد معاینه و بررسی قرار می گیرد، بسته به نوع شکایت و درخواست دادگاه و قاضی متفاوت خواهد بود. در شکایت ها و دادخواست های طلاق ممکن است انواع معاینات بسته به نوع طلاق از فرد که چه زن و چه مرد باشد، صورت می گیرد. ممکن است این بررسی ها از نوع ضرب و شتم و خراشیدگی ها جرح و اظهار تعلم از نقاط مختلف بدن باشد. اما یک سری از علایم هستند که در دراز مدت رخ می دهد به طور مثال بی اختیاری های روانی و یا آسیب های جدی دیگر که به پزشکی قانونی ارجاع داده می شوند.

اولین قدم در طی مراحل پزشکی قانونی، در دست داشتن معرفی نامه از سیستم قضایی می باشد. و همچنین شخص در دادگاه پرونده ی قضایی داشته باشد و از پزشکی قانونی نظر کارشناسی درخواست شود تا پزشکی قانونی مطابق با درخواست قاضی دادگاه، از شخص معاینات پزشکی صورت بگیرد و در پرونده ی شخص ورورد کنند و نظر خود را طی یک حکم و یا گواهی پزشکی اعلام کنند.

در مواردخیلی استثنا که زوجین خود به پزشکی قانونی مراجعه می کنند تا آثاری که از ضرب و شتم یا جراحت یا آسیبی از رابطه های اجباری و تجاوز و هر مورد دیگر، از بین نرود، پزشکی قانونی رجوع می کند و همکاری های لازم انجام می شود و معاینات لازم صورت می گیرد اما پرونده ای تشکیل نمی شود تا شخص با آوردن نامه ی قضایی و تشکیل پرونده، مراحل اداری را طی کند تا چیزی به ضرر شخص آسیب دیده تمام نشود.

معاینات پزشکی قانونی در طلاق در محل سکونت و مکانی که دادخواست طلاق داده شده باید صورت گیرد و معاینات و مشاوره های مربوطه انجام شود. و یا اگر زوجی در محل دادخواست با دلایل موجه نتواند حضور داشته باشد، با گرفتن نامه ی نیابت از دادگاه به پزشکی قانونی ارائه می شود تا معاینات زوجین توسط پزشکی قانونی در مرکزی دیگر بررسی و انجام شود. لازم به ذکر است که در صورت امکان به پزشکی قانونی محل دادخواست طلاق مراجعه شود. چرا که مراحل معاینات خیلی ساده تر و کوتاهتر انجام خواهد شد.

جواب معاینات پزشکی قانونی برای طلاق چقدر طول می کشد؟

امکان طلاق بدون آزمایش وجود دارد؟

در جواب این سوال باید بگوییم خیر. گواهی پزشکی قانونی در دادگاه از اهمیت ویژه ای برخوردار است. لزوم آزمایش پزشکی قانونی در طلاق بدین جهت است که در زمان طلاق اگر هر کدام از زوجین که مدعی شوند آسیبی از ناحیه ی طرف مقابل دیده اند حتما برای ادعای خود نیاز به گواهی پزشکی دارند و قاضی دادگاه به تناسب با تاییدیه ی پزشک رای خود را صادر می کند.

در طلاق اگر زنی مدعی شود که باکره است اگر زوج نیز اقرار و اعتراف به ادعای زوجه و موافق دوشیزگی همسرش باشد، حتما باید گواهی بکارت خود را به دادگاه ارائه کند و نیز در صورت داشتن درخواست طلاق بعد از زندگی زناشویی گواهی عدم بارداری و اثبات این موضوع را به دادگاه اعطا نمایند و دادگاه با ملاحضه ی گواهی پزشکی قانونی و نتیجه ی آزمایشات مبنی بر عدم بارداری، رای طلاق را صادر می کند.

چنانچه در نتایج آزمایشات پزشکی بارداری مشاهده شود، طبق قوانین مدنی و کیفری، روند طلاق و شرایط برای زوجین تغییر می کند. شروط مورد بحث همان میزان نفقه و مهریه ی زن، حضانت فرزند و نفقه ی جنین و موارد دیگر که در بحث طلاق توافقی و غیر توافقی بحث شد، پیش می آید

جواب معاینات پزشکی قانونی برای طلاق چقدر طول می کشد؟

از مواردی که در پروسه ی طلاق باعث نگرانی زوجین از وقفه و به درازا کشیدن روند طلاق می شود همین بحث آزمایش ها و معاینه های پزشکی قانونی است. همان طور که می دانید روند معاینات و تعداد آزمایشات پزشکی قانونی به درخواست قاضی دادگاه بستگی دارد. و با توجه به نوع طلاق متغییر است.

با توجه به نوع طلاق و شکایت، قاضی دادگاه طی نامه ای نوع معاینات انجام شده توسط پزشک را درخواست می کند و پزشک مربوطه بر حسب وظیفه تمام معاینه های مندرج در معرفی نامه را به انجام می رساند که این پروسه از زمان مراجعه به پزشک تا اعلام نتیجه ی نهایی بین 10 تا 15 روز طول می کشد و در نهایت گواهی صادر شده به دادگاه جهت بررسی های بعدی ارجاع داده می شود.

از آنجایی که انجام آزمایشات مربوطه از مهمترین مراحل طلاق محسوب می شود و بدون این گواهی رای طلاق صادر نمی شود، لذا با حسساسیت و دقت بیشتری صورت می گیرد تا در حق هیچ یک از زوجین اجحاف نشود. پس زوجینی که در این مراحل هستند باید با صبوری بیشتر پیگیر مراحل قضایی خود باشند تا به حق قانونی خود برسند.

هزینه های آزمایش پزشکی قانونی برای طلاق

هزینه های آزمایش پزشکی قانونی برای طلاق

هزینه های آزمایش ها و معاینه های طلاق که توسط هر یک از مراکز پزشکی صورت می گیرد متفاوت است. و در طول سالها متغییر بوده است. هزینه های پزشکی قانونی نیز به تبعیت از مراکز علوم پزشکی نرخ ثابتی ندارد و بالاطبع دچار تغییراتی می شود.

برای صدور گواهی پزشکی در طلاق نیز رقم و مبلغ ثابتی در نظر گرفته نشده است. این رقم از سال 1401 حدود 100 هزار تومان بوده که تا سال جاری بیشتر شده و برای اطمینان از مبلغ دقیق می توانید از مراکز مربوطه استعلام بگیرید.

مبالغی نیز برای صدور نظریه پزشکی دریافت می شود که تا سال اخیر حدود 150 هزار توامن در نظر گرفته شده بود و نیز برای نوبت های مراجعه برای هر یک از زوجین مبالغ جداگانه دریافت می شود که شامل مبلغ ویزیت و یا همان مشاوره پزشکی می باشد و حدود 130 هزار توامن تعیین شده است. لازم به یادآوری می باشد که بسته به موقعیت شهر و مراکزی که مراجعه می کنید این ارقام متفاوت هستند.

ثاثیر باردار بودن یا نبودن خانم در طلاق

وقتی که دادگاهی به رویه ی طلاق رسیدگی می کند، برای صدور رای طلاق مکلف است وضعیت خانم را از لحاظ باردار بودن یا نبودن مشخص کند. بنابراین در دادگاهها تعیین و ثبت این مورد از موارد الزامی در پروسه ی طلاق می باشد. حال در بعضی از دادگاهها برای مطالبه ی این گواهی از زوجین قبل از صدور رای طلاق درخواست می شود و در بعضی دیگر بعد از صادر کردن رای طلاق مطالبه و درخواست می شود به شرطی که در موقع ثبت طلاق در دفتر اسناد رسمی، نتیجه ی آزمایش عدم بارداری در طلاق باید تحویل داده شود.

سخن غایی

آیا آزمایش پزشکی قانونی برای طلاق الزامی است؟ بدون انجام آزمایش ها و معاینات پزشکی قانونی در طلاق، امکان صدور رای دادگاه برای جدایی امکان پذیر نیست. در قانون مدنی و کیفری در طلاق، وجود گواهی پزشکی قانونی از مدارک الزامی محسوب می شود که هر یک از زوجین بنابه تشخیص قاضی دادگاه باید به دادگاه ارائه نمایند تا با توجه به نتیجه ی آن و بسته به نوع طلاق، رای را صادر می کنند. آزمایش های پزشکی برای هر یک از زوجین انجام می شود و زن و مرد با توجه به نظر دادگاه تحت یک سری معاینه ها قرار می گیرند که نتیجه ی آن برای دادگاه و رای نهایی طلاق، از اهمیت خاصی برخوردار است. در این مقاله سعی بر این شد به سوالات پرتکرار در این زمینه پاسخ داده شود امید است مورد توجه همراهان همیشگی این مجموعه قرار بگیرد.تشکر که تا انتهای این مقاله همراه ما بودید در صورت رضایت از این مقاله از شما کاربران تقاضا داریم به آن امتیاز دهید این امر موجب گرفتن انرژی و تلاش بیشتر نویسنده در نوشتن مطالب می شود.

5/5 - (1 امتیاز)

مرضیه

مرضیه اسلامی طراح و نویسنده سایت با 2 سال سابقه فعالیت در حوزه محتوا نویسی و بازنویسی متون حقوقی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

13 − 11 =

دکمه بازگشت به بالا