مطالب طلاق

نحوه طلاق توافقی در دوران عقد⚖️مراحل، مدارک لازم!

احتمالا برای شما نیز یک سری سوال و ابهامات در رابطه با شرایط طلاق توافقی در دوران عقد یا همان نامزدی و عقد بستگی پیش آمده باشد و افراد غیر حقوقی اطلاعات زیادی در این مورد ندارند پس نگاهی اجمالی به این موارد می اندازیم. منظور از طلاق در دوران عقد چیست؟ زمانی که عقد در بین خانم و آقا جاری می شود و آنها از لحاظ قانونی زن و شوهر شناخته می شوند اما هنوز در زندگی مشترک زندگی نکرده اند. پس قطعا شرایط طلاق برای این زوج متفاوت از زوجی است که با هم ازدواج کرده اند و در منزل مشترک زندگی می کنند.

مسائل مختلفی مثل استرداد هدایا در دوران عقد و نامزدی، اجرای شرط تصنیف دارایی و باطل کردن صیغه ی محرمیت بین زوجین در طلاق در دوران عقد مطرح است که زوجین باید نسبت به این مسائل اطلاعات کافی داشته باشند تا منطقی و درست تصمیم بگیرند و در آینده بعد از طلاق متضرر نشوند. فقط اولین نکته ای که باید بدانید این است که منظورمان از دوره عقد زمانی است که خانم و آقا صیغه عقد بینشان جاری شده، ولی هنوز جشن ازدواج نگرفتند و با هم در یک خانه زندگی نمی کنند و یا زندگی زناشویی خود را شروع نکرده اند. از نظر قانون زوجین بعد از ثبت عقد زن و شوهر تلقی می شوند.

طلاق توافقی در دوران عقد

تاثیر باکره نبودن زن در طلاق توافقی در دوران عقد!

یکی از شرایط طلاق و جدایی در دوران عقد، باکره بودن و یا نبودن زوجه می باشد که در صورت دوشیزگی فقط نصف مهریه به زن تعلق می گیرد. اما در صورت عکس این مورد که باکره نبودن زن در دوران عقد اثبات شود، احکام و آثاری را در پی خواهد داشت. اثبات باکره نبودن زن در دادگاه از طریق گواهی پزشکی قانونی که از سوی دادگاه خواسته می شود، پذیرفته می شود و در مواقعی نیز به اعتراف زن یا زوجین مشخص می شود که خانم باکره نیست، پس در این صورت زن قانونی مرد شناخته می شود و با اثبات رابطه ی زناشویی، زن می تواند کل مهریه ی خود را مطالبه کند.

اما در صورت جدایی تفاهمی یعنی طلاق با اختیار و توافق طرفین اقدام شود، در صورت باکره نبودن در طلاق توافقی که موضوع مهریه هم با توافق و اختیار زوجین اقدام می شود. به عبارتی زن می تواند با بذل مهریه ی خود و یا پرداخت آن توسط مرد و گاها نیز مطالبه ی بخشی از آن را درخواست کنند که این مورد بستگی به توافق طرفین دارد.

در صورت اثبات باکره نبودن، زن باید عده نگه دارد و در طول اتمام عده حق ازدواج و عقد مجدد را ندارد . زمان عده تا 3 طهر می باشد. لازم به یاد آوری می باشد که در طول عده، زن می تواند نفقه زمان زوجیت و زمان عده خود را مطالبه کند که این مورد در مباحث مربوطه به طور کامل بحث شده است.

یکی از آثاری که در طلاق دوران عقد در صورت باکره نبودن خانم شکل می گیرد، این است که طلاق از نوع رجعی محسوب می شود که در صورت توافقی نبودن و یا اگر این نوع طلاق از سوی زن نباشد، زوج می تواند در مدت عده به پیش زوجه ی خود رجوع کند و تا پایان مدت عده زن و مرد از یکدیگر ارث خواهند برد.

اگر زن در دوران عقد باکره بوده باشد و طلاق صورت بگیرد با گواهی پزشکی قانونی می تواند نام همسر خود را از شناسنامه پاک کند و شناسنامه ی جدید بدون المثنی بودن به خانم داده می شود اما در صورت باکره نبودن در دوران عقد، این قانون شامل زوجه نمی شود و نمی تواند نام همسر خود را پاک کند و در صورتی که به این کار اقدام کند فقط شناسنامه ی المثنی به ایشان داده می شود و در صورت ازدواج بعدی با رضایت شوهر می تواند ازدواج قبلی خود را از شناسنامه حذف کند و صرفا ازدواج آخر درج می شود.

اجرات المثل در دوران عقد به زن تعلق نمی گیرد که در مبحث اجرت المثل به تعریف و توضیح کامل این مبحث پرداخته شده است. البته اگر در زمان نامزدی و عقدبستگی اگر زوجین در یک منزل زندگی کرده باشند در صورت باکره نبودن زن، تقاضای اجرت المثل قابل قبول است.

مهریه در دوران عقد چگونه محاسبه می شود؟

سوال اینکه اصلا در دوران عقد مهریه به خانم تعلق می گیرد یا خیر؟ بهتر است بدانید که مهریه حق قانونی زن است که بعد از جاری شدن عقد هر موقع که مختار باشدمی تواند برای دریافت آن اقدام کند اما در صورت توافقی بودن آن شرایط پرداخت آن متغییر است.

تعیین تکلیف مهریه در طلاق توافقی در دوران عقد به زوجین سپرده شده است. یعنی زوجین به هر توافقی که روی مهریه داشته باشند، قانون به آن احترام می گذارد. به طور مثال زوجین می توانند توافق کنند که کل مهریه بخشیده شود و یا کل مهریه گرفته شود و یا بخشی از آن توسط آقا به خانم پرداخت می شود و با بقی توسط زن بذل و بخشش می شود. پس هر توافقی که زوجین برای مهریه داشته باشند و به وکیل خود اعلام کنند، قابلیت اجرایی دارد.

طلاق دوران عقد تفاوتی با طلاق بعد از ازدواج ندارد و مانند هر نوع طلاقی به صورت توافقی و یا طلاق از طرف مرد و طلاق از طرف زن می تواند انجام شود. در حالت تفاهمی و توافقی که اقدام به جدایی می کنند، باید هر دو تکلیف تمام حق و حقوق مالی و غیر مالی مشترک را مشخص کنند به عنوان مثال اگر قرار بر بخشیدن مهریه باشد، حتما هر دوی آنها باید بر سر این موضوع توافق داشته باشند و یا اگر قرار باشد مهریه به زن تعلق گیرد حتما در مورد میزانی که باید پرداخت شود و نیز نحوه ی پرداخت هر دو زن و مرد توافق کرده باشند توجهی نیز باید داشته باشید که در طلاق توافقی در دوران عقد، هر موضوعی که زوجین سر آن توافق کنند می توانند انجام شود.

استرداد هدایا در دوران نامزدی یکی دیگر از مسائلی می باشد که در طلاق تفاهمی در دوران عقد مطرح می شود. پس دادن کادوها در دوره ی نامزدی و عقد شرایط خاص خود را دارد. ولی منطقی است که بعد از جدا شدن دو طرف اختیار است که هدایا را پس بدهد یا ندهند و به صورت توافق و تفاهم طرفین صورت می گیرد تا بعدا مشکلاتی پیش نیاید. معمولا هدایایی که در نامزدی رد و بدل می شودطلا و جواهرات می باشند.

مراحل طلاق توافقی در دوران عقد!

اگر در دوران عقد و نامزدی هستید و قصد جدایی از همسر خود را دارید لازم است کمی اطلاعات درباره مراحل طلاق توافقی در دوران عقد را بدانید، به همین منضور بهتر است مطالب ذیل را مطالعه کنید.

تنظیم دادخواست طلاق توافقی: در ابتدا می باست دادخواستی مبنی بر دادخواست طلاق توافقی تنظیم کنید در این راه بهتر است از یک وکیل نیز کمک بگیرید تا راه برای شما هموار تر شود.

ارجاع به مرکز مشاوره خانواده: پس از اینکه دادخواست شما تنظیم شد از طرف دادگاه به مراکز مشاوره خانواده فرستاده می شود تا حداقل امکان آنها بتوانند مشکلات شما با همسرتان را حل کند. پیشنهاد می شود در این جلسات مشاوره که احتمالا 5 جلسه باشد شرکت کنید درصد بالایی از زوجین با همین جلسات مشاوره توانسته اند مشکلات زندگیشان را حل کرده و کانون گرم خانواده شان را تشکیل دهند.

تنظیم توافقنامه طلاق توافقی و تعیین شرایط حقوق قانونی: در این مرحله اگر در جلسات مشاوره به توافق نرسیده باشید لازم است توافق نامه ای مبنی بر نحوه پرداخت یا بخشش مهریه، نفقه، اجرت المثل و … تنظیم کنید تا در ادامه مراحل طلاق توافقی به مشکل بر نخورید.

ارجاع زن به پزشکی قانونی: در این مرحله زوجه به پزشکی قانونی ارجاع داده می شود تا در صورتی که ادعای باکرگی داشته باشد، آزمایش های لازمه برای دریافت گواهی بکارت انجام شود و در صورتی که باکره نباشد، آزمایش های لازم برای عدم بارداری نیز باید انجام شود تا در صورت بارداری نیز نحوه طلاق فرق کرده و شرایط جور دیگری رقم میخورد.

ارجاع پرونده به دادگاه جهت بررسی پرونده طلاق: پس از طی تمامی این مراحل پرونده برای رسیدگی به دادگاه ارجاع داده می شود و در صورت عدم وجود هیچگونه مشکلی به مرحله بعدی یعنی صدور حکم توسط قاضی میرود.

مراجعه به دفاتر ازدواج و طلاق جهت جاری کردن صیغه طلاق: پس از صدور رای و اسقاط تجدید نظر و فرجام خواهی ، شما می توانید با پرونده و مدارک لازم همچننین دو شاهد مرد که در مطالب پایین نیز به این مدارک اشاره شده است به دفاتر طلاقی که در قبل، ازدواجتان نیز در آنجا صورت پذیرفته بود مراجعه کرده و پس از جاری شدن صیغه طلاق و ثبت آن در شناسنامه به این ازدواج خاتمه دهید.

پس استرداد هدایا در دوران نامزدی به چه صورت می باشد؟

  1. هدیه به حالت اول خود مانده باشد و به کس دیگری واگذار نشده باشد. برای مثال طلا و جواهرات داده شده فروخته یا به چیز دیگری تبدیل نشده باشد.
  2. هدیه هنوز وجود داشته باشد. اگر ماشینی یا هر شی گرانبهایی داده شده باشد در اثر حوادثی مثل آتش سوزی یا سرقت از بین نرفته باشد.
طلاق قانونی زن در طلاق توافقی

مدارک لازم در طلاق توافقی در دوران عقد

  • اصل شناسنامه ی زوجین و کارت ملی که کپی برابر شده باشند.
  • اصل عقدنامه و کپی برابر اصل
  • گواهی پزشکی قانونی برای اثبات باکره بودن زوجه
  • توافق نامه ی سازش زوجین برای مهریه در طلاق توافقی به صورت ثبتی
  • دادخواست طلاق توافقی
  • گواهی واحد مشاوره و دادگاه صلحی جهت تایید عدم سازش
  • اسقاط حق تجدید نظر و فرجام خواهی به صورت ثبت رسمی در دفتر اسنادی
  • اسقاط حق رجوع به ما بذل در صورت بذل مهریه و سایر توافقات

و سایر مدارکی که بنابر شرایط خاص زوجین از دادگاه خواسته می شود که در این صورت با مشورت از وکیل دادگستری می توان به تکمیل مدارک اقدام کرد.

مضرات طلاق توافقی در دوران عقد!

همانطور که در مباحث قبلی درباره ی طلاق توافقی مطالب کامل تری ارائه شد، و با بیان اینکه زن و شوهر هایی که به هر دلیلی حاضر به ادامه ی زندگی مشترک نیستند بدون هیچگونه دعوا و با مسالمت و تفاهم کامل تصمیم به جدایی می گیرند و تمام حق وحقوق مالی و غیر مالی از جمله مهریه، نفقه، حضانت فرزندان، اجرت المثل، نحله و نظایر این موارد با توافق طرفین صورت می گیرد و قانون با احترام به نظر زوجین، رای طلاق را صادر می کند.

بهترین راهی که برای زوج هایی که به هر دلیلی نمی توانند در کنار هم زندگی کنند حال این عدم سازش می تواند در جدایی تفاهمی در دوران عقد نیز پیش آید و این طلاق از لحاظ قانونی و عرفی مناسب ترین راه می باشد اما از آنجایی که در دین مقدس اسلام تاکید بر حفظ تحکیم خانواده شده، لذا در قانون گذاری سخت گیری هایی نیز نسبت به این مورد وضع شده است.

تبعات اجتماعی این رخداد که تمامی افراد جامعه بالاخص جوانان از آن متضرر می شوند را نباید نادیده گرفت. جوانی که از روی نا آگاهی و خامی قصد جدایی می کند قانون برای جلوگیری از این اقدام، جلسات مشاوره ای را اجباری اعلام کرده تا از مضررات طلاق توافقی در دوران عقد بکاهد. باید توجه داشت زوجی که از روی عصبانیت با تصمیم گیری عجولانه اقدام به طلاق می کند و دیدگاهی که جامعه به یک زن و مرد مطلقه دارد را در نظر نگرفته اند و باعث بروز مشکلالت و آزار و اذیت های اجتماعی قرار می گیرند و در مواقعی افزایش فساد در بین سایرجوانان و گرفتار شدن در این گرداب را در پی داشته باشد.

شاید جدایی در دوران عقد به جز آسیب های فردی، مشکلاتی را برای سایر افراد به وجود نیاورد اما در مورد والدینی که قصد جدایی دارند و در این میان دارای فرزند هستند بیشتر در معرض آسیب باشند که طلاق آنها آسیب های روانی خطرناکی را متحمل فرزندان آنها می کند در اینگونه موارد باید قبل از اقدامی خودسرانه با در نظر گرفتن تمام عواقب به عنوان یک فرد اجتماعی مسئولیت پذیر، با مشورت و راهنمایی گرفتن از یک مشاور متخصص در حوزه ی حقوقی و روانشناسی اقدام کنند تا آسیب های جامعه را به حداقل برسانند.

طلاق توافقی در دوران عقد

گواهی پزشکی قانونی برای طلاق در دوران عقد لازم است؟

وقتی که دادگاهی به دعوای طلاق رسیدگی می کند،در رای طلاق حتی اگر این طلاق به صورت توافقی بین زوجین درخواست شده باشد، دادگاه مکلف است از نظر باردار بودن یا نبودن خانم و نیز باکره بودن یا نبودن زوجه وضعیت را روشن کند. بنابراین دادگاه ها در انواع طلاق ها خصوصا در طلاق توافقی در دوران عقد، در این مورد حتما نیاز به گواهی پزشکی قانونی هستند. بعضی دادگاهها در پروسه ی رسیدگی و قبل از صدور رای طلاق، گواهی پزشکی قانونی رامطالبه می کنند و قبل از مشخص نشدن این تکلیف رای طلاق را صادر نمی کنند و گاها نیز در محاکمی رای طلاق صادر می شود اما ارائه ی گواهی پزشکی قانونی و نتیجه ی آزمایش را به زمان ثبت طلاق در دفتر اسناد محول می کنند.

در مورد بکارت سوالاتی نظیر اینکه آیا اگر زن خود اقرار به باکره بودن کند باز نیاز به گواهی پزشکی قانونی دارد؟ و گواهی آزمایشگاه جزء مدارک طلاق در دوران عقد اجباری می باشد؟

در پاسخ به این سوال اینکه کلا در دادگاهها رویه های مختلفی وجود دارد در بعضی محاکم اصرار بر گواهی پزشک داردند اما در تعدادی از دادگاهها در زمانی که هر دو زوج اقرار به باکره بودن کنند و همین اقرار را کفایت می دانند و در رای طلاق قید می کنند و سخت گیری به عمل نمی آید.

در پرونده های خانواده اگر زوجه بالای پنجاه سال باشد یائسه محسوب می شود و در این صورت نیازی به گواهی پزشکی نیست. ولی در جهت دوشیزه نبودن وضعیت از لحاظ باردار بودن یا نبودن تعیین می شود. خاصیت اینکه اصرار به مشخص شدن وضعیت بارداری است این می باشد که طلاق در دوران بارداری واقع می شود اما یک تفاوتی که ایجاد می کند این است که جزء در طلاق رجعی محسوب می شود و زوج تا پایان عده طلاق، موظف و مکلف است که نفقه ی خانم را تعمین کند. میزان این نفقه توسط کارشناسان تعیین می شود در واقع این نفقه ی جنینی است که مادر با خود حمل می کند. بقیه ی طلاق ها وقتی که وضعیت طلاق مشخص شد، وظیفه ای برای شوهر برای پرداخت نفقه وجود ندارد.

جدایی در هر نوعی که باشد و در هر زمانی که انجام شود، به زمان زیادی نیاز دارد. حتی اگر طلاق در دوران عقد اقدام شود. در این صورت نیز بیش از شش ماه درگیر پروسه طلاق خواهند بود. در برخی موارد زوجین تنها چند روز بعد از گذشت از ثبت عقد متوجه تغیییرات عمده ای در طرف مقابل می شوند و برای درست کردن این تصمیم اشتباه که فقط چند روز گذشته است، باید ماه ها پیگیری کنند.

طلاق توافقی در دوران عقد

سخن غایی

در برخی موارد زوجین بعد از گذشت مدت زمان کوتاهی از عقد خود تصمیم بر جدایی می گیرند ولی از نگاه قانون زن و شوهر محسوب می شوند و روال طلاق به مثابه سایر طلاق ها محسوب می شود. اما در مورد مهریه و نفقه و سایر موارد حبسی در طلاق کاملا متفاوت است و در مقاله به این موارد اشاره مفصل شده است. در این مقاله سعی شد به موارد پر تکرار و مهمی که در شرایط طلاق توافقی در دوران عقد رخ می دهد پاسخ داده شود و شما همراهان محترم را در این مورد راهنمایی کرده باشیم. امید است در این مسیر پرچالش با قدمهایی فکورانه، هوشمندانه و مصلحت اندیشانه گام برداریم و با پیش گرفتن راه مقدس اسلام و الگوگیری از نکات احترام به تکریم خانواده، زندگی همواره با آرامشی را تجربه کنیم سعی بر این داریم تا با عدم ایجاد شرایطی دردناک، از بروز آسیب های روحی و اجتماعی خود و فرزندانمان بکاهیم. در صورت هر گونه نظر و پیشنهاد با ما در ارتباط باشید.

5/5 - (2 امتیاز)

مرضیه

مرضیه اسلامی طراح و نویسنده سایت با 2 سال سابقه فعالیت در حوزه محتوا نویسی و بازنویسی متون حقوقی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

14 + 1 =

دکمه بازگشت به بالا